Felsővezetőként az ember gyakran vakon repül, és maximálisan bíznia kell a csapatában. – Interjú Bánó Péterrel, a CIB Bank Zrt. pénzügyi ügyvezető igazgatójával

IFUA Horváth & Partners
2011. április 01.

Ön tizennégy éve dolgozik a CIB Banknál, 2009 óta a pénzügyi divíziót irányítja igazgató rangban és tagja a bank ügyvezetésének. Emellett a CIB Lízing Zrt. és a CIB Faktor Zrt. felügyelő bizottságának is tagja. Karrierjét a controlling területen kezdte. Mi volt a legnagyobb kihívás eddigi szakmai pályafutása során?


Szakmailag leginkább az elmúlt három év, amikor egy pénzügyi-gazdasági válság hatásaival kellett szembenézni, egy belső szervezeti megújulás, valamint az ebből fakadó folyamatos változások zajlottak a szervezetben. A korábbitól eltérő üzleti stratégia szerint irányítjuk a bankot és ezt le kellett követni a controlling rendszerben is. A CIB sikeres nagybank, hosszú éveken keresztül kétszámjegyű növekedést produkált évente. A controlling tevékenység fókusza is korábban inkább ennek támogatására volt kihegyezve. Jelen helyzetben azonban más került a középpontba a mi szempontunkból is, hiszen a hitelportfólió minőségének megőrzése és a hatékony költséggazdálkodás szerepe jelentősen felértékelődött. Így nekünk is fókuszt kellett váltani és ennek megfelelően átalakítani a tevékenységünket.
Eközben azzal is hozzá tudtunk járulni a bankcsoport stabil, fenntartható működéséhez, hogy racionalizáltuk az általam vezetett terület erőforrás-igényét. Ennek érdekében centralizáltuk a pénzügyi tevékenységeket nemcsak bank-, hanem bankcsoport-szinten. A szinergiák kihaknázásával, folyamataink jelentős átalakításával, a munkatársaim által készített elemzések, jelentések struktúrájának korszerűsítésével sikerült úgy racionalizálni, hogy mindeközben a szolgáltatási szint nem csökkent.

Pályafutása során ez a negyedik komplett felsővezetés a CIB Bank élén, akikkel együtt dolgozik. Hogyan sikerült elérni, hogy a controlling lényegében minden korábbi felsővezetés váltással erősödni, növekedni tudott?


Amikor 2001-ben a Controlling Osztály vezetője lettem, kis létszámú csapat voltunk Az évek során ez a létszám folyamatosan emelkedett, ahogy a mindenkori menedzsment egyre inkább felismerte, hogy szakértelmünkkel miképp tudjuk támogatni a vezetői döntéseket. Tevékenységünket ugyanis…

Cimkék: , , , , , ,