A működőtőke-menedzsment (WCM) controlleri feladat

Internationaler Controller Verein eV
2014. január 29.

A Controller”s e-News 2013 novemberében készült gyorsfelmérése igazolja az Internationaler Controller Verein (ICV) „Működőtőke-menedzsment” szakértői csoportjának eredményeit. A megkérdezettek 91 százaléka szerint a működőtőke menedzsment a controlling feladatai közé tartozik. Ez nem meglepő: a szakértők által végzett legújabb felmérések azt mutatják, hogy csak úgy hozható létre tartósan sikeres működőtőke-menedzsment, ha a készpénz-releváns üzleti folyamatokat optimalizálják és kiegészítik egy konzisztens controllingfolyamattal, mely magába foglalja a működőtőkére vonatkozó célkitűzést, tervezést, beszámolást és mindenekelőtt az aktív irányítást. A válaszadók 70%-a érzi  magát bevonva a működőtőke menedzsmentbe. Ennek oka gyorsan nyilvánvalóvá válik: a WCM-mel együttjáró, funkciók közötti konfliktusok szükségessé teszik egy szószóló és moderátor jelenlétét. A controlling ezen a területen jelentős értéket képes teremteni.

A gyorstanulmány azonban megmutatja az árnyoldalt is: csupán a megkérdezettek szűk fele elégedett saját szerepével. Még rosszabbul néz ki a helyzet, ha a résztvevők  saját szervezetük működőtőke-menedzsmentjével való elégedettségi eredményeire tekintünk: mindössze 40 % elégedett, miközben 60 %  szerint jelentős fejlődési potenciál van a témában. Ez nem meglepő, hiszen a WCM csak akkor lehet hosszútávon sikeres, ha megteremtik az átláthatóságot, egységes célokat definiálnak, terveznek és követnek, továbbá az egyes funkcionális és üzleti egységek érdekeit összehangolják az összvállalati célokkal. A controller átveszi a belső döntőbíró szerepét és gondoskodik az érdekek összeegyeztetéséről.

Összefoglalóan: az ICV szakértőinek véleménye szerint a sikeres WCM aktív irányítást igényel a controllerek részéről.

Irodalom: ICV (Nemzetközi Controlling Szövetség), Működőtőke menedzsment – Irányelvek a készletek, követelmények és kötelezettségek fenntartható optimalizáláshoz, Haufe-Lexware Kiadó, 2013, ISBN-10364804934

Cimkék: , , , , , , , ,