Webes adatbáziskezelő megoldások

Korcsmáros István, IFUA Horváth & Partners, Solti Gábor
2011. április 01.

Cikksorozatunk korábbi állomásaihoz hasonlóan most is egy online alkalmazáscsoportot mutatunk be, a divatos elnevezéssel élve cloud computing témakörbe illeszkedő webes adatbáziskezelők világába nyújtunk betekintést.

A weben elérhető adatbázisok sok előnyt jelentenek azon vállalkozások számára, melyek olyan üzleti modellt alakítottak ki, ahol a munkavégzés nem egy telephelyen zajlik, hanem országosan/regionálisan szétszórtan történik, viszont egy közös adatbázist szükséges mindenkinek használnia. Gondolhatunk itt egy kiskereskedelmi láncra vagy egy ügynöki modellel működő pénzügyi szolgáltatóra.
A hagyományos gyakorlat szerint a közös adatbázis fizikailag természetesen lehet a cég központi telephelyén is, viszont ez több problémát is felvet:

– a távoli elérés nem minden esetben történik zökkenőmentesen;
– a közös használatból célalkalmazás hiányában több kényelmetlenség is adódik:
o Excel/Access fájlok egyidejűleg nem használhatóak több felhasználó által;
o nehéz követni mely a legfrissebb verzió;
o nehéz követni ki, mit mikor módosított az adatbázison.

Ezeket a problémákat hivatottak áthidalni az online (pusztán internetkapcsolaton keresztül történő) hozzáféréssel elérhető, folyamatosan frissülő, így mindig naprakész információval rendelkező adatbáziskezelők. További előnyt jelenthet, hogy ezen eszközök használata esetén a vállalatnál nem…