Napi pár hossz a medencében, és olyan alakom lesz, mint egy félistennek

Lévai Márta
2012. május 23.

Elhibázott gondolkodási sémáink – Az úszók testfelépítésének illúziója

Gondolatok Rolf Dobelli: Die Kunst des klaren Denkens (A világos gondolkodás művészete) c. könyve alapján

Jó egyetem a Harvard? Honnan is tudnánk? Csak annyit tudunk, hogy szeretne annak látszani. Ráadásul sok nagyon sikeres ember koptatta a padjait. Ez tehát azt jelenti, hogy a Harvard jó iskola? Nem feltétlenül. Lehet, hogy rémséges, csak éppen valami titokzatos okból özönlenek ide azok a hallgatók, akikből aztán sikeres ember lesz.

Vajon ha minden erőmet megfeszítve rendszeresen edzem a testemet egy klórszagú medencében, mikorra lesz olyan gyönyörű izomzatom, mint az úszóké? Ne áltassuk magunkat. Az eredmény nagyrészt attól függ, milyen testet kaptam a sorstól eredetileg.

Sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az úszók testfelépítése nemcsak azért olyan látványos, mert sokat úsznak. A reklámokban szereplő szép nők sem elsősorban az általuk reklámozott kozmetikumoktól szépek! Ha mindezt nem hinnénk mégis el, és nem esnénk újra és újra áldozatul az illúziónak, a reklámok nagy része nem működne.

Tehetünk egyáltalán valamit az ellen, hogy a fenti a gondolkodási hibába essünk? Ne keverjük össze az eredményt a kiválasztási kritériummal! Rolf Dobelli azt javasolja, mielőtt engednénk bármiféle csábításnak, legyen szó akár káprázatos izmokról, szépségről, rekordmagas jövedelemről, szerencséről vagy hosszú életről, álljunk meg egy percre, és gondoljuk végig, nem egyszerűen arról van-e szó, hogy az „igehirdető" adottságai jobbak a mienknél. Mielőtt belevetnénk habtestünket az úszómedencébe, vessünk egy pillantást a tükörbe!


A könyv szerzőjéről
Rolf Dobelli harmincöt évesen kezdett írni, előtte hosszú ideig ő volt a Swissair Csoport egyik leányvállalatának CEO-ja. Aztán társaival megalapította a getAbstract nevű céget, amely ma már világszerte az üzleti szakirodalom ismert kiadója. Eddig hét nagysikerű könyve jelent meg.

Forrás: Rolf Dobelli: Die Kunst des klaren Denkens

Cimkék: , , , , ,