A CEO-k öt legfontosabb elvárása a controllerekkel szemben

IFUA Horváth & Partners
2012. január 01.

Az ügyvezetés valódi révkalauzává válhatnak a controllerek öt olyan követelmény teljesítésével, amelyet Stefan Klebert, egy nagy gépgyártó cég, a Schuler AG ügyvezetője fogalmazott meg a Stuttgarti Controller Fórumon. Rövid összefoglaló.

A vállalatvezetés számára elengedhetetlen a megfelelő controlling támogatás. A Stuttgarti Controller Fórumon Stefan Klebert, egy nagy gépgyártó cég ügyvezetője öt olyan követelményt fogalmazott meg a controllerekkel szemben, amelyek teljesítésével az ügyvezetés valódi révkalauzává válhatnak:

  • Gyorsaság
  • Teljesség
  • Megbízhatóság
  • Rugalmasság
  • Egyszerűsítés

 

Harc a volatilitás ellen

Az elmúlt két évben a göppingeni székhelyű német gépgyártó Schuler AG hullámvasútra került mind a megrendelések, mind a kapacitáskihasználtság tekintetében. 2009-ben gyorsan (rövid távon) csökkenteni kellett a költségeket, manapság pedig a megrendelések határidőre történő teljesítésére kell fókuszálni.

Klebert, a Schuler AG igazgatóságának elnöke elengedhetetlennek nevezte a külső tényezők figyelését, melyek a konjunktúra alakulásának korai indikátorai. Tapasztalatai szerint az ő cégükre mind a világgazdasági konjunktúraindex, mind a német gazdaságot leíró IFO-index megbízhatóan előrejelezte a megrendelések eltolódását. Klebert szerint a jó controlling ezért a külső információk feldolgozásával kell kezdődjön.

Ezt követően Klebert öt központi elvárást fogalmazott meg a controllinggal kapcsolatban.

Gyorsaság: Még sosem volt annyira igaz, mint manapság, hogy az idő pénz!
A controllingeszközök lehetőleg valós időben kell, hogy lefordítsák a számok nyelvére a múlt ered-ményeit és a jövő elvárásait. Ehhez az adatok gyűjtésének és feldolgozásának a teljes értéklánc mentén történő optimalizálása szükséges. Itt azonban az is érvényes, hogy a gyorsaság elsőbbséget élvez az abszolút pontossággal szemben. „Gyorsaság, gyorsaság, gyorsaság!” – ez Klebert mottója.

Rugalmasság: Minden feladathoz válasszuk a megfelelő eszközt!
A különböző követelményeknek való gyors reagálást megkönnyítendő Klebert a következő irányítási eszközöket ajánlja:

  • Business Intelligence eszközök a vállalat fejlődésének figyelésére,
  • gördülő tervezési rendszerek az előrejelzéshez,
  • Market Intelligence rendszerek a piac fejlődésének figyelésére,
  • korai figyelmeztető rendszerek a kockázatmenedzsment keretein belül,
  • prognózis modellek.


Egyszerűsítés: Koncentráljunk a kulcsmutatókra!

Az információkomplexitást redukálni kell ahhoz, hogy a vállalatvezetés cselekvőképes maradjon. A Schuler AG menedzsmentje ehhez egy menedzsment cockpitet használ, mely a vállalat központi sikertényezőit és kulcsmutatóit egységesen ábrázolja (sokatmondó táblázatokban és grafikus ábrákkal), szükség esetén pedig lehetőség nyújt a lefúrásra („drill-down” funkció).

Megbízhatóság: Robusztus IT szükséges!
Az IT-rendszert megfelelően ki kell építeni. A legalapvetőbb elvárások: az adatbiztonság, a rendszer stabilitása és az IT-rendszerek egységessége.

Teljesség: A kockázatokat mindig szem előtt kell tartani!
A controllingrendszerbe a kockázatmenedzsmentet is integrálni kell, átfogóan. Csak így lehet kézben tartani a kockázatokat (például: az iparági verseny növekvő intenzitása, volatilis konjunktúra, rövidebb innovációs- és termék-életciklusok, globális verseny, nagyobb termékválaszték és rövidebb szállítási határidők. )

 

Cimkék: , , , , , , ,