FociAnalytics EB – Tippeljen! Jobban eltalálja-e a foci EB eredményét, mint a mutatószámok alapján végzett elemzésünk?

Vida Péter
2016. június 08.

Ki ülhet fel július 10-én Európa focitrónjára? Ezért küzd majd Franciaországban június 10-től a kontinens 24 legerősebb nemzeti válogatottja, köztük – 44 év szünet után – végre a miénk is! De milyen eséllyel?

Ki ülhet fel július 10-én Európa focitrónjára? Ezért küzd majd Franciaországban június 10-től a kontinens 24 legerősebb nemzeti válogatottja, köztük – 44 év szünet után – végre a miénk is! De milyen eséllyel?

Kielemeztem, hogy mi történne, ha a bajnokság mérkőzéseit a nemzeti 11-ek nem Bordeaux, Marseille, Párizs és a többi rendező francia város futballpályáin, hanem adminisztratív, elméleti úton játszanák le.

Ezen a hipotetikus FociAnalytics Európa-bajnokságon három elemzés eredményei alapján „játsszák” a mérkőzéseket a csapatok.

  1. Adott nemzeti válogatott Európa-bajnokságra leadott 23 fős játékoskeretének összértéke (2016.06.01-i adatok) alapján. (1)
  2. Adott nemzeti válogatott FIFA-világranglistán betöltött pozíciója (2016.06.01-i adatok) alapján. (2)
  3. Adott nemzeti válogatott EB-győzelme esetén kínált kifizetési pénzek („odds-ok”) (10 internetes sportfogadási iroda átlaga, 2016.06.01-i adatok) alapján.

Mindhárom vizsgálat során sorrendbe állítottam a mezőnyt; a legerősebb csapattól a leggyengébbig. (A mezőny legerősebb csapata mindhárom esetben 24, a második legerősebb 23, míg a leggyengébb csapat 1 pontot kapott.) Mind a három vizsgálat azonos súllyal szerepel az elemzésemben. A három vizsgálati fókusz eredményeit összeadtam, a válogatottakat – a három adat eredőjeként kapott – erősorrendbe állítottam.

A végeredmények bemutatása előtt álljanak itt a magyar csapat főbb adatai:

  1. A nemzeti válogatott EB-keretének összege a 24 csapat közül a legalacsonyabb; 27,3 millió euró (~ 8,6 milliárd forint). A legértékesebb játékosunk a kapitány, a török Bursaspor játékosa, Dzsuzsák Balázs (6,25 millió euró, ~1,9 milliárd forint). A mezőny legértékesebb csapata a német (562 millió euró, ~177 milliárd forint). A 24 csapat átlagos összértéke 206,25 millió euró (~65 milliárd forint) – az átlagos EB-keret 8-szor értékesebb, mint a magyar.
  2. A magyar válogatott – az elmúlt időszak remek eredményeinek köszönhetően – a világranglistán betöltött 18. helyével, „papíron”
    a kontinenstorna 10. legerősebb együttese. A teljesség igénye nélkül Magyarország jelenleg olyan futballnagyhatalmakat előz meg, mint pl. Horvátország, Lengyelország, Oroszország, Svédország. A FIFA által a legmagasabban jegyzett EB- együttes Belgium (világranglista 2. hely), a leggyengébbnek tartott Albánia (világranglista 45. hely).
  3. 10 internetes sportfogadási oldal kínálatát böngészve, megállapíthatjuk, hogy a végső győzelemre Franciaországot tartják a legesélyesebbnek a bukmékerek (1.000 forint tétre 3.070 forintot fizet). A magyar csapatot ugyanakkor a harmadik legesélytelenebbnek tartják (1.000 forint tétre 334.300 forintot fizet). Hazánknál csak Észak-Írország és Albánia végső győzelme lenne nagyobb meglepetés (1.000 forint tétre 367.700, illetve 422.900 forintot fizet).

A FociAnalytics EB-n hazánk – Izlandot megelőzve – az F-csoport harmadik helyén végez, de „csak” 5. helyezett a „csoportharmadikok” összehasonlításában, és így nem jut a legjobb 16 csapat közé.

Az egyenes kieséses szakasz végén, „öldöklő” küzdelemben Németország legyőzi a címvédő spanyol „La Roja”-t, és – regnáló világbajnokként – hazaviszi magával Berlinbe a győztesnek járó Henri Delaunay-kupát.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a labdarúgás azért (is) a világ legcsodálatosabb játéka, mert a „zöld asztal” helyett a mérkőzések a zöld gyepen dőlnek el. Nem minden a pénz, a gazdasági lehetőségek nem mindig járnak kéz a kézben a sportsikerekkel, a papírforma könnyen borulhat – számtalanszor előfordult már, hogy a futball „Dávidja” legyőzte a nagyobbakat, az esélyesebbeket. (Nem kell sokáig kutatnunk az emlékezetünkben, elég, ha visszagondolunk arra, hogy a Leicester City abszolút „underdog”-ként nyerte meg idén az angol bajnokságot.)

Tippelje meg, hogy melyik ország nyeri a tornát, illetve, hogy Magyarország nemzeti válogatottja milyen eredményt ér el Franciaországban! A helyesen tippelők között egy-egy EB-meccslabdát sorsolunk ki. Nyereményszabályzat

(A tippeket az első kör végéig, 2016. június 15. 15 óráig lehet leadni.)


Sportélményekben gazdag nyarat kívánok mindenkinek! Szurkoljunk a Fiúknak!
Ria-ria Hungária!


Lábjegyzetek

(1) http://www.transfermarkt.com/europameisterschaft-2016/teilnehmer/pokalwettbewerb/EM16/saison_id/2015 

(2) http://www.fifa.com/fifa-world-ranking/ranking-table/men/

Mentés

Mentés