Robotok hódítják meg a pénzintézeteket

IFUA Horváth & Partners
2017. szeptember 12.

Legalább 10%-os megtakarítást várnak a pénzintézetek a szoftverrobotoktól az összes funkciónál – derült ki a Horváth & Partners német nyelvterületen végzett felméréséből. A legnagyobb költségcsökkentésre (10-30%-ra) backoffice, kockázatmenedzsment, humán erőforrás és számviteli területen számítanak a robotokkal történő folyamatautomatizálástól (Robotic Process Automation, RPA).

A felmérés* további főbb megállapításai:

 

  • 65% szerint „nagy”, illetve „nagyon nagy” jelentőségre tesznek szert a robotmegoldások a jövőben

 

  • 40% teszteli már laboratóriumi körülmények között az RPA-t, 70%-uk tervez ilyen pilot programot, illetve már van is nála.

 

  • Több mint 60% tervezi az RPA teljes körű használatát bizonyos funkcióknál

 

  • Csak a pénzintézetek 27%-ánál nem foglalkoznak egyáltalán az RPA-val

 

  • 70% szerint a bevezetésnél a legnagyobb problémát az okozza majd, hogy a folyamatok nincsenek kellően standardizálva

 

  • 50% gondolja úgy, hogy a hiányzó know-how és a munkatársak ellenállása is nehezíti majd a bevezetést

 

  • több mint 90% arra számít, hogy a folyamatok felgyorsulnak és a minőségük is javul

 

Az RPA kutatásba Magyarország is bekapcsolódik. A kérdőíves felmérést az IFUA Horváth & Partners, az RPA technológia vezető és független itthoni szakértője végzi. A kutatásban való részvétel önkéntes, a válaszokat szigorúan bizalmasan kezelik.

Amennyiben részvételével segítené a kutatást, kérjük, hogy Vágó Lászlónak, az IFUA Horváth & Partners vezető tanácsadójának jelezze a laszlo.vago@horvath-partners.com e-mail címen vagy a +36 30 382 88 31-as telefonszámon. A kérdőív kitöltése nem igényel 10 percnél többet. A kutatás lezárása után a kiértékelés részletes eredményeit megosztják azokkal, akik kitöltötték a kérdőívet.

 

*A Horváth & Partners 60 pénzintézeti döntéshozó véleményét kérte ki a robotokkal történő folyamatautomatizálásról (Robotic Process Automation, RPA) Németországban, Ausztriában és Svájcban.

Cimkék: ,