Hogyan adjuk át a munkát a szabadságunk idejére?

2019. június 03.

A szabadságunk jó adag stresszel kezdődik, ha nem készülünk fel rá idejében. Mielőtt kihúznánk a lábunkat az irodából, hogy megkezdjük a jól megérdemelt pihenést, sok mindent el kell rendeznünk.

 

Fotó: Libby Giambrone / Unsplash

 

Íme 7 tipp arra, mit célszerű megtennünk.

 

  1. Vegyük számba, mit kell elvégeznünk még a szabi előtt!

Három-négy héttel a vakációnk kezdete előtt foglaljunk be magunknak időt a naptárunkba arra, hogy rangsoroljuk a feladatainkat! Mi az, amit mindenképp be kell fejeznünk, mi az, amit be szeretnénk fejezni és mi az, ami még várhat? Ezután arra foglaljunk be időt, amit mindenképpen el kell végeznünk, méghozzá úgy, hogy a szabi kezdete előtt egy héttel a végére érjünk. Így lesz esélyünk arra, hogy akkor is befejezzük a munkát, ha valami közbejön (márpedig mindig közbejön valami), és maradhat idő néhány kevésbé fontos dolog elintézésére is.

 

  1. Keressünk helyetteseket olyan ügyekhez, amelyek a szabadságunk alatt is folyamatosak!

Gondoljuk át, hogy ki tudna válaszolni helyettünk hirtelen felmerülő kérdésekre, ki tudna felügyelni olyan projekteket, amelyek nélkülünk sem állhatnak le. A megoldás sokszor nyilvánvaló, de ha magunk nem találunk helyettest, akkor kérjünk segítséget a főnökünktől! Fontos, hogy a helyettesünket legalább egy héttel a szabadságunk előtt felkérjük, tájékoztassuk. Ne érje őt meglepetésként a plusz feladat, legyen ideje felkészülni legalább lélekben.

 

  1. Közöljük a kollégáinkkal, mi az, ami leáll egy darabig!

Vannak feladatok, amelyek megvárnak bennünket. Ám célszerű értesíteni az érintetteket arról, hogy ezek az ügyek egy tapodtat sem fognak előrehaladni, amíg vissza nem térünk.

 

  1. Keressünk valakit, aki szükség esetén sms-t küld nekünk!

Akkor tudunk igazán pihenni, ha a szabadságunk alatt valóban kikapcsolunk. Ehhez hozzátartozik, hogy rá sem nézünk a munkahelyi e-mailjeinkre. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, kell egy megbízható kolléga, aki értesít bennünket, ha olyasmi történik, amiről muszáj tudnunk. Ha szeretnénk tájékozódni arról, hogyan halad egy nagyon fontos projekt, akkor erről is kérjünk egy sms-t. De jobb, ha egyáltalán nem gondolunk a munkára, amíg vakációzunk.

 

  1. Foglaljuk be a naptárunkba a szabi előtti utolsó két órát!

Nem hiányzik, hogy valaki az utolsó munkanapunk végére tűzzön ki egy megbeszélést, amelyen még új feladatok is felmerülhetnek. Ezt meg kell előznünk. Ezt a két órát fordítsuk inkább arra, hogy a következő két pontban felvázolt teendőket végrehajtsuk.

 

  1. Foglaljuk be a naptárunkba a visszatérésünk első két óráját!

Ebbe a naptárbejegyzésbe beírhatjuk azt is, mit kellene / szeretnénk elvégezni az első munkanapunkon. Ebben a két órában lesz majd módunk végignézni a szabink alatt érkezett e-maileket is és rangsorolni a feladatainkat.

 

  1. Végre offline!

Mielőtt kikapcsoljuk a gépünket, állítsunk be automatikus válaszüzenetet a beérkező e-mailjeinkre. A fájljainkról készítsünk biztonsági mentést! A telefonunkra is vegyünk fel új hangposta-üzenetet! És tényleg kapcsoljuk ki a gépünket, ne felejtsük alvó üzemmódban!