Új szakma kialakulóban: a biltroller – Jó munkaerőpiaci kilátások a controllerek és számviteli szakemberek számára

Fordította: IFUA Horváth & Partners, Kornacker, Julia
2012. december 18.

A pénzügyi-számviteli, illetve controllinggal foglalkozó szakemberek manapság nagyon keresettek, és ez közeljövőben sem fog megváltozni – tette közzé november 22-én a Haufe kiadó neves szakmai portálján a német munkaerőpiacra vonatkozóan. Különösen a controllerek számára nyílhatnak meg izgalmas fejlődési lehetőségek – mutat rá két nemrégiben készült tanulmány is.

Pozitív öt éves prognózis a pénzügyi területen
A pénzügyi, számviteli, valamint controllinggal foglalkozó szakemberek keresettebbek, mint valaha: a megkérdezett vállalatok harmada tervezi, hogy a következő években érezhetően növeli munkatársai számát ezeken a területeken. A megkérdezettek több mint 70%-a értékeli legalább „jónak” a pénzügyi területen nyíló perspektívákat, 20% közülük ráadásul „különösen kedvező” fejlődési lehetőségeket lát. Az új felvételek nagy része a jellemzően munkaerőintenzív pénzügy-számviteli területen várható, azonban a controllerek számára is új lehetőségek nyílnak.

A speciális szakértelem különösen keresett a controlling területen
A controllerek esetében a vállalatok kevésbé a generalistákat, sokkal inkább a speciális profillal rendelkezőket keresik, ugyanis előbbiek jelenleg megfelelő számban érhetőek el a munkaerőpiacon. Például a magukat a különböző számviteli sztenderdekben – mindenekelőtt az IFRS-ben és HGB-ben – kiismerő, jó angol nyelvtudással rendelkező érdekeltségi controllerek esetében a kínálat már kevésbé széles. A munkaadóknak jóval intenzívebben kell keresniük, hogy ezen a területen megtalálják az áhított munkaerőt.
A felmérések szerint a nagyobb cégcsoportoknak valamivel könnyebb dolguk van a megfelelő munkaerő keresését illetően, mint a középvállalatoknak, mivel nagyon sok controller úgy gondolja, hogy szaktudása egy nagyvállalatnál jobban kamatoztatható és egyúttal kifizetődőbb lehet. Ez a vélekedés azonban könnyen előítéletnek bizonyulhat, ezért érdemes lehet a controllereknek az álláskeresés során a közepes méretű vállalatok ajánlatait is megnézni, mivel ott is találhatnak érdekes fejlődési lehetőségeket és kedvező kondíciókat.

Eljött a mérlegképes könyvelők ideje
A pénzügyi és számviteli területen összességében több az üresedés, mint a controlling esetében. Különösen nagy kihívást jelenthet a mérlegképes könyvelők felvétele. Ahhoz, hogy valakiből mérlegképes könyvelő váljon, rendszerint több pótlólagos képzést kell elvégeznie és egy komoly tudást igénylő záróvizsgán kell átesnie. Ezek olyan akadályok, amelyeket nem minden aspiráns képes teljesíteni.

Egyértelmű trend a „biltrollerek” felé
A pénzügyi, számviteli és controlling területek vállalati gyakorlatban való szoros összefonódásával a jövő keresett munkatársainak profilja is változóban van. A megkérdezett vállalatok több mint kétharmada meg van győződve róla, hogy a jövőben nagyon keresett lesz a „biltroller” munkakör (a német Bilanzbuchhalter (könyvelő) és Controller (controller) szavak kombinációja). A „biltroller” egy olyan controller, aki alapos számviteli ismeretekkel rendelkezik. A biltrolleri munkakör átfogó tudása várhatóan a bérek szintjén is megmutatkozik majd: a controlling szakemberek jelentősen nagyobb bérnövekedést várhatnak, mint a pénzügyi és számviteli területen dolgozó társaik – mutatják a felmérési eredmények.
Sok vállalatnál a biltrolleri munkakör (legalábbis részben) már ma is létezik. A felmérésben részt vevő vállalatok 60%-ánál már most is egy részleg látja el számviteli és controlling feladatokat, további 20 % pedig nagyon szoros együttműködésről számolt be.
Különösen a közepes méretű vállalatoknál jellemző a controllerek és számviteli szakemberek perszonáluniója. A vállalatméret hatását a következő adatok különösen egyértelművé teszik:
• a 150-500 fős vállalatok 34%-a;
• az 50-150 fős vállalatok 58%-a;
• a maximum 50 fős vállalatoknak pedig a 69%-a foglalkoztat biltrollert.
A népszerű továbbképzések kínálata ugyanakkor nem tükrözi vissza a biltrolleri munkakör növekvő jelentőségét. Ez a közeli jövőben meg fog változni.

A cikket megalapozó tanulmányok
A cikk két tanulmányon alapszik. Egyrészt a Mérlegképes Könyvelők és Controllerek Egyesületének (BVBC e.V.) honlapján közzétett, „Biltrollerek és biltrolling” című kérdőíves felmérés eredményein, melyet négy intézmény (az Aaleni Műszaki és Gazdasági Főiskola, a Berlini Gazdasági és Jogi Főiskola, a BVBC-Alapítvány, illetve Dr. Endriss Adózási Szakiskolája) közös munkával alkotott meg, 630 középvállalat megkérdezésével.
A másik tanulmányt a TreuenFels személyzeti tanácsadó készítette és publikálta 2012 júliusában.

 

Forrás: Haufe Online Redaktion

Cimkék: , , , , ,