TM1admINSIGHT – praktikus innováció az IBM Cognos TM1-hez

IFUA Horváth & Partners
2017. június 20.

Hirtelen sok millióval nagyobb lett egy tervszám, vajon ki nyúlt hozzá? Tegnap óta átalakult a költségstruktúra, és nem szólt senki? Az effajta problémákat a TM1admINSIGHT megszünteti, mert a változásokat vissza lehet követni vele. De akkor sem kell őrült telefonálgatásba kezdeni, ha a rendszer lelassulna – ezt ugyanis az üzleti adminisztrátor észreveszi, jelzi, sőt magától beavatkozik.

A TM1admINSIGHT által támogatott feladatok

„Minden IBM Cognos TM1-et üzemeltető felhasználó ismeri ezeket a problémákat” – mutat rá Havas Levente, az IFUA Horváth & Partners principálisa. Mint mondja, az említetteken kívül is számos olyan támogatási feladattal találkozhattak, amelyet csak nehézkesen lehet elvégezni saját környezetben. Komplikált, mert sok helyről kell információt gyűjteni, és ezt szöveges naplófájlokból (log-okból) kell kiolvasni. Ilyen információ az is, hogy az egyes felhasználók mikor és hova rögzítettek adatokat.

A TM1admINSIGHT segítséget nyújt a rendszer folyamatos monitorozásában, a teljesítmény felügyeletében, a változások és a felhasználói tevékenységek nyomon követésében, továbbá az automatikus rendszerdokumentáció biztosítja a modell vagy modellek egyszerű és hatékony karbantartását.

Az egyes támogatott funkciócsoportok:

Rendszer és teljesítmény felügyelet: a modellt futtató környezet nagy hatással van a felhasználói elégedettségre, ezért kritikus fontosságú annak folyamatos monitorozása. A TM1admINSIGHT tartalmazza azokat az eszközöket, amelyek alkalmasak a szerver erőforrás-kihasználtságán túl a modellben futó folyamatok nyomon követésére, a szűk kapacitások (bottleneck-ek) felszámolására, vagy a párhuzamosítási lehetőségek feltárására.

Változáskezelés: a modell fejlődése során szabályfájlok, dimenziók, attribútumok és egyéb rendszerobjektumok jellegüknél fogva állandóan változnak, hozzáidomulnak a módosuló üzleti igényekhez. A visszakövethetőség biztosítása elősegíti a változások kezelését, több rendszer (fejlesztői, teszt, éles) esetén megkönnyíti a modellek közötti különbségek feltárását, valamint az élesbe állítást is segíti, kiküszöbölve az emberi hiba lehetőségét.

Felhasználók követése: a komplex üzleti igényeket kielégítő modellek esetében gyakran merül fel annak igénye, hogy egyszerűen és átláthatóan visszakereshetőek legyenek az egyes felhasználók által rögzített különféle adatok dimenziók mentén. Az eszköz támogatást nyújt a felhasználói aktivitás követésében, a biztonsági és jogosultsági csoportokba történő besorolás ellenőrzésében, és ezáltal alkalmas az esetleges lincenszelési problémák feltárására is.

Dokumentáció és karbantartás: egy modell folytonos dokumentálása, az adatkapcsolatok aktuális állapotának ismerete nagy segítséget nyújthat a modellek működésének támogatásában vagy továbbfejlesztésében, illetve a tudásátadás során is szükséges lehet képet alkotni a modell egészéről.

Ezeken kívül a TM1admINSIGHT más, fel nem sorolt egyedi funkciók kialakítására is alkalmas.

Minderről szó volt az immár hagyományos TM1 User Day rendezvényen. Nézze meg, mit mondtak ott a TM1-ről, a kapcsolódó innovációkról, a közösségről a résztvevők!

Videó: TM1 User Day 4.0

Cimkék: