7 lépés a hatékony hatékonyságjavításhoz

Vágó László
2014. május 28.

Ha azt akarjuk, hogy tényleg javuljon a hatékonyság, akkor ne markoljunk egyszerre túl sokat.

Egyik ügyfelünk – nagyon helyesen – javaslatokat akart gyűjteni munkatársaitól a hatékonyságjavításhoz. „Összeszedünk 200-250 ötletet, aztán priorizáljuk őket. Jó nagy munka lesz” – mondták. Szép terv, csak éppen megvalósíthatatlan. Hónapokig tartó előkészítés, rengeteg egyeztetés után jellemzően két dolog következhet be:

1. Az egyik, hogy semmi sem történik. Az ellentétes érdekek, egyéb napi és stratégiai feladatok, valamint a kapacitás korlátok miatt a feladatot túl nagynak értékeljük a várható hasznokhoz képest, és nem indítjuk el a fejlesztési projekteket, akciókat.

2. A másik, hogy létrejön egy gigaprojekt, gigaszervezettel, ezt évekig lehet „működtetni”, majd megbukni vele.

Ha azt akarjuk, hogy tényleg javuljon a hatékonyság, akkor ne markoljunk egyszerre túl sokat. Jobb, ha negyedévente van néhány akciónk, annyi, hogy azokat végre is tudjuk hajtani. Arra sincs szükség, hogy megkeressük a 10 legjobb projektet, mert ez olyan sok időt, pénzt, fáradságot igényel, hogy nem éri meg. Elég, ha találunk 10 jót.

Ebből is látszik, hogy mint mindenhez, a hatékonyságjavításhoz is kell rendszer. Íme néhány lépés, amelyet a siker érdekében meg kell tennünk.

  1. Jelöljük ki a célokat és a kereteket! A stratégiai célok megfelelő alapot adnak az egyes kezdeményezések meghatározásához, és az azok megvalósítása érdekében induló akciók nagyobb támogatottságot is kapnak.
  2. Vonjuk be a szakterületeket! Törekedjünk arra, hogy minden terület indítson projekteket, ne egy szűk kör „játszótere” legyen a hatékonyságjavítás.
  3. Gondoljuk át, hogy mennyi erőforrásunk van! Egy ember 3-5 projektnél többet nem tud felügyelni.
  4. Válasszuk ki a legjobb projektvezetőt! Tapasztalataink szerint jobb, ha az üzleti területekről érkeznek, s a lean szakembereink őket támogatják, maguk nem feltétlenül vezetők. Volt már olyan ügyfelünk is, aki a „high potential”-nak tartott munkatársakra bízta a projektvezetést, így ők hozzájuk mért feladatot kaptak, és bizonyíthatták rátermettségüket.
  5. A sikeres projekt a legjobb ajánlólevél! Módszertanilag és tartalmilag is támogassuk a projekteket, akár központi szakértő csapat segítségével. Ezáltal biztosíthatjuk, hogy a legjobb eredmények szülessenek, s így az egyes területek is értékelni fogják a hatékonyságjavítási munkát.
  6. Ne sajnáljuk az időt, energiát a felkészítésre! A projektvezetők kapják meg a szükséges képzést, például egy kétnapos tréning formájában. Ne dobjuk őket mélyvízbe!
  7. Kövessük nyomon a projekteket! Erre a központi csapat a legalkalmasabb. Ha szükséges, ők tudják, hol van szükség beavatkozásra, segítségre, a projektek lezárását követően pedig továbbviszik sikereink hírét a szervezetben.