25 évesek lettünk!

IFUA Horváth & Partners
2014. szeptember 19.

1989 szeptemberében alakult meg az IFUA Horváth & Partners Kft.

Az alapítók: Horváth Péter, a stuttgarti központú, vezetési tanácsadással foglalkozó IFUA Horváth & Partners GmbH alapítója, a Stuttgarti Egyetem Controlling Tanszékének vezetője, Reinhold Mayer, a Stuttgarti Egyetem professzora, az IFUA Horváth & Partners GmbH ügyvezető partnere, Dobák Miklós, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Vezetés és Szervezés Tanszékének vezetője és Radó István, aki azelőtt a Pannonplast controlling főosztályvezetője volt.

Bár a létesítő okiratot 1989. szeptember 13-án írták alá, a cég első nagy eseménye az 1989 májusában megrendezett Budapesti Controlling Fórum volt (ennek a meghívója látható a képen). Több mint 300-an vettek részt, közöttük számos vezérigazgató.

Az IFUA Horváth & Partners Kft. a negyedszázad alatt sok száz ügyfelet támogatott Magyarországon és külföldön, mindig az adott időben legkorszerűbb vállalatvezetési tudással. Sok ezer szakembert képzett az általa alapított Controlling Akadémián, kihelyezett képzéseken, konferenciákon és szakmai szemináriumokon. A fejlődést jól mutatja, hogy mostanra a munkatársak létszáma elérte a 100-at.

A Horváth & Partners cégcsoport, és azon belül az IFUA Horváth & Partners Kft. történetének legfontosabb állomásai:

1981
Megalakul Németországban az IFUA – Institut für Unternehmensanalysen GmbH. Alapítók: Dr. Horváth Péter, Hans-Georg Winderlich(†), Erich Zahn.

1985
Az első magyarországi projekt: a Kőbányai Sörgyárnál.

1987
Az első Stuttgarti Controller Fórum megrendezése.

1988
Dr. Horváth Péter megtartja az első „Mire jó a controlling?” szemináriumot Budapesten.

1989
Erich Zahn nyugdíjba vonul. A cég IFUA Horváth & Partners GmbH néven folytatja tevékenységét.

Több mint 300 résztvevő érdeklődése mellett nagy sikerrel lezajlik az I. Budapesti Controlling Fórum.

A hazai vezetési tanácsadási piacon az elsők között megalakul az IFUA Consulting Kft.

1990
A KJK megjelenteti a napjainkig már négy kiadást megért bestsellert, Dr. Horváth Péter „Controlling – a sikeres vezetés eszköze” című könyvét.

1991
Az első szakmai konferencia megrendezése Ausztriában.

1993
A partner-modellen alapuló szerződés hatályba lép a cég vezetői között (az IFUA előtag használata megszűnik a németországi cégnévben).

Az első Controller Fórum megrendezése Prágában.

Magyarországon megnyitja kapuit az azóta már több mint 40 kurzust lezáró Controlling Akadémia, a hazai controlling-továbbképzés meghatározó intézménye.

1994
Megalakul a Horváth & Partner Management Consulting GmbH Bécsben.

1995
Megalakul a müncheni iroda.

1996
Európa egyik legnagyobb presztízsű szakmai szervezete, az IGC (International Group of Controlling) felveszi tagjai közé a budapesti Controlling Akadémiát.

1997
A vezetést támogató korszerű informatikai megoldások iránti fokozódó hazai igényre válaszul megalakul az OLAP Horváth & Partner Üzleti Informatika Kft.

1998
Megalakul a düsseldorfi iroda.

Több mint 300 résztvevővel, világhírű előadókkal lezajlik a X. Budapesti Controlling Fórum.

1999
Megalakul a Horváth & Partner AG – Zürich Svájcban.

Az IFUA és az OLAP Horváth & Partner új, közös irodába költözik.

2000
Megalakul a berlini iroda.

A cégcsoport partnerei – mint menedzsmentholdingot – megalapítják a Horváth AG-t. Elsődleges céljuk ezzel, hogy elősegítsék a cégcsoport nemzetközi növekedése kapcsán megfogalmazott stratégiai célok elérését.

Prof. Dr. Horváth Péter, a vállalatcsoport alapítója, eddigi ügyvezetője és a partnerekből álló vezetői kör elnöke átadja az irányítást eddigi partnereinek. Ekkortól a felügyelőbizottság elnökeként tevékenykedik tovább.

2001
Az IFUA Horváth & Partner Consulting Kft. és az OLAP Horváth & Partner Üzleti Informatika Kft. egyesül, tevékenységüket IFUA Horváth & Partner Consulting Kft. néven folytatják.

2002
A cégcsoport neve Horváth & Partners-re, ezzel egyidejűleg a budapesti iroda neve IFUA Horváth & Partners Vezetési és Informatikai Tanácsadó
Kft.-re változik.

A TÜV CERT mint tanúsító auditálja az IFUA minőségirányítási rendszerét (ISO 9001:2000).

A Controlling Akadémia Találkozón az IFUA új kezdeményezést indít útjára: a Magyar Tematikus Controlling Portált (www.controllingportal.hu).

2003
A német Horváth & Partners az Institute of Management & Consulting Sciences tanulmánya szerint kategóriájában – középnagy vezetési tanácsadó cégek – kimagaslóan vezet a controlling szakterületi tanácsadásban, sőt, a cégcsoport globális versenytársakat is megelőz.

A jogszabályi felhatalmazással működő Felnőttképzési Akkreditáló Testület márciusban akkreditálja az IFUA felnőttképzési rendszerét.

Első alkalommal vehetnek át IGC általakkreditált oklevelet a Controlling Akadémia végzősei.

2004
Megjelenik az IGC Controlling értelmező szótár magyarul. A háromnyelvű – magyar, német és angol – szótár a controller szókincs egységes használatához kíván hozzájárulni.

2005
Az IFUA gondozásában megjelenik Albrecht Deyhle „A controller praxisa” című könyve, a controlling szakterület egyik alapműve.

TOP 100 Innovators felmérés eredményei szerint a Horváth & Partners cégcsoport egyike Németország leginnovatívabb középvállalatainak.

Az IFUA Magyarországon is elindítja a nemzetközi Controlling Benchmarking Klubot, melyhez az indulás évében rögtön több tucat vállalat csatlakozik.

2006
A Horváth & Partners fennállásának 25. esztendejét ünnepli.

Pro Cultura Hungarica emlékplakettet kap a kulturális minisztertől március 15-e alkalmából Horváth Péter, a cégcsoport alapítója. A Stuttgarti Egyetem professzora a német-magyar kulturális kapcsolatok kiszélesítéséért, tudományos és kutatómunkák és a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet tevékenységének önzetlen támogatásáért részesül állami kitüntetésben.

Az IFUA gondozásában megjelenik a „Folyamatmenedzsment a gyakorlatban – árbevétel-növelés és költségcsökkentés tartósan jó folyamatteljesítménnyel” című könyv, mely a folyamatmenedzsment módszertanok bemutatása mellett számos hazai és nemzetközi vállalati eset
leírását tartalmazza.

A Budapesti Corvinus Egyetem díszdoktorává avatja Horváth Péter professzort, a Horváth AG felügyelőbizottságának elnökét a controlling tudományos megalapozásáért, valamint hazánkban és Európában történő gyakorlati megvalósításáért.

Az IFUA kiadja magyar nyelven D. Osborne – P. Hutchinson nemzetközi bestsellerét „A kormányzás ára – hatékonyabb közszolgáltatások megszorítások idején” címmel. A mű kiindulópontja az, hogy miután az államkincstár állandó deficittel küzd, és a megszokott költségvetési és könyvelési trükkök többé már nem elegendőek, az állami feladatellátás egész rendszerét újra kell gondolni.

2008
A vállalatcsoport bekerül a 10 legjobb munkaadó közé a német középvállalatok kategóriájában.

Megjelenik a „Controlling – Út egy hatékony controlling-rendszerhez” című könyv hatodik, tartalmilag is bővített kiadása a Complex és az IFUA gondozásában. A legújabb kiadás bizonyos értelemben Horváth Péter professzor pályájának megkoronázása, mivel alapművé vált: a vállalatirányítási know-how nemzetközi nyelvén íródott, mely ma már a fejlett világban mindenütt azonos, és felöleli a controlling által érintett összes területet.

A cégcsoport partnerséget szerez a „Highland Worldwide” (mai nevén Cordence Worldwide) tanácsadási hálózatban.

2009
A Capital című szaklapban publikált felmérés szerint, 249 topmenedzser válasza alapján a cégcsoport az első helyen áll a tanácsadó cégek között a controlling szakterületen.

A Panem kiadó és az IFUA gondozásában megjelenik a „Menedzsmentkontroll-rendszerek”, a Robert N. Anthony – Vijay Govindarajan szerzőpáros több mint tíz kiadást megért könyvének magyar változata.

20 éves az IFUA Horváth & Partners Kft.

A Horváth & Partners és a European Business School (EBS) tudományos munkatársai innovációs tanácsadó céget alapítanak.

Megalakul az IFUA Nonprofit Partner Közhasznú Nonprofit Kft., megfelelő szervezeti keretet teremtve az IFUA számára fontos társadalmi felelősségvállalásnak. A cég küldetése a magyar társadalom fenntartható fejlődésének elősegítése, az életminőség, a társadalmi tőke fejlesztése elsődlegesen a nonprofit szervezetek számára nyújtott vezetésfejlesztési szolgáltatás, változásvezetési támogatás segítségével.

2010
A Horváth & Partners a „Németország Leginnovatívabb Vállalkozása” kitüntetésben részesül az innovációmenedzsment terén nyújtott kiemelkedő teljesítményéért, ezzel 2005 után 2010-ben második alkalommal nyeri el a „Top 100” minőségi díjat.

2011
Tiszteletbeli doktorrá avatják a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetemen az IFUA Horváth & Partners alapítóját, a magyar-német Horváth Pétert. A Stuttgarti Egyetem emeritus professzorának korábban a Budapesti Corvinus Egyetem és a németországi European Business School is adományozott díszdoktori címet.

A Horváth & Partners új irodát nyit az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dhabiban.

Megjelenik Horváth Péter professzor „Controlling” című könyvének tizenkettedik, teljesen átdolgozott kiadása. A Vahlen kiadó jelenteti meg az immár 30 éves múltra visszatekintő könyvet, amely a német controlling szakirodalom egyik legszélesebb körben ismert klasszikusa. Az átdolgozás eredményeként a könyv változatlanul teljesíti fő célkitűzését: bemutatni a „State of the Art”-ot a controllingban, tudományos és gyakorlati szempontból egyaránt.

A 9. legerősebb tanácsadói márka lesz Németországban a Horváth & Partners. A toplista, az úgynevezett Höselbarth-Lay-Index németországi vállalatvezetők véleménye alapján készül el minden második évben. A cégcsoport németországi tagja a korábbi 10. helyről eggyel előbbre lép.

2012
A Horváth & Partners csoport németországi tagja immár harmadszor kerül a legjobb tanácsadó cégek közé a WirtschaftsWoche toplistáján. A német gazdasági hetilap minden évben 1500 cég megkérdezése alapján ítéli oda a „Best of Consulting” díjat, feltérképezve a márkaismertséget, az ügyfél számára nyújtott értéknövelést és a projektek sikerességét  . A Horváth & Partners a „Business Excellence” és a „Project Excellence” kategóriában is harmadik helyezést ér el.
Ebben az évben immár negyedszer lett a Horváth & Partners a legjobb tanácsadó cég controlling szakterületen. A Capital című folyóiratban publikált, „Hidden Champions” elnevezésű felmérést korábban 2003-ban, 2006-ban és 2009-ben végezték el német vállalatvezetők körében. Arra kérték őket, hogy középméretű tanácsadó cégek tudását hasonlítsák össze a piacvezető McKinsey, Roland Berger und Boston Consulting tudásával. A Horváth & Partners minden alkalommal a legjobbnak bizonyult a controllingban.

2013
A Horváth-csoport április 2-án új irodát nyit Hamburgban. Ez a csoport hatodik irodája Németországban.

A cégcsoport alapítója, Prof. Dr. Dr. h.c.mult. Horváth Péter, a Stuttgarti Egyetem emeritus professzora irodalmi ösztöndíjat hoz létre Magyarországon. A nettó 6000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, 35 évesnél nem idősebb szerzők (írók, költők, kritikusok, esszéisták) támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjat első ízben Krusovszky Dénes kapja.

Negyedszer nyeri el a Horváth & Partners csoport németországi tagja a WirtschaftsWoche német gazdasági hetilap „Best of Consulting” elismerését. Ezúttal az Evonik Industries vegyipari cégnél „Pénzügy- és kockázatkezelés” témakörben végzett projektjével érdemli ki az első díjat.
2014
Prof. Dr. Dr. h.c.mult. Horváth Péter a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést vehet át a magyarországi közgazdaságtudományi kutatás és oktatás, a magyar-német gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért, valamint a magyar kultúra németországi bemutatása és terjesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

A Horváth & Partners új irodát nyit Szaúd-Arábia második legnépesebb városában, Dzsiddában.

25 éves az IFUA Horváth & Partners Kft. A munkatársak létszáma eléri a 100-at.

Cimkék: , , , , ,