Modern kerettervezés: Koncepció, elméleti háttér és gyakorlati vonatkozások

Internationaler Controller Verein eV
2012. június 21.

Milyen lesz a jövő kerettervezése? Az Internationaler Controller Verein (ICV) kidolgozta a „Modern kerettervezés" koncepcióját, amelynek segítségével jelentősen javíthatók a klasszikus kerettervezés gyengeségei, és a vállalat rugalmasabban tud reagálni a nemzetgazdasági vagy piaci ingadozásokra. A koncepció a „kerettervezés lényegét / létét" nem kérdőjelezi meg, de a „Modern kerettervezést" visszavezeti a tervezés kiindulópontjához: nevezetesen a tervezés alapja nem lehet más, mint egy olyan integrált koncepció, amely egyszerűen és rugalmasan kapcsolja össze a kerettervet a stratégiával, a célokkal és a vezetési rendszerrel.

Egy négy éves közös projekt eredményeinek publikálása.

Az Internationalen Controller Verein (ICV) szakértői szerint a klasszikus kerettervezés a mai, erősen volatilis gazdasági környezetben elavult – mivel ahelyett, hogy a stratégiai gondolkodást és cselekvést támogatná, a mérleghez és eredménykimutatáshoz igazodó, éves távlatban való gondolkodás jellemző rá. Emellett gyakran még mindig stabilitást és lineáris növekedést tartalmaz, és nagy pontosságú prognózisokat erőltet olyan tényekre vonatkozóan, amelyek a tervezés időpontjában még a messzi jövőben vannak. „Mai tudásunk szerint számos korábbi feltételezés teljesen alkalmatlan arra, hogy a fejlett világ makrogazdasági környezetének jelenlegi turbulenciáit és az ezekkel összefüggő tervezéshez és kerettervezéshez kapcsolódó esélyeket, kockázatokat, valamint az ezekre alapozott döntési szituációkat helyesen képezze le” – magyarázza az ICV szakértője, Prof. Dr. Ronald Gleich (European Business School – EBS).

A közös kutatási projekt során az ICV több mint tíz vállalatot, vezető tanácsadó cégeket és tudományos szakértőket vont be. 2008 óta dolgoznak azon, hogy megalkossák a ma és a holnap kerettervezésének koncepcióját. Az eredményeket az ICV a „Controller Statements” sorozat legújabb kiadványában tette közzé. A „Modern kerettervezés” modellje összesen 50 szakember közös munkájának eredményeként született meg, a „Beyond Budgeting”-hez és más hasonló koncepciókhoz képest egy tudományos háttérrel és gyakorlati relevanciával rendelkező új elméletként.

A Prof. Dr. Martin Schandl (FH JOANNEUM Kapfenberg) szerkesztésével készült új ICV-kiadvány útmutatást ad a tervezési folyamat és tervezési szintek „egyszerű, rugalmas és integrált” kezeléséhez, valamint tartalmi ajánlásokat is tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan kellene a kerettervezés adta határokon belül a tényleges szervezetet leképezni. Eszerint konkrét, egyértelmű célokat kell előírni minden szervezeti egységre vonatkozóan – az összvállalati célhoz igazodva. Fontos továbbá, hogy a szervezeten belül rövid és gyors döntési utakat kell biztosítani.
A tervezési és kerettervezési rendszernek a vállalat értékteremtési struktúráját is tükröznie kell – ehhez a controllernek és a vezetőnek ismernie és értenie kell a vállalat saját értékláncát. A tervezés alapvető fontosságú és hasznos meghatározói a vállalat céljai, szűkös erőforrásai és korlátai. Végezetül a modell szerint nem szabad elfeledkezni a tervezési és kerettervezési rendszer mögötti célokról, amelyeket szükséges tisztázni, majd kommunikálni kell a munkatársak, vezetők és controllerek felé egyaránt.
A kerettervezés helyes útja minden vállalat számára más és más. „A modern kerettervezés koncepciója szerint nem létezik egy minden vállalatra alkalmazható „sablon”, amelyet egyaránt használhat akár egy szolgáltató, akár egy építőiparban tevékenykedő cég” – magyarázza Ronald Gleich. „A modern tervezés ICV által kidolgozott alapelveit a hozzájuk kapcsolódó eszközökkel együtt mindig a konkrét vállalatra kell szabni, és természetesen hozzá kell igazítani az adott kultúrához és stratégiához is.”

A Nemzetközi Controller Egyesületnek (Internationaler Controller Verein, ICV) jelenleg kb. 6500 aktív controller tagja van Németországban, Ausztriában, Svájcban, Lengyelországban, valamint a Közép- és Kelet-Európai térség tíz további országában. Az ICV controllingfilozófiájának középpontjában célként a gazdaságilag fenntartható sikeresség áll. Az egyesület, amelyet 1975-ben alapított Dr. Dr. h.c. Albrecht Deyhle, nagyban hozzájárult a controlling fogalmának elterjesztéséhez és az alapelvek lefektetéséhez. Az egyesület controllereket, CFO-kat, vezetőket és elméleti szaktekintélyeket fog össze, és működésének legszigorúbb vezérelve a tagjai számára való gyakorlati hasznosság. A tagok közötti tapasztalatcsere és kommunikáció biztosítása mellett az egyesület jövőorientált témákra fókuszál. Összekapcsolja a gyakorlati tapasztalatokat a legújabb kutatási eredményekkel, és elősegíti, hogy az így nyert szakmai tudást gyakorlati célok szolgálatába lehessen állítani. Az ICV ezzel hozzájárul tagjai egyéni szakmai sikereihez és tagvállalatai értékének fenntartható növeléséhez. Az ICV elnöke: Siegfried Gánßlen, a Hansgrohe AG (Schiltach, Németország) igazgatóságának elnöke, elnökhelyettese: Prof. Dr. Heimo Losbichler, Steyri Főiskola (Ausztria).

További információk:

  • H.-P. Sander, Presse ICV, EastWestCom, Lachen-Birkenallee 16, D-86911 Diessen am Ammersee, Tel. +49-(0)8807-94 90 94, presse@controllerverein.de
  • Internationaler Controller Verein, Gescháftsstelle, Leutstettener Str. 2, D-82131 Gauting
  • www.controllerverein.com

Cimkék: , , , , ,