Az ICV szeptember/októberi számának összefoglalója

Internationaler Controller Verein eV, Összefoglaló: IFUA Horváth & Partners
2013. október 29.

Controlling bizonytalan időkben – Horváth Péter írása
A gazdasági kilengések mind a növekedés, mind a recesszió irányába egyre nagyobbak voltak az utóbbi évtizedekben. Ebben a helyzetben nehéz egy hosszú távon érvényes, tartós üzleti modellt kialakítani, ehelyett a vállalatoknak folyamatosan alkalmazkodniuk kell az aktuálisan fennálló viszonyokhoz. Ebben segíthet üzleti partnerként a controller. Heimo Losbichler „Tripla A” controllingnak nevezte el az erre kialakított megoldást. Az első elem az „Agility”, ami a vállalatok rövidtávú piaci ingadozását segíti stabilizálni, míg a második elem, az „Adaptability” a strukturális piaci változásokra való megfelelő reagálási készséget hangsúlyozza. Mindezek mellett szükség van még a globális, decentralizált vállalati struktúrák alapvető kialakítására és koordinációjára is („Alignment”).

Az ICV ötletbörzéje a 2013-as „Dream Car”-jelentésében a növekedés és a válság hatásait járta körül, illetve azt, hogyan lehetséges a controlling stabil kialakítása volatailis időkben. A jelentésből a két fő üzenet a controllerek számára a következő:

– A controllernek elemeznie kell, hogy milyen igazán fontos volatilitási tényezők állnak fenn jelenleg a vállalatnál és milyen mutatókkal lehet ezeket nyomon követni.

– A controllernek rugalmassá, gyorssá és egyszerűvé kell tenni az irányítási rendszereket, hogy azok kiállják a volatilitás próbáját.

Az ICV további feladata, hogy úgy közvetítse a controlleri közösségnek a feladatokat, témákat és megoldási megközelítéseket, hogy ezáltal a probléma felismerésétől eljussanak a gyakorlati megoldásig. A volatilitás témájának helye kell, hogy legyen az ICV munkájában a továbbiakban is.

Top-témák

Kockázatmenedzsment a német Szövetségi Munkaügyi Hivatalnál
Július elején az ICV „Contolling és kockázatmenedzsment” munkacsoportja „Kockázatmenedzsment a Szövetségi Munkaügyi Hivatalnál” mottó alatt ülésezett a hivatal vezetési akadémiáján. Az ülés fő témája az volt, hogy milyen fejlődési lehetőségei lehetnek a hivatalnál jelenleg működő kockázatmenedzsment-rendszernek. A lehetőségeket elsősorban a controlling oldaláról vizsgálták.

A Szövetségi Munkaügyi Hivatal 2004 óta rendelkezik egy intézményesített kockázatmenedzsment-rendszerrel, amivel akkor úttörőnek számítottak a közszférában. Ám az utóbbi években már felmerült az aktualizálás szükségessége. A munkacsoport első lépésként összehasonlította a hivatal rendszerét egy magáncégével. Az összehasonlításon túl megvizsgálták a szervezet komplexitását és ehhez illeszkedő fejlesztési javaslatokat fogalmaztak meg. Az, hogy a megoldási javaslatokat különböző szektorokból érkezett szakemberek fogalmazták meg, igen konstruktív eredményhez vezetett, miközben a résztvevők is profitálhattak egymás nézeteiből, ötleteiből.

A Szövetségi Munkaügyi Hivatalnak az a szándéka, hogy a munkacsoport-találkozón megszületett fejlesztési javaslatokat rövid- és középtávon megvalósítsa.

Az IGC megfogalmazta a controller új küldetését
Az International Group of Controlling (IGC) közgyűlése a 2013. június 8-án Bukarestben megtartott plenáris ülésén átdolgozta a controllerek küldetéséről szóló alapvetését. Az anyag kiváltja a 2002-ben megfogalmazott, eddig érvényes küldetést. Erről korábban mi is hírt adtunk » a Controlling Portálon.

Sok érdekes controlling téma az ICV barcelonai szakértőitől
Az V. Katalán Könyvvizsgálói és Vezetési Kongresszust több mint 850 résztvevővel rendezték meg 2013. június elején Barcelonában. A szervező az ACCID (Associación Catalana de Comptabilitat i Direcció) volt, a rendezvény a Nemzetközi Controller Szövetség (ICV) támogatásával valósult meg.

Összesen 6 plenáris konferenciát és 28 párhuzamosan zajló munkacsoport-ülést látogathattak meg a résztvevők, akik között képviseltették magukat a könyvvizsgálók, könyvelők, adótanácsadók, egyetemi tanárok, tudósok, valamint vállalatoktól, illetve közszolgálati intézményekből érkezett controlling és vezetési szakértők is. Idén először hangsúlyosabbak lettek a controlling témakörei a konferencia programjában. Az előadások és a viták fő témája a növekedés ösztönzésére irányuló megoldási lehetőségek feltárása volt az aktuális európai gazdasági helyzetben.

Ulrich Müller Bosom, az ICV spanyolországi munkacsoportjának vezetője szerint az ICV elkötelezettségének köszönhető, hogy a controlling témák száma megnőtt a konferencia programján belül. Azt is megemlítette, hogy az ICV által vezetett plenáris üléseknek nagyon sok résztvevője volt, akik különösen hasznosnak ítéltek meg az ott hallottakat.

Egyéb hírek

Az ICV jövőbeli webes megjelenését „Community & Content” jellemzi
Július végén tartotta ülését az ICV igazgatósága, amelynek fő témája a Content Management System-projekt további lépéseinek megbeszélése, a PR/média csoport feladatainak és eddigi eredményeinek rögzítése, a ControllingWiki kialakítása, valamint a november 30-án megrendezendő ICV vezetőségi ülés előkészítése volt.

ICV Kalinyingrádban
Június 28-án hatodik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Controlling Konferenciát Kalinyingrádban. Az ülést az ottani controllerek klubja szervezte, és az ICV támogatásával valósult meg. A konferencia fő témája a „Gyakorlati controlling” volt, ennek keretében szóba került az értékorientált controlling, üzemi-, folyamat- és pénzügyi controlling, költségmenedzsment, valamint a fúziók és felvásárlások.

Forrás: Controller Magazin

Cimkék: , , , , ,