Végre egy új igazgatói poszt – CDO

Havas Levente
2014. szeptember 03.

Jó ideje igyekszünk a vállalatirányítási projektjeink, illetve BI-/CPM-implementációnk során elültetni ügyfeleinkben az érdeklődést az iránt az adat- és információvezérelt működési modellről, amelyben az üzleti intelligenciát kompetenciaközpontba (BI CC) szervezik, azt pedig az üzleti igazgatók (CEO, CSO, CFO) irányítása alá. Ehhez igazodnak a nemzetközi legjobb gyakorlatok is: fejlesztési módszertanok (Inmon, Kimball), adattárház / adatpiac / OLAP-adatbázisok, reporting és üzleti tervezési rendszerek. Ez a megközelítés még kevésbé ismert és elfogadott hazai viszonylatban, így nem sok célzott projekt indult a témában, de az a kevés, amely igen, az rendkívüli meggyőző eredményekkel zárult számunkra. A megfelelő információszolgáltatás („vállalati egy igazság”) mellett ez a megközelítés hozzásegíthet a technológiák, azok fenntartásának konszolidációja mellett az eszközrendszerek licencköltségeinek optimalizációjához is.

Ez a megközelítés abból indul ki, hogy a BI-terület egy adott felsővezetőhöz rendelve tölti be támogató szerepét, így igyekszik kiküszöbölni azt a jelenséget, hogy a kiszámíthatatlanul és sűrűn változó piaci környezetben az információhasználat kiélezett politikai helyzete(ke)t tud, tudott okozni. Ez nem mindig problémba, de a kiegyensúlyozott vezetés érdekében az érintett területek igyekeztek megfelelő igazgatói felelőst.

A közelmúltban egy publikáció részletesen bemutatta a boardszintre emelt
„adat- és információmenedzsment vezető” szerepét, feladatait. Ez a megközelítés fel tudja oldani a felelősségi feszültségek jelentős részét, viszont ahhoz, hogy a hazai vállalati életben is elterjedjen ez a gondolkodásmód, további fejlődésre van szükség az információvezérelt menedzsment felé.

Mit jelent az adatigazgató?

A Chief Digital Officer, vagyis CDO olyan üzleti vezető, aki elemzési és adatstratégiákat alkot és hajt végre az üzleti haszon elérése érdekében.

Feladatai közé tartozhat:

 • Annak a víziónak, stratégiának és módszereknek a meghatározása, fejlesztése és megvalósítása, amelyek alapján a szervezet megszerzi és elemzi az adatokat, valamint szabályozza és kezeli azok minőségét.
 • Az adatok hatékonyabb és kreatívabb felhasználásában rejlő új üzleti lehetőségek azonosítása.
 • Iránymutatás, stratégia és felügyelet nyújtása az adatokkal kapcsolatos kezdeményezésekhez.
 • Adatirányelvek és normák létrehozása és betartatása, beleértve a vállalati szintű üzleti fogalmakat és adatminőség meghatározásokat.
 • Az adatokkal kapcsolatos projektek hatékonyságának mérése.
 • Egy adatszakértőkből és egyéb üzleti és technológiai képességekkel rendelkező adatközpontú személyekből álló csapat (BI kompetenciaközpont) gondozása és felügyelete.
 • Az adatokkal kapcsolatos költségvetési keret kezelése.

A CDO-kra váró kihívások

Egy 2014-es tanulmány kimutatta, hogy a szervezetek annyi időt töltöttek a megfelelő adatok megtalálásával és a munkájuk eredményének megvédésével, hogy csak az idejük 27 %-át töltötték fő feladatukkal, az adatelemzéssel.

Nem kétséges, hogy a CDO-vá válás sok kihívással jár: vezetőként összhangba kell kerülni az üzleti célokkal, adatstratégiát kell alkotni, létre kell hozni egy támogató csapatot (BI kompetenciaközpont), és ki kell választani az elsődleges fontosságú projekteket, amelyek segítenek a siker gyors elérésében és az átfogóbb kezdeményezésekhez való támogatás megszerzésében. A legfőbb faktorok így foglalhatók össze:

 • Összehangolás az üzlettel: Támogasd a vállalatod stratégiai céljait.
 • Adatstratégia: Készíts tervet az IT-irányítással a középpontban.
 • Projektrangsorolás: Fókuszálj a korai győzelmekre.
 • Mérőszámok: Mérj olyat, ami számít a vállalatirányítás számára.

További ajánlások a mai és leendő CDO-knak

 • Tartsunk egyensúlyt a kreativitás és a kontroll között:
  A CDO kreatív feladatai:
  – Információelemzés
  – Új adatforrások azonosítása, bevonása, megszerzése.
  – Új módok felderítése a meglévő információ integrálására és kihasználására.
  A CDO kontrollfeladatai:IT-irányítás, beleértve:
  – Adatminőség
  – Adat életciklus menedzsment
  – Adat szójegyzékek
  – Mester adat menedzsment (MDM)
  – Adatbiztonság és -védelem
 • Kollaboráció
  Közhelyesnek tűnik, de ez az egyik legelemibb, „mágikus összetevője” a CDO létnek.
 • Csapatépítés

Cimkék: , , , , ,