RapidBI!, avagy az adat nem agilis

Mezei Szabolcs
2014. december 10.

Egy szomorú hírrel kell kezdenem: az informatikai bevezetési projektek egy jelentős része – egyesek szerint több mint a fele – sikertelen. Sikertelenség alatt ebben az esetben értsük azt, hogy a kialakított informatikai megoldás nem képes
betölteni az eredetileg neki szánt szerepet: nem lesz egyszerűbb vagy gyorsabb a folyamat, nem készülnek el az ígért riportok, rosszak a rendszerben lévő adatok. Hogyan történhet meg mindez?

A válasz valójában meglehetősen egyszerű: olyat álmodtunk, amit végül nem tudtunk kivitelezni. Miért nem? Mert olyan feltevésekkel éltünk, melyek egész egyszerűen nem igazak. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy azt gondoljuk: szervezetünk információs vagyona rendezett és megbízható módon rendelkezésre áll a már meglévő informatikai alkalmazásainkban. Ám ha például egy üzleti intelligencia rendszer bevezetésekor ezekre próbálunk valamit felépíteni, akkor rájövünk, hogy az az adat nem jó, vagy nem olyan bontásban van rá szükség, amilyenben rendelkezésre áll. Ezt tekinthetjük problémának, pedig valójában bizonyos fokig természetes! A körülöttünk lévő világ és mi magunk is (mint szervezetek) olyan gyorsan változunk, hogy nem reális azt feltételezni, hogy automatizált adatfolyamok eredményeképpen tökéletes riportok állnak elő. Ezt Korcsmáros István üzleti intelligencia szakértő kollégám a következőképpen fogalmazta meg néhány évvel ezelőtt: „az adat nem agilis”.

Ha ezt az álláspontot elfogadjuk, akkor két lehetőségünk adódik: vagy arra törekszünk, hogy mégis megteremtsük az adatok agilitását, vagyis növeljük a tárolt adatok komplexitását és az azokat kezelő rendszereink terjedelmét, vagy elfogadjuk azt a véleményt, hogy a kézi adatszolgáltatásokat nem lehet kiküszöbölni. Az elsőt „halálcsillag” projektnek szoktuk hívni, melynek a legfontosabb ismérve, hogy a kívánt megoldás sokszor sosem készül el, vagy filmes analógiával élve a „változások” szétrobbantják. A másodikat úgy hívjuk: RapidBI!.

Most az a rész következne, ahol érvelni kell egy adott megoldás (ez esetben a RapidBI! előnyei mellett: milyen szép riportokat készít, mennyire felhasználóbarát és milyen egyszerű a bevezetése! De ez esetben ne innen induljunk! Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy a kontrollerek, elemzők és (részben) vezetők miért használnak még ma is napi szinten Excel táblázatokat? A válasz egyszerű: mert szinte bármilyen kalkulációt el tudnak benne készíteni, bármilyen adatot tudnak benne korrigálni, bármit tudnak módosítani. Ha ezt a fajta rugalmasságot és széles funkcionalitást összevetjük a nagy rendszerek által kínált szép, de rendkívül merev megoldásokkal, akkor nem csoda, hogy nagyon sok esetben ma is az Excel jön ki győztesen. A legfontosabb mégis az, hogy a használata a legtöbb felhasználó esetében készségszintű.

Nézzük meg a másik végletet is: adatmodellen alapuló üzleti intelligencia megoldást készítünk. Ebben az esetben ne a felhasználói élménytől induljunk, hanem magától a modelltől. Ennek kialakítása ugyanis egyrészt jellemzően nehézkes, másrészt karbantartása (a kisebb-nagyobb változtatások átvezetése) kiszolgáltatottá és lassúvá teszi a szervezetet: sokszor nem tudunk lépést tartani a változtatásokkal, és emellett még költséges is.

És akkor most ezek után képzeljük el azt, hogy van egy olyan megoldásunk, ahol alapvetően Excel táblákat használunk: ezeken keresztül kérünk be adatot, ebben készítünk riportokat. De nem a hagyományos módon. Először is a bekérendő adatokat könnyen ki tudjuk publikálni kollégáinknak vagy más szervezeteknek. Másodszor: az adatszolgáltatás folyamatát mi magunk könnyen monitorozni tudjuk. Harmadszor: a bekért Excel táblázatokat egy gombnyomással strukturált módon adatbázisba töltjük anélkül, hogy informatikus és/vagy fejlesztő kollégák előtte adatmodellezést végeznének. Negyedszer: az adatbázisban tárolt adatokat bármikor kiolvashatjuk és elemezhetjük. Ötödször: a már adatbázisban tárolt adatokat tetszőlegesen felhasználhatjuk más adatszolgáltatásokhoz. És folytathatnánk a sort.

A RapidBI! egy olyan megoldás, amely a fenti funkciók biztosításán keresztül lehetőséget ad arra, hogy mi magunk építsünk modellt és ennek részeit bármikor el tudjuk tárolni strukturált módon, adatbázisban. Mindezt úgy, hogy egy percig nem kell várnunk informatikusok vagy fejlesztő kollégák közreműködésére, mert minden funkció Excelben és böngészőfelületen történik. Ráadásul nem kell hónapokat várni arra, hogy birtokba vegyük, hiszen órák alatt telepíthető és használata percek alatt elsajátítható.

Mindezek alapján felmerülhet a kérdés, hogy mindez hogyan érinti a cikk elején megfogalmazott jelenséget, mely így szólt: „az adat nem agilis”. A RapidBI! használata egy fontos ponton módosítja korábbi állításunkat: „Az adat nem agilis. Vagy mégis?”

 

Cimkék: , , , , ,