A Green Controlling díj két nyertese: a STABILO és a TAKATA

Összefoglaló: IFUA Horváth & Partners
2014. december 10.

A napokban adták át a Péter-Horváth-Stiftung 2014-es Green-Controlling díját, amellyel fenntartható fejlődést szolgáló vállalati controlling projekteket díjaznak Németországban. Idén két cégnek ítélte oda a zsűri a 10.000 eurós díjazással járó elismerést: a STABILO International GmbH a „Controlling, mint üzleti partner a fenntartható vállalatvezetésben” programért, valamint a Takata AG a „Maximize innovation to minimize environmental impact” programért részesült a kitüntetésben.

A díjazottak a díjátadó ülésen több mint 100 controlling szakértő és vezető előtt prezentálták megoldásukat és mindkét díjazott bejelentette, hogy a díjért járó pénzt jótékonysági célokra adományozzák: a Stabilo egy höchstadti menekültszállónak, a Takara pedig egy Romániában futó szociális projektnek.

STABILO: „Controlling, mint üzleti partner a fenntartható vállalatvezetésben”

A fenntarthatóság iránti kezdeményezések összefogása érdekében a vállalat vezetése 2009-ben konkrét fenntarthatósági célokat definiált a 2014-es stratégiájában. Mint a vállalatvezetés és az operatív egységek üzleti partnere, a controlling volt felelős a mindennapi folyamatokba integrálni azokat a követelményeket, amelyek a fenntarthatósági célokból következnek. A zöld controlling megoldás három komponensből áll: 1. A STABILO fenntarthatósági programja  (tovább-)fejlesztésének támogatása, 2. Transzparencia megteremtése program eredményeire vonatkozóan  3. A fenntarthatósági program folyamatorientált végigkísérése.

A zsűri több innovációs pontot fedezett fel a megoldási koncepcióban. Többek között: a controlllingot, mint belső tanácsadót minden folyamatba integrálták, de a szakterületek önállóak maradtak a projektjeik megvalósításában. A fenntarthatóság mindhárom dimenzióját – a gazdasági, környezeti és szociális dimenziót – egyaránt figyelembe vették és átláthatóságot teremtettek vonatkozásukban. A meglévő controlling folyamatba integrálták a zöld controlling megoldást, mint a STABILO fenntarthatósági program fontos részét. Ez volt a feltétele annak, hogy fenntarthatósági program controllingja ne vezessen kiegészítő vagy párhuzamos controlling folyamatokhoz. Egyedül az intézkedési controllingot vezették be újonnan, amely a futó fenntarthatósági intézkedések monitoringját végezte.

A zöld controlling megoldás ahhoz is hozzájárult, hogy a munkatársak jobban azonosulni tudtak a fenntarthatóság gondolatával. A fenntarthatósági stratégián keresztül a célok és intézkedések nyilvánosságra hozásával, valamint a folyamatos jelentésekkel minden STABLIO munkavállaló bevonva érezte magát. A költségkeretek átbeszélésekor, a sales- és marketing megbeszéléseken sok jó példa volt arra, hogy egymástól átvéve / kicsit módosítva vezettek be valamit.

A 2009-es fenntarthatósági program kezdete óta jelentős sikereket értek el. A Green-Controlling megoldás révén ezeket a sikereket kimutatták és számszerűsítették, ami jelentősen hozzájárult ahhoz is, hogy a fenntarthatóság továbbra is a STABILO vállalati filozófiájának szerves részét képezze.

Takata AG: „Maximize innovation to minimize environmental impact” („Maximalizáljuk az innovációt, hogy minimalizáljuk a környezeti terhelést”)

A tokiói székhellyel rendelkező Takata egy globális szinten működő, autós utasvédelmi rendszereket előállító vállalat – 4,1 mrd euró éves árbevétellel és mintegy 45 000 munkavállalóval világszerte. A Takata európai tevékenységét az aschaffenburgi központ irányításával végzi.

A Takata a díjazott megoldásával a hagyományos KPI rendszerét bővítette ki további mutatószámokkal és részletekkel. „Zöld MbO”-célokat vezettek be a vezetői megállapodási célrendszerbe, mint például „Minimize Impact on Environment” (a környezeti terhelés csökkentése) „Limit Potential of ecologic Hazards and Risks” (az ökológiai veszélyek és kockázatok lehetőségének csökkentése) , „Rational materials consumption” (racionális anyagfelhasználás). A célkijelölési rendszert összekapcsolták a KPI reportinggal.

A Takata zöld projektként fog fel minden olyan projektet, amely a környezetet tehermentesíti, enerigát spórol meg vagy környezeti kockázatok elkerülését célozza. A controlling pedig támogatja és priorizálja a „zöld projekteket” a gazdaságossági számításokon, az adatbányászaton és az eredemények nyomon követésén keresztül.

A „Green-Controlling” megoldás, melyben a Takata controllingja innovátorként és ösztönzőként, valamint a szervezeti egységek összekötőjeként működik közre, a vállalat rendelkezésre álló erőforrásait és infrastruktúráját használja. Tudatosan nem építettek fel kiegészítő zöld controlling osztályt, hanem integrálták a feladatot a fennálló controlling részlegek mindennapi működésébe. Ehhez hozzátartozott a jelenlegi jelentésrendszer használata az SAP-ban is. A Takata-controlling moderátorként és megtakarítási partnerként is közreműködik például a termelési területek tárgyalásai során.

A Takata Green-Controlling megoldásának egy sor pozitív gazdasági és környezeti eredményét, illetve hatását tudja felmutatni. Ehhez sorolható a jelentős költségmegtakarítás az energiaköltségek terén: 19%-ot takarítottak meg a termelési volumen 10%-os növekedése ellenére. További sikernek könyvelhető el a szereplők erős tudatossága és az egyértelmű felelősségek a különböző területeken. Emellett a controlling beszámolók egy növekvő mindennapi folyamati – és projekt szintű – erősödésről is tanúskodnak. A vállalat egy innovációs fellendülést élt meg a „Green projektek” kiemelt támogatása révén.

Forrás: Controllerverein.de

Cimkék: , , , , ,