Pénzügyi portál – az EnBW Finance Community jövőorientált platformja

Összefoglaló: IFUA Horváth & Partners
2015. május 26.

Az EnBW pénzügyi területének átszervezésekor hozták létre a pénzügyi portált, mely a pénzügyi terület központi munkaplatformjaként szolgálva lehetővé teszi a „Finance Community”, a cég pénzügyi területen dolgozó szakembereinek hatékony együttműködését. 

 

Az EnBW pénzügyi területének átszervezésekor hozták létre a pénzügyi portált, mely a pénzügyi terület központi munkaplatformjaként
szolgál. A pénzügyi portál az  EnBW pénzügyi stratégiájának fontos eleme, mely lehetővé teszi  a „Finance Community”, a cég pénzügyi területen dolgozó szakembereinek hatékony együttműködését.

Az „EGY ENBW” integrált controllingszervezet kialakulásához vezetett

Az EnBW szervezetalakítása során az „EGY EnBW” stratégia részeként megvalósult a pénzügyi terület átfogó átszervezése. A leányvállalati szinten korábban messzemenőkig önálló pénzügyi területek helyett egy integrált controlling és kockázatkezelési szervezet jött létre.  Dr. Jörg Reichert, az EnBw Energia Baden-Württemberg AG controlling és kockázatkezelési vezető helyettese a10. Finance Excellence  konferencián bemutatta a pénzügyi portál alapötletét.

EnBW változásban

Az EnBW az egyik legnagyobb energetikai szolgáltató Németországban. A cég üzleti modellje az energiaiparbeli „fordulat” miatt átrendeződik. Az EnBW 2020-as stratégiával a cégcsoport meghatározza annak kereteit, hogy a csökkenő energiatermelési és -kereskedelmi bevételeket a megújuló energiaforrások, hálózatok és értékesítés növelésével ellensúlyozza. Az EnBW 2020 stratégia az alábbi két stratégiai irányt jelöli ki:

  • Az „ügyfélközeliség” fókuszált orientációt eredményez az innovációt és a partnerkapcsolati együttműködési modelleket illetően
  • Az „energiaipari fordulat gépházában” a hangsúly a hatékony és biztonságos működésre helyeződik, valamint az energiatermelő berendezések és infrastruktúra felépítésére/lebontására – működési kiválóság, szigorú hatékonyság- és költségorientáció révén, a meghatározott minőségi szintek elérése érdekében.

 

A controlling és pénzügy átalakítása a konszern szervezetalakításának részeként

Az átalakítás fentebb ismertetett kihívásainak és az új üzleti modell célkitűzéseinek eredményeképp az EnBw-nél 2014. január 1-jén
egy új konszern struktúráját fektették le az úgynevezett „EGY EnBW”projekt keretében. Ez az átalakítás jelentős hatással volt a pénzügyi szervezetre,
amelyet a korábban a lányvállalatok messzemenőkig független pénzügyi területeiből egy integrált controlling és kockázatkezelési szervezetté
alakítottak. Hosszú távon az új ” Finance-Community” értékorientációra és a hatékonyság növelésére törekszik a folyamatok, rendszerek terén, amelynek alapját egy erős közösségben és a hatásos központi irányításban (Governance) látják.

A pénzügyi portál, mint az élénk pénzügyi közösség megteremtésének eszköze

A pénzügyi portál jelenti a pénzügyi közösség központi platformját és lényeges része az új szervezet változásmenedzsmentjének. A pénzügyi portálnak az alábbi feladatokat kell ellátnia:

  • A hatékony munka központi platformja: A pénzügyi portál teret biztosít a különböző teamekben, projektekben folyó munkához a Wiki Confluence szoftver bázisán
  • Minden releváns hír kommunikációja egy helyen: A pénzügyi portálon a pénzügyi terület összes információja egy helyen elérhető, amely így átláthatóságot teremt. Például itt mutatják be az új alkalmazottakat, illetve itt történik a kommunikáció a megüresedett állásokról. A kezdőlap személyre szabott információkat tartalmaz, ugyanakkor megjelennek a kiemelten fontos tartalmak is a felhasználó számára.
  • A pénzügyi közösség folyamatos fejlődésének eszköze a magasabb teljesítmény elérésének érdekében: A pénzügy portálon keresztül kell megvalósítani a munkafolyamatokat, továbbá az egységes együttműködési és kommunikációs szabványok megállapítása és végrehajtása, valamint az egyes alkalmazottak fejlődésének támogatása is itt történik.
  • A pénzügyi portál erősíti a közösség érzését a munkatársak között: A pénzügyi portál lehetővé teszi az aktív együttműködést és a kohézió erősítését, az alkalmazottak saját hozzájárulásain keresztül. Az új alkalmazottak számára megkönnyíti a hatékony munkakezdést, hogy a portálon rendelkezésre áll minden szükséges információ.
  • A pénzügyi közösség élénkségének „vérnyomásmérése”: Mennyiségi mérések („like”-ok és kommentek száma, megtekintések / letöltések volumene, stb.) és minőségi kritériumok (interakciók minősége) révén lehet érezni a közösség „pulzusát”.

A pénzügyi portált 2014 júliusában vezették be élesben, és azóta is folyamatosan fejlesztik.

Kritikus sikertényezők a pénzügyi portál felépítésekor

A pénzügyi portálnak elsődlegesen információkat kell szolgáltatnia. Ezért fontos, hogy a tartalmak aktuálisak, teljesek és különösen exkluzívak legyenek. A tartalom magas kizárólagossága arra ösztönzi a munkavállalókat, hogy felkeressék és aktívan használják a platformot.  A pénzügyi portál fejlesztése szoros együttműködésben valósul meg az IT-val. A megoldásokat folyamatosan dokumentálni kell. Több iterációs lépést kell betervezni a fejlesztés és a hibakeresés folyamatába. A változásmenedzsmenthez pedig – nem utolsósorban –  a (felső) vezetés erős elkötelezettsége szükséges.

Forrás: Haufe.de