Lean Accounting – Csak egy hangzatos buzzword vagy tényleg sokat kell változni a controllingnak?

Vida Gábor
2012. november 28.

Egyre többször szegezik nekem a kérdést, mi is az a lean accounting. Ezekből mindig nagyon jó beszélgetés lesz. Asztalra kerül a controlling szinte minden dilemmája. Mi mennyibe kerül? Mi alapján születnek a döntések? Van-e értelme annak, amit csinálunk? És így tovább.

Természetesen ott merül fel a controlling leanhez való viszonya, ahol a lean menedzsment komolyan bevette magát a falak közé. Ezeken a helyeken a controller sem ússza meg a leant. Vagy ha mégis, akkor fölösleges volt az egész, aligha lesz sikeres a bevezetés.

Sajnos a lean accounting szerzők nem szokták dicsérni a controllingot.

Miért anti-lean a controlling a lean accounting szerint?
Olvastam valahol, és nagyon megtetszett nekem a következő hasonlat. Ha valaki fogyni szeretne, és egy controller segítségét kérné, akkor egy hagyományos controller hetente, vagy rosszabb esetben havonta megkérné a fogyókúrázót, álljon a mérlegre, hogy lássák, sikerült-e lefogynia. A lean accounting módszereit használó controller (nevezzük lean controllernek) ezzel szemben napi szinten mérné a bevitt kalóriákat és a mozgást, majd folyamatosan módosítaná ezek aranyát, míg közösen el nem érik a kívánt testsúlyt.

Ez persze nagyon leegyszerűsítő magyarázat, ám jól szemlélteti a megközelítésbéli különbségeket. Egy lean accounting szerző egyenesen leszögezi, hogy a controlling kimondottan „anti-lean” megközelítésű, mert nagy, robusztus rendszereken nyugvó, komplex, nehezen érthető, a használó számára átláthatatlan rendszereket működtet, melyek nem segítik a hatékonyságjavítást, sőt sokszor kimondottan az ellen motiválnak. Ráadásul félrevezető adatok alapján kezdeményeznek kiszervezési vagy termékmegszüntetési javaslatokat. Ez a szigorú kritika természetesen csak részben állja meg a helyét, sőt, tulajdonképpen szinte minden tankönyv, számvitel- vagy controlling-guru felhívja ezekre a veszélyekre a figyelmet. És ahogy ma már sok vállalat rutinszerűen alkalmazza a lean eszközöket, sok vállalat controllingrendszere is kellően lean. A legfontosabb kérdés, hogy a controlling/számvitel rendszere támogatja-e a folyamatos hatékonyságjavítást.

Mi is az a lean accounting/controlling?
Maskell és Baggaley foglalta össze elsőnek a lean accounting kereteit, szerintük a lean accounting célja a következő:

  1. Megbízható, mindenki számára érthető információk megfelelő időben történő biztosítása a „leanesítéshez”.
  2. A számviteli (controlling) folyamatok egyszerűsítése a lean eszközeivel.
  3. A külső (számviteli) és a belső (controlling) beszámolók egységesség tétele.
  4. A lean kultúra támogatása (a folyamatok állandó javításához szükséges, akcióorientált információk biztosításával).

Mindehhez a következő öt dologra van szükség (a fogalmak olyan ismert, de gyakran nehezen magyarra fordítható angol buzzwordökre épülnek, melyeket jobbnak találtam eredeti nyelven használni):

A. Lean and Simple Business Accounting
B. Accounting Processes that Support the Lean Transformation
C. Clear and Timely Communication of Information
D. Planning and Budgeting from a Lean Perspective
E. Strengthen Internal Accounting Controls

Három szó gyakran visszatér: egyszerű (simple), pontos (accurate), látható (visual). A standard költségszámítás helyett a Value Stream Costing és Target Costing. És sorolhatnám…


Elgondolkodtató…

Hová fog ez vezetni? Nem szeretnék felelőtlen jóslatokba bocsátkozni, de szerintem oda, ahová mostanra a lean menedzsment is vezetett. Ma már szinte minden termelővállalat, az összes bank, IT és telekommunikációs szolgáltató, de még a legtöbb kórház és közintézmény is találkozott a leannel, valamilyen szinten bele is fogott, és szerencsés esetben saját formájára szabta a megközelítést. Ehhez a controllingnak is igazodni kell.
A megváltozott gazdasági környezetben minden vállalat controllereinek támogatniuk kell a folyamatos hatékonyságjavítást.

Javaslom mindenkinek, hogy bővítse ismereteit a témában.

 

Lábjegyzet: Az angolszász vállalatoknál nem használják a controlling szót, helyette a management accounting kifejezés a közismert, de sokszor egyszerűen csak finance-ről, vagy accountingról beszélnek. Ha a lean accountingot magyarra akarnánk fordítani, valószínűleg a lean controlling lenne a legtalálóbb, legkifejezőbb fordítás. 

Cimkék: , , , , , , ,