Behavioral Controlling – a controlling magatartási vonatkozásai

Internationaler Controller Verein eV, Fordította: IFUA Horváth & Partners
2012. július 19.

A rangos nemzetközi szakmai szervezet, az International Controller Verein több mint egy éve folytat kutatást a controlling pszichológiájáról. A Horváth Péter professzor és Uwe Michel vezette ICV munkacsoport júniusban publikálta a kutatás eredményeit. A  tanulmány részletesen elmagyarázza a controlling folyamatok pszichológiai aspektusait, és tanácsokat ad a controllereknek, milyen viselkedéssel válhatnak még sikeresebbé a tervezési, beszámolási és döntéselőkészítési helyzetekben.

Nemcsak az idei Budapesti Menedzsment és Controlling Fórumon volt téma, a rangos nemzetközi szakmai szervezetben, az International Controller Vereinben több mint egy éve folyik a kutatás a controlling pszichológiájáról.

A Horváth Péter professzor és Uwe Michel vezette ICV munkacsoport júniusban publikálta a kutatás eredményeit. A német nyelvű tanulmányt le lehet tölteni az ICV honlapján »

A tanulmány részletesen elmagyarázza a controlling folyamatok pszichológiai aspektusait és tanácsokat ad a controllereknek, milyen viselkedéssel válhatnak még sikeresebbé a tervezési, beszámolási és döntéselőkészítési helyzetekben.

„A controlling célja a vezetői döntések támogatása és a vezetők viselkedésének irányítási rendszereken keresztül történő befolyásolása. A controllingnak nem mindig sikerül a vezetőknél a szándékolt hatást elérni. A controller akkor sikeres, ha eszközeit és az információkat „helyesen” alkalmazza” – ezekkel a sommás megállapításokkal kezdődik a beszámoló, majd a korlátozott racionalitás felismerés jelentőségére hívja fel a figyelmet. A korlátlan racionalitás és a homo oeconomicus modell által sugallt optimális megoldással szemben a mindennapokban sokkal inkább a kielégítő megoldások keresése jellemző. A következmény: controllerek és vezetők egyaránt nem szándékolt egyszerűsítési gondolkozási sémákat, úgynevezett heurisztikákat használnak, melyek egyrészt gyorsabban vezetnek megoldáshoz, másrészt viszont előítéletek / tévedések kialakulásához is.

A tanulmány bemutatja, hogy ezek a heurisztikák számos controlling folyamatban vannak jelen, éppen ezért elengedhetetlen, hogy a controller tudatában legyen ezeknek a kognitív torzításoknak. A tanulmány részletesen kifejti, hogy milyen kognitív zavarok jellemzőek három kiemelt területen: a beszámolásban, a beruházás- és projektcontrollingban, valamint az előrejelzés készítés (forecasting) során.

A heurisztikák okos alkalmazása ugyanakkor a komplexitás csökkentéséhez vezet, ami egyszerűsíti és gyorsítja a vezetői döntéshozatalt és annak előkészítését. A controller és a vezető más aspektusból, más szemüvegen keresztül nézi ugyanazokat a problémákat és döntési helyzeteket – fontos, hogy ezt tudatosítsuk, illetve próbáljuk meg kihasználni a különbözőségben rejlő lehetőségeket. A tanulmány bemutatja a leggyakrabban alkalmazott, sikeres heurisztikákat és az alkalmazás előfeltételeit.

Az ICV munkacsoportban részt vettek:

  • Prof. Dr. Dr. h.c. mult. Péter Horváth (a Horváth AG Felügyelő Bizottságának elnöke; az IPRI GmbH ügyvezetője)
  • Dr. Uwe Michel (a Horváth AG Igazgatóságának tagja)
  • Siegfried Gánßlen (Hansgrohe SE Igazgatóságának elnöke; az ICV Igazgatóságának elnöke)
  • Prof. Dr. Heimo Losbichler (Steyr-i „Oberösterreich Gazdasági Főiskola” tanára; az ICV Igazgatóságának elnökhelyettese)
  • Manfred Blachfellner (change the game initiative, Innsbruck)
  • Dr. Lars Grünert (Trumpf GmbH + Co. KG ügyvezetésének tagja)
  • Manfred Remmel (manfredremmel strategieconsulting, Wien)
  • Karl-Heinz Steinke (Deutsche Lufthansa AG konszerncontrolling vezetője)
  • Andreas Aschenbrücker (az IPRI GmbH tudományos munkatársa)

A teljes kutatási anyag magyar nyelven 2012 szeptemberében lesz elérhető az IFUA honlapján, illetve a Controlling Portálon.

Forrás: International Controller Verein

Cimkék: , , , , ,