Százezer controller van Németországban

Internationaler Controller Verein eV, Összefoglaló: IFUA Horváth & Partners
2014. február 19.

A controlling még sosem volt ennyire fontos és kihívó feladat, mint manapság. A volatilitás immáron állandóvá vált – a lehetőségeket és kockázatokat időben fel kell ismerni, mérni kell azokat és reagálni kell rájuk. E célból van a legnagyobb szükség a controllingra – azaz a menedzsment és a contollerek csapatmunkájára. De egyáltalán hány controller van? Németországban 100 000 foglalkoztatottat lehet a „controller” szakmai szerephez kapcsolni – ahogy azt most először összeszámolták.  A controllerek számát ezidáig csak becsülték – többek között az Internationalen Controller Verein eV, a gyakorló controller szakemberek egyesülete által – mára azonban egy jól megalapozott szám áll rendelkezésre. (Forrása:a Szövetségi Munkaügyi Hivatal munkapiacra vonatkozó adata.)

A WHU Otto Beisheim School of Management-en működő Menedzsment és Controlling Intézet (Institut für Management und Controlling (IMC)) elemezte először ezeket az adatokat. Az összlétszám a közvetlenül controllerként számon tartott munkavállalókból (67 654), a költségszámítással foglalkozókból (21 646) és a számviteli / controlling / könyvvizsgálati területen lévő vezetők statisztikailag becsült arányából (26 060) tevődik össze. A számok a 2012. 12. 31-i helyzetet tükrözik és minden társadalombiztosításra kötelezett munkavállalóra vonatkoznak.  Ezt a kiértékelést az Internationalen Controller Verein kuratóriumának elnöke, Prof. Dr. Dr. h.c. Jürgen Weber mutatta be, az ICV legutóbbi közös igazgatósági és kuratóriumi ülésén.

A controlling előtt nagyobb kihívás áll manapság, mint ezidáig bármikor.  Korai felismerésre ugyanúgy szükség van, mint az egyszerűsített tervezésre, amelyet dinamikus elemekkel (mint például a gördülő forecastok) kell kiegészíteni. Ahogyan az eszközök változnak, változnak a folyamatok, a szervezet  és a controller szerepe is, mely szerep az idők során a vezetés üzleti partnerévé érett (Business Partner). Ezek a kihívások komoly követelményeket támasztanak a controllerekkel szemben a képzés terén. A most nyilvánosságra hozott elemzések azt mutatják, hogy a controllerek nagyon jó iskolai és szakmai képesítéssel rendelkeznek: 71 százalékuknak van érettségije/ vagy szakmai érettségije, 47 százalékuk rendelkezik diplomával illetve mesteri (Master) végzettséggel (könyvelők esetében ezek arányok: 32% / 12%).

A controller szakmát Németországban 56%-ban férfiak és 44%-ban nők gyakorolják, de Kelet-Németországban ez a megoszlás jelentősen eltér: 43: 57%. 

Cimkék: , , , , ,