Az SAP megrengeti a robotika piacát a Contextorral?

Papp Bálint László
2019. március 18.

A robotokkal történő folyamatautomatizálás (Robotic Process Automation, RPA) 2016 óta mozgatja meg igazán a multinacionális vállalatok felsővezetőinek a fantáziáját. Ez nem is csoda.  Egyrészt ha az ismétlődő feladatokat robotok végzik, nyolcszorosára lehet gyorsítani és pontosítani a működési folyamatokat. Másrészt a munkatársak motivációját is növelhetik azáltal, hogy így ők a magasabb hozzáadott értékű feladatokra tudnak összpontosítani.

Több ismétlődő folyamat is a vállalatok meglévő ERP rendszereihez kapcsolódik, melyeket főleg a vezető RPA eszközökkel (UiPath, Automation Anywhere, Blue Prism) kezdtek el támogatni. Ezt a tendenciát ismerte fel az SAP, így 2018. november 19-én felvásárolta a francia Contextor nevű RPA eszközt, hogy kiegészítve azt a gépi tanulás, illetve egyéb fejlett, kognitív technológiákkal, beépítse az S/4HANA rendszerébe.

Természetesen a Contextor nem csak az SAP-t tudja majd mélységeiben is kezelni, hanem a telepíthető összes számítógépes alkalmazást is. Ezáltal integrált működést tesz lehetővé a folyamatok végrehajtásához, méghozzá úgy, hogy akár a munkatársak számítógépén vagy a háttérben, virtuális munkaállomásokon fut.

„A Contextor által hajtott intelligens RPA segítségével a cégek képesek lesznek elérni a szükséges magas fokú automatizáltsági szintet annak érdekében, hogy intelligens vállalatokká válhassanak” – mondta Markus Noga, az SAP gépi tanulás vezetője. A vállalat ambiciózus célja, hogy az ügyfelei a következő 3 évben az S/4HANA-hoz köthető üzleti folyamataik felét automatizálják a Contextor segítségével.

Az intelligens RPA platform integrációja az S/4HANA rendszerbe 2019 első felében fejeződik be, azonban a Contextor jelezte, hogy az élesítés heteken belül lezárul. Ettől kezdődően elérhetővé válik majd az SAP ügyfelei számára. Ezt követően pedig robotika szempontból igazán izgalmas időszak kezdődik az SAP S/4HANA felhasználói számára.

 

Az IFUA Horváth & Partners RPA csapata az eszköz- és folyamatkiválasztástól kezdve, a robotfejlesztéseken át, az RPA központok működési modelljének kialakításáig segíti azon ügyfeleit, akik részt szeretnének venni az előttünk álló folyamatrobotizálási és hatékonyságfejlesztési hullámban. Ha érdekli a téma, keresse Szegedi Zoltánt, az IFUA Horváth & Partners partnerét: zoltan.szegedi@horvath-partners.com