Milyen új állásokat teremt a mesterséges intelligencia?

2018. szeptember 18.

A Gartner kutatócég szerint a mesterséges intelligencia (MI) 2020-ig 2,3 millió állást hoz létre, szemben azzal, hogy 1,8 milliót megszüntet. Az azt követő 5 évben pedig 2 millióval több állás keletkezik, mint amennyi eltűnik. Új állások legnagyobbrészt a közszolgálatban, az egészségügyben és az oktatásban jönnek létre, míg a megszűnések leginkább a gyártóipart és a szállítási ágazatot sújtják.

 

 

Az állások várható megszaporodását alátámasztja, hogy a múltban is sok példa volt már arra, hogy a technológiai fejlődés megtizedelt bizonyos foglalkozásokat, ugyanakkor újak is születtek. Vagy éppen nem következett be az aggódva várt csökkenés.

A mezőgazdasági gépek megjelenése például földművesek munkáját tette feleslegessé, ugyanakkor gépkezelői, szerelői állások sokaságát teremtette meg. Az e-mail drasztikusan visszavetette a levélforgalmat a postán, de ezzel párhuzamosan az internetes kereskedelem a csomagszállításhoz új munkáskezeket igényelt. A bankautomaták megjelenésekor a bankpénztárosok féltették az állásukat, de azáltal, hogy az automaták miatt csökkent a működtetés költsége, új bankfiókok nyíltak, és több pénztárosra lett szükség.

Bár erről manapság kevés szó esik, van, amiben az emberek felülmúlják a mégoly tökéletes robotokat is. Az emberek kreatívabbak, alkalmasabbak a csoportmunkára, jobbak a vezetői képességeik, a szociális készségeik. Igaz, a robotok gyorsabbak, strapabíróbbak és jóval nagyobb munka-, illetve adatmennyiségekkel tudnak megbirkózni.

Éppen emiatt a különbözőség miatt a robotok és az emberek jól kiegészítik egymást. Ha együtt dolgoznak, felerősítik egymás jó tulajdonságait, és sokkal jobb teljesítményre képesek, mint külön-külön. Ez a fajta együttműködés szintén új állásokat teremt.

A mesterséges intelligencia terjedése új iparágakat is létrehoz. Egyelőre még el sem tudjuk képzelni, mifélék lesznek ezek, bár egy-egy példát már ma is lehet találni. A felszabaduló munkaerő pedig olyan igényeket szolgálhat ki, amelyekre eddig nem volt lehetőség.

Nézzük meg, miféle foglalkozásokat hozhat létre, illetve milyenekre teremt a mainál is nagyobb igényt a mesterséges intelligencia!

Internetbiztonsági szakember

A digitális világban a fenyegetés is több – bűnözők, szekták, államok által pénzelt terroristák hajtanak végre kibertámadásokat. Ezért egyre több kiberbiztonsági szakemberre van szükség. Tőlük nem veszi el a munkát az MI, sőt, ők nem boldogulnak az MI segítsége nélkül.

Az MI működéséhez szükséges hardver feltételek biztosítása

A mesterséges intelligencia betanítására töméntelen mennyiségű adatra van szükség, és ezeket be kell gyűjteni valahogy. Az „okos városok” (smart city) kialakításával, működtetésével foglalkozó Verizon cégnek például szerelők tömegére van szüksége ahhoz, hogy utcai lámpákba szenzorokat építsenek be. Ezek mérik a zajt, a levegő minőségét, a parkolókban álló kocsik számát stb. Vannak már cégek, amelyek a dolgok internetének (Internet of Things, IoT) hasznosításához IoT designereket és IoT menedzsereket alkalmaznak. A Target kereskedő cég például IoT alelnöki pozíciót hozott létre tavaly.

MI betanítása

A mesterséges intelligenciát meg kell tanítani az emberekkel való együttműködésre. Egyebek mellett arra, hogy valódi(nak tűnő) együttérzést mutasson. Amikor egy ilyen helyzetben az MI sablonreakciót ad, akkor a tréner kijavítja, s így a robot lassan megtanulja a helyes reakciót. Például a Microsoft mesterséges intelligenciájának, Cortanának a „személyiségét” úgy alakították ki, hogy magabiztos, gondoskodó és segítőkész legyen, de ne főnökösködjön. Ehhez olyan csapat foglalkozott vele, amelynek volt költő, regényíró és drámaíró tagja is.

Az MI munkájának elmagyarázása

Az MI által végrehajtott feladatok eredményének elmagyarázása olyan iparágakban különösen fontos, ahol olyan szakemberek dolgoznak, akik nem értenek a robotokhoz, például az egészségügyben. Ez munkát teremt olyan szakembereknek, akik az adott iparágban és a mesterséges intelligencia világában is otthonosan mozognak.

Az MI felelősségteljes használatának biztosítása

A felelősségteljes használat egyebek mellett azt jelenti, hogy a robotok nem bánthatnak embereket, és ezen belül például az adatfeldolgozás során nem sérthetik meg a személyiségi jogaikat. Ennek felügyelete, ellenőrzése emberek dolga. Az Európai Unió adatvédelmi szabályozásának (General Data Protection Regulation, GDPR) betartása fölött is embereknek kell őrködniük a digitális világban, ami rengeteg állást teremt.

Állások az MI által teremtett új iparágakban

A mesterséges intelligencia teremtett piacot például az Orbital Insight cég számára, amely a Föld körül megszaporodó műholdak adatainak feldolgozására jött létre 2013-ban. Első munkája a világ gabonaföldjeinek elemzése volt, a növények egészségi állapotából jelezte előre a gabonaárakat. A mesterséges intelligenciával végzett képfelismerés időközben annyit fejlődött, hogy hajókat és fákat is be tudtak azonosítani. Így vált lehetségessé, hogy az Orbital Insight 2017-ben észrevegye azokat a kalózhajókat is, amelyek kikapcsolták a rádiójeleiket. Ugyanebben az évben a technológia lehetővé tette, hogy a műholdakról „át lehessen látni” a felhőkön, s előre jelezzék a Harvey hurrikán által okozott áradás mértékét, segítve a biztosítótársaságokat. Az Orbital Insight azóta erőteljesen nő, és sorra veszi fel nem csak az adattudósokat, de a marketingeseket, a toborzási szakembereket is. Természetesen más cégek is terjeszkednek ezen a piacon; 2017 végén a LinkedInen több mint 11 ezer állást hirdettek meg az amerikai műholdas ágazatban.

MI által segített munkakörök, amelyek ilyen formában eddig nem léteztek

A mesterséges intelligenciával foglalkozó Cognizant cég olyan konkrét állásokat is felsorol, amelyek ma is léteznek, de az MI új formákat és lehetőségeket teremt számukra. Így például informatikában jártas nővérek, ápolók, MI és a távolban lévő orvosok segítségével állíthatnak fel diagnózist és javasolhatnak gyógymódot a pácienseknek. A fogyókúrához, az egészséges életmódhoz az okosórák által mért és kiértékelt adatok javaslatokat adnak ugyan, de motivációt már nem, így ez utóbbi fitness trénerek dolga lesz a távolból, online. A digitális bankolás, a Blockchain, a robottanácsadók világában  a banki ügyfeleknek egyre nehezebb átlátni a díjszabásokat és menedzselni a saját pénzügyeiket, ezért szükség lesz olyan coachokra, akik el tudják magyarázni az ügyfeleknek ezek mibenlétét.

Állások embereknek, akik az MI terjedése miatt maradtak munka nélkül

Meglévő, de kielégítetlen igényeket szolgálhatnak majd ki azok, akiknek az állását az MI vette el, s képzettségük nem teszi lehetővé, hogy a digitális világban találjanak új foglalkozást. Szintén a Cognizant vizionálja, hogy az egyre több idős, magányos embernek olyanok nyújtanak majd társaságot, akik a robotizáció miatt elvesztették az állásukat. Közülük azok, akik jó szociális képességekkel rendelkeznek, beszélgetőtársul szegődhetnek idősek mellé, sőt, sétára is indulhatnak azokkal, akik ezt szeretnék.

Cimkék: