7 munka, amelyet átvesznek a robotok (köztük néhány nagy meglepetés)

Összefoglaló Bernard Marr cikke (Forbes) alapján
2017. június 09.

A robotizáció miatt több mint 5 millió állás szűnik meg 2020-ig 15 fejlett országban a Világgazdasági Fórum jelentése szerint. Az IDC előrejelzése is a munkaerőpiac drámai átalakulását jósolja. Lesznek jogszabályi változások és olyan új feladatkörök, mint a Chief Robotics Officer, továbbá a munkavégzés új formái jelennek meg, nem csak az emberek, de a robotok számára is.

Íme tehát 7 foglalkozás, amelyet át kell majd adnunk a robotoknak.

Kamionsofőr

Az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 3,5 millió kamionsofőr dolgozik, de a McKinsey prognózisa szerint egy évtizeden belül a kamionok egyharmada önvezető lesz.

Építőipari munkás

SAM, a Construction Robotics cég félautomata falazó robotja kétszer-háromszor termelékenyebb, mint egy ember. A kőművesek mellett a darukezelők és a bulldózeresek munkáját is hamarosan robotok vehetik át.

Jogi asszisztensek

A jogi irodákban lévő állások 39 százalékát automatizálják 2020-ig a Deloitte előrejelzése szerint. Dokumentumok felülvizsgálata, releváns információ felkutatása testhezálló feladat az intelligens robotok számára.

Egészségügyi dolgozók, orvosok

Robotok segítenek majd a diagnózis felállításában, a műtéteknél, a betegápolásban.

Könyvelők

Főkönyvek, mérlegek, eredménykimutatások és hasonlók összeállításában a robotok jobban teljesítenek az embereknél. De a mesterséges intelligencia a pénzügyi elemzőket is veszélyezteti, mert náluk gyorsabban és pontosabban ismeri fel a trendeket.

Jelentéskészítők

Információk összegyűjtésére és olvasmányos tálalására a robotok is megtaníthatók. Aki ilyesmit csinál, annak nincs biztos állása.

Kereskedelmi dolgozók

Az elektronikus kereskedelem terjedésével egyre kisebb szükség van bolti eladókra, értékesítőkre.

Az eredeti cikk: 7 Jobs Intelligent Robots Will Take First

Kapcsolódó bejegyzés:

Robotok pénzügyi munkakörökben