Átáll IFRS-re? Nézze meg infografikánkat! Az IFRS átállás legjelentősebb controlling feladatai

IFUA Horváth & Partners
2017. június 16.

A törvényi változások miatt egyre több vállalat tér át Magyarországon a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) alkalmazására. Az átállás hatással van a controlling folyamatokra is. Az utóbbival kapcsolatos feladatokat összegzi infografikánk.

Az IFRS átállás controlling feladatai

Összefoglalva tehát az IFRS-átállás lehetőség is arra, hogy a régi struktúrákat felülvizsgáljuk, és hatékonyabb döntéstámogató controlling rendszert alakítsunk ki.  Ehhez először is meg kell teremtenünk az alapokat.

Ide tartozik az irányítási koncepció áttekintése és újragondolása, mert ez adja az egész vállalati működés keretrendszerét. Az átállást ennek fényében kell megtervezni. Az IFRS kötelezettségek, adatszolgáltatások hatékony teljesítése érdekében felül kell vizsgálni a controlling struktúrákat. A folyamatokat úgy kell átalakítani, hogy jól szolgálják az üzleti területek, a controlling és a számvitel szorosabb együttműködését. Ezek mellett az érintettek IFRS-képzését is korán el kell kezdeni.

A keretek megteremtése mellett meg kell vizsgálni magukat a controlliing folyamatokat is. Közben pedig gondolni kell arra, hogy az egyes munkafolyamatok hatással vannak egymásra.

Mivel IFRS-ben a vállalat szabadon alakítja ki a beszámolók struktúráját, módunk nyílik új KPI-okat és üzleti driver-eket alkalmazni. Az eltérő elszámolások miatt felül kell vizsgálni az alkalmazott mutatók tartalmát. Indokolt a különböző funkcionális területek controllingjának felülvizsgálata is. A tervezésben és az előrejelzésben át kell állni az IFRS logikájára. A riportingnak és az elemzésnek is alkalmazkodni kell a megváltozó információtartalomhoz és -igényhez. A számviteli elszámolás-változások hatással vannak a működő tőke elemeire, valamint a likviditás és finanszírozási mutatók értékeire. A kockázat menedzsmentet befolyásolja, hogy bizonyos kockázatok pénzügyi hatása közvetlenül megjelenik a beszámolókban. Felül kell vizsgálni a fedezeti struktúrákat és az árazási modelleket is. A csoportszintű beszámolásnál és a konszolidációnál kiemelten fontos a zárási folyamat optimalizálása, a különböző osztályok, vállalatok közötti hatékony adatszolgáltatás. Nem utolsósorban pedig a tranzakciós és BI informatikai rendszereket is át kell alakítani az IFRS-nek megfelelően.

Ezek csak a legfontosabb feladatok voltak. Nem dőlhetünk hátra, ha ezeket elvégeztük, már csak ezért sem, mert minden vállalatnál vannak az ottani sajátosságokból adódó feladatok. És jó, ha lélekben felkészülünk arra, hogy menet közben újabb és újabb problémákkal szembesülünk.

Tekintse meg videónkat az analitikus IFRS-ről!

Cimkék: ,