Hogyan tegyünk újévi fogadalmat? Adunk 7 tippet.

2019. január 16.

Az újévi fogadalmak 80 százalékát nem tartják be egy amerikai felmérés szerint. Sőt, a fogadkozók már februárban visszatérnek azokhoz a régi szokásaikhoz, amelyektől szerettek volna megszabadulni. Vajon miért? Melyek azok a hibák, amelyeket jó lenne elkerülni, illetve milyen a betartható fogadalom?

 

 1. Csak akkor tegyünk újévi fogadalmat, ha tényleg akarunk!
  Ha azért fogadkozunk, mert a párunk is így tesz, vagy mert a barátaink nyaggatnak ezzel, akkor jobb, ha ellenállunk. Ha a késztetés nem belőlünk fakad, az ügy eleve reménytelen. Amikor aztán a kudarc bekövetkezik, csak az vigasztalhat majd minket, hogy addigra nagy valószínűséggel a többiek is feladták már a próbálkozást.

 

 1. Legyen a célunk elérhető!
  Ne akarjunk egy hónap alatt szilfid karcsúvá vagy izompacsirtává válni. Abban se reménykedjünk, hogy egyik napról a másikra le tudjuk tenni a cigarettát. Ha ilyen nagy fába vágjuk a fejszénket, kérjük szakember segítségét. Ilyesmihez egy újévi fogadalom nem elegendő.

 

 1. Legyen a célunk konkrét!
  A vállalásunk legyen egyértelmű. Ne úgy tűzzük ki a célt, hogy „le fogok fogyni”, hanem úgy, hogy „két hónap alatt leadok 3 kilót.” Vagy ahelyett, hogy „több időt töltök a családommal”, célszerűbb olyasmit vállalni, mint például „minden este én olvasok mesét a gyerekeknek” vagy „minden nap hazaérek vacsorára”.

 

 1. Kis lépéseket tegyünk!
  Nagy változásokat nehéz elérni. Próbálkozzunk ezért kicsiben! Ha egészségesebben akarunk étkezni, akkor jó terv, hogy minden nap együnk gyümölcsöt tízóraira vagy minden étkezéshez fogyasszunk zöldséget is. Ha eddig nem sportoltunk, nem kell rögtön beiratkoznunk egy konditerembe, próbálkozzunk mondjuk azzal, hogy minden nap teszünk egy rövid sétát a közeli parkban vagy akár a háztömb körül. További tippek: reggelente végezzünk egy jógagyakorlatot, a korábbinál negyedórával előbb feküdjünk le aludni, minden este olvassunk 15 percet. Amikor egy ilyen kis lépésünk már szokássá vált, akkor jöhet egy újabb vállalás. Így kis lépésekkel nagy utat tehetünk meg.

 

 1. A leszokásnál hatékonyabb egy új szokás kialakítása.
  A szokásaink elég erősen rögzülnek bennünk, s minél régebbiek, annál erősebben. Ezért nehéz őket elhagyni. Könnyebb – de nem könnyű – valamilyen más szokást felvenni helyettük. Például könnyebb a délutáni sütemény helyett gyümölcsöt enni, mint nem enni semmit egyáltalán. Vagy könnyebb az esti pohár bor helyett egy alkoholmentes koktélra átszokni, mint teljesen elhagyni az italt.

 

 1. Legyünk türelmesek!
  Egy brit kutatás szerint egy új szokás kialakításához átlagosan 66 napra van szükség, de nagyok az egyéni különbségek. Volt olyan résztvevő a kísérletben, akinek csak 254 nap alatt, másnak pedig már 18 nap alatt sikerült felvennie egy új szokást.

 

 1. Mérjük az eredményt!
  Ez elég triviális, ha például épp fogyni akarunk. De ha mondjuk a körömrágásról akarunk leszokni, akkor készítsünk időről-időre fotókat a körmünkről, hogy követni tudjuk a fejlődést. Ha látjuk az előrehaladást, az megerősít bennünket a folytatásban.