A reálopciók értékelésének módszertana

Mun, Jonathan, Ph.D.
2004. április 01.

Egyik 2003 júliusi cikkünkben röviden már esett szó a reálopciós technikák alkalmazásáról. A pénzügyi életben már széles körben elterjedt a pénzügyi opciók használata a különböző pénzügyi eszközök (részvények, kötvények stb.) árának értékelése során. A sikereken felbuzdúlva néhány amarikai közgazdász kidolgozta ennek analógiáját a reáleszközök értékelésére. A közeli jövőben várható e technikák elterjedése Magyarországon is.
Ajánlott cikkünk az azonos címmel megjelent könyv kivonata. Bemutatja a reálopciók értékelésének módszertanait és lépésről-lépsére a kiszámítási módokat. Foglalkozik a zárt matematikai formulákkal, melyek közül a gyakorlatban leginkább elterjedt a Black-Scholes Modell, de kitér más numerikus eljárásokra is: pl. a Monte-Carlo szimulációs modellre.
A cikk nagyobbik részében az ún. binomiális fák módszeréről esik szó. Ez a gyakorlatban a legkönnyebben alkalmazható, a zárt matematikai modellek közelítéseként / ellenőrzéseként is használható. A tanulmány áttekinti a binomiális fák felépítését, definiálja a kiszámításhoz szükséges paramétereket, és egy esetpéldát is bemutat európai opció értékének meghatározására osztalék kifizetés nélkül.

Comparing Binomial Lattices and Closed-Form Models in Real Options Analysis

Forrás: Christal Ball

Cimkék: , , , , , , , , , , , , , , , ,