Isten hozta, Outlook.com!

Korcsmáros István
2012. október 03.

Július 31-én jelent meg a Microsoft új, Outlook.com nevű webmail szolgáltatásának próbaverziója. Az első 24 órában egymillió felhasználó regisztrált, a második hét végére pedig tízmillió. Ez a szám azóta bár kisebb mértékben, de folyamatosan növekszik. Néhány szót az előzményekről.

Az egyik első web alapú email szolgáltatást, a HoTMaiL-t 1996-ban készítette egy kis szilícium-völgyi cég, melyet 1997-ben vásárolt meg a Microsoft. A betűzésből kitetszik, hogy az elnevezést nem a jól ismert, kifliben felszolgált forró kolbász inspirálta, hanem a HTML nevű leíró nyelv, amely weboldalak készítésére szolgál. A web-alapú felhasználói felület mellett újdonság volt a személyes, életre szóló, munkahelytől és internet szolgáltatótól független email cím biztosítása. Nyolc évvel később a Google útjára bocsátotta a Gmail-t, mely 1 GB tárhelyet és a bejövő levelek közötti keresési lehetőséget nyújtott. Azóta többféle funkcionalitással is bővültek a webmail szolgáltatások, de lényegüket tekintve nem újultak meg. Közben a felhasználókat frusztrálni kezdte a levélszemét, a nemkívánt hírlevelek tömege, s levelezés helyett egyre inkább a különböző szociális hálókon (Facebook, Twitter, stb.) kezdtek kapcsolatokat ápolni ismerőseikkel. Eljött az idő a levelezés mibenlétének újragondolására.

A Microsoftnál az újragondolás logikája a következő lehetett. Ami jó – megőrizni, ami frusztráló – kijavítani, ami konkurenciát jelent – beintegrálni, s mindezt egy egységes, kényelmes környezetben, vonzó arculattal ellátva felkínálni. Az eredmény egy, az alapoktól kezdve újraépített személyes email (webmail) szolgáltatás lett. Ez az Outlook.com, mely a Hotmail utódja. Senkit sem kényszerítenek az átállásra, de valószínűleg az utóbbi egy bizonyos idő eltelte után már szinte senkit sem fog érdekelni.

Az Outlook.com már nem csupán a böngészőről szól. Elsősorban a felhő számára tervezték, így bárhol legyen is a felhasználó, leveleihez mindig hozzáférhet. Működik az összes elterjedt web böngészővel, okos telefonnal és táblagéppel.

Az utóbbi években a szociális hálókon keresztül történő kapcsolattartás igen elterjedt az ismerősök, barátok és kollégák között. Az Outlook.com próbaverziója az első webmail szolgáltatás, mely rácsatlakozik a különböző szociális hálókra – Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+, stb. A jelenlegi próbaverzióba még nem, de később a Skype is integrálódik a szoftverbe.

A levelezés nem csak ismerősők közötti levélváltásokról szól. A bejövő levelek nagy százaléka hírlevél, vagy a szociális hálózatok üzenetei. Az Outlook.com ezeket automatikusan kategorizálja, a Sweep nevű szolgáltatás révén pedig egyszerűen definiálhatók olyan szabályok, melyek révén gyorsabban juthatunk hozzá a számunkra lényeges levelekhez.
Levelezés során a felhasználók gyakran osztanak meg egymással képeket, különböző dokumentumokat. Az Outlook.com a következő ingyenes Office Web Alkalmazásokat (Office Web Apps) tartalmazza: Word, PowerPoint, Excel, OneNote. Ezek révén a mellékletként kapott megfelelő dokumentumokat azonnal megnyithatjuk és szerkeszthetjük. A SkyDrive szolgáltatás is ingyenesen rendelkezésre áll, így ha mellékleteket akarunk küldeni, gyakorlatilag nem szükséges azok méretével foglalkoznunk – összesen 25 GB office dokumentumot tárolhatunk a SkyDrive-on, egyenként legfeljebb 50 MB méretben.

Az Outlook.com teljesen bizalmasan kezeli e leveleket, azok tartalmát nem adja ki hirdető cégeknek.

Mindezek alapján milyen kilátásokkal rendelkezik az Outlook.com a jövőt illetően? (Az outlook szó elsődleges magyar jelentése a szótár alapján ráadásul nem más, mint kilátás.) A jelenlegi Hotmail felhasználóknak (az elérhető web statiszikák szerint [1] ilyen 350 millió létezik) semmi okuk nincs arra, hogy ne váltsanak át Outlook.com-ra, s ezt igen kényelmesen meg is tehetik. A Microsoft Magyarország honlapján [2] minden szükséges információ megtalálható arról, hogyan kapcsolódhatnak rá jelenlegi Hotmail felhasználók, új és Gmail felhasználók az Outlook.com-ra PC, okos telefon vagy táblagép segítségével.

Ami a Gmail-t illeti, viszonylag részletes összehasonlítást végzett Peter Pachal a két szolgáltatás között [3], melynek eredménye döntetlen lett, némi előnnyel a Gmail oldalán a biztonság területén.

Várható-e a Gmail felhasználók tömeges átállása az Outlook.com-ra? Az elkötelezett Google felhasználók más kultúrát képviselnek, és legalább olyan lojálisak, mint a megrögzött Microsoft-pártiak. Lehet, hogy sokan kipróbálják majd az Outlook.com-ot, de vajon milyen apróhirdetést adnának fel, ha mondjuk le szeretnék cserélni eddigi kedvenc webmail szolgáltatójukat, azaz a Google-t?

Mivel 2012 nem csupán arról híres, hogy megjelent az Outlook.com próbaverziója, hanem pl. arról is, hogy nálunk Örkény-év van (Örkény István április 13-án lett volna száz éves), válaszként a fenti kérdésre álljon itt egy rövid – egyperces – novella:

Apróhirdetés (ÖRÖK NOSZTALGIA)
„Joliot Curie téri, ötödik emeleti, kétszobás, alkóvos, beépített konyhabútorral fölszerelt, Sas-hegyre néző lakásomat sürgősen, ráfizetéssel is elcserélném Joliot Curie téri, ötödik emeleti, kétszobás, alkóvos, beépített konyhabútorral fölszerelt lakásra, a Sas-hegyre néző kilátással.”

 

Hivatkozások:
1. http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows/outlook/home
2. http://mashable.com/2012/08/14/outlook-vs-gmail/

 

Cimkék: , , , , , ,