Milyen hatása van a controlling SSC kialakításának a Henkelnél?

IFUA Horváth & Partners
2012. április 26.

Míg korábban a Shared Service Centerekben (SSC) a hangsúly szinte kizárólag a tranzakcióalapú tevékenységek ellátásán volt, addig mára ez már a múlté. A szakértelmet igénylő és „szabály-alapú" tevékenységek elvégzése, mint például a controlling beszámolók készítése egyre nagyobb teret nyer az SSC-kben.

Összefoglaló Dr. Joachim Jáckle 25. Stuttgarti Controller Fórumon elhangzott előadása alapján.

Ne gondoljuk azt, hogy a Henkel SSC controlling területe csak támogató controlling feladatokat lát el: az SSC-ben a controlling navigáló szerepe is megvalósul. A hagyományos támogató controlling feladatok mellett, úgymint a költség- és teljesítményszámítás, sztenderd controlling beszámolók készítése, valamint termékköltség-kalkuláció, a Henkel controlling SSC-je beruházás-controlling, kutatás-fejlesztési controlling, tervezési és várható készítési, valamint projekt kalkulációs és tervszimulációs feladatokat is végez.

Lássunk néhány példát: A Henkel controlling SSC-je a terv-tény elemzések mellett funkcionális elemzéseket és ad-hoc beszámolókat is készít. A terv-tény elemzések felépítése szigorúan kötött, csak az adattartalom változhat (például a költséghelyi költségek elemzése során). A funkcionális elemzések tartalma kevésbé kötött, magyarázatokat is tartalmaz (pl. az általános piaci helyzet elemzésének készítése során vagy a nyersanyagok árának változása során). Az ad-hoc beszámolók pontosan specifikált kérések alapján készülnek (pl. a menedzsment számára készített funkcionális területeken átnyúló projektekről szóló beszámoló elkészítése során).

Miért sikeres a Henkel controlling SSC-je? Egyrészt a controlling terület erős controlling kompetenciákkal rendelkezik, mely lehetővé teszi további feladatok átvételét, másrészt a költség- és teljesítményalapú irányítás alapjául szolgáló adatok a controlling SSC-ben állnak elő, melynek előállítása tovább mélyíti a kompetenciákat. Ez a két hatás egymást erősíti.
A Henkel controlling SSC-jének kialakítása jelentős mértékben megváltoztatta a controller szerepét a szervezetben. A controller a támogató szerepből egyre inkább business partnerré vált. A business partnerség új követelményeket kíván meg a controllertől: az alapos controlling-tudás mellett olyan képességek is nélkülözhetetlenek, mint a magas szintű kommunikációs képesség, meggyőzőerő, jó problémamegoldó-képesség, új összefüggések iránti nyitottság vagy a bátorság nem népszerű döntések előkészítéséhez. A controller személyisége egyre inkább előtérbe kerül.

Összefoglalva, a Henkel controlling SSC-je mára egy nagy jelentőséggel bíró szervezetté nőtte ki magát, a területet a többi szervezeti egysége elfogadta. A jól működő business partner modell a siker egyik fontos kulcsa.

Cimkék: , , , , , , , , , ,