Interjú a magyar-német controllingpápával, Horváth Péter professzorral

IFUA Horváth & Partners
2011. május 01.

Megkérdeztük a controlling elmélet és szakma meghatározó egyéniségét, cégünk alapítóját, Horváth Pétert (akit gyakran „controllingpápa”-ként emlegetnek), hogy mit gondol a controlleri szakma kihívásairól és mit üzen napjaink controllereinek.

Prof. Dr. Dr. h.c.mult Horváth Péter a Stuttgarti Egyetem controlling tanszékének volt vezetője, emeritus professzor; jelenleg a Horváth AG Felügyelő Bizottságának elnöke, valamint az International Performance Research Institute GmbH. (IPRI) alapítója és ügyvezetője. Tudományos és gyakorlati munkájának középpontjában elsősorban a controlling innovatív eszközei állnak. Számos könyv – köztük a controlling szakma meghatározó alapművének – és szakmai cikknek a szerzője. Több rangos egyetemen is díszdoktor. 2006-ban „Pro Cultura Hungarica" állami kitüntetésben részesült.

Controlling Világ: Mit gondolsz a controlleri szakma jövőjéről?

Horváth Péter: A controllernek az üzlet partnereként játszott szerepe (Business Partner) egyre fontosabbá válik. E tény véleményem szerint két fontos követelményt támaszt a controllerekkel szemben: egyrészt a controllernek még a korábbiaknál is jobban ismernie kell a vállalat üzleti tevékenységét. Másrészt a jelenleginél sokkal inkább képesnek kell lennie arra, hogy a vezetői döntéshozatali folyamatot támogassa bonyolult, nehéz helyzetekben, amikor csak bizonytalan információk állnak rendel-kezésre.

Controlling Világ: Milyen hibákat szoktak elkövetni a controllerek, mire érdemes odafigyelni véleményed szerint?

Cimkék: , , , , , ,