IT megatrendek, amik megváltoztatják a controllingot (is) – mobil, felhő és Big Data

Összefoglaló: IFUA Horváth & Partners
2013. október 29.

Milyen új lehetőségeket tárnak a controlling elé az elmúlt évek fejleményei alapján azonosítható IT megatrendek, és milyen kihívások elé állítják? Mark Deinert, az SAP főcontrollere érdekes lehetőségeket lát az adatok személyes kizárólatosságát felváltó demokratizálódásban, a mobil-, felhő- és Big Data megoldásokban – mind vállalati, mind controlling szempontból. Megfontolásait a 2013-as WHU Controlling Campuson részletesen ki is fejtette. 

Az IT alkalmazások továbbfejlődése (hardware, szoftver és nagy mennyiségű adatok) új kihívások elé állítja a controllingot. Az SAP főcontrollere, Mark Deinert utánajár a kérdésnek, hogy milyen új lehetőségek tárulnak ezáltal a controlling elé most (illetve a jövőben). Az elmúlt évek fejleményei alapján több IT megatrend is azonosítható, amelyeket Mark Deinert, az SAP AG controlling és operatív vezetője a 2013-as WHU Controlling Campuson részletesen ki is fejtett. Az alkalmazások egyre nagyobb mértékű hozzáigazítása az egyéni igényekhez oda vezetett, hogy a vállalati innovációk fókusza az információfogyasztók felé mozdult el.

Míg a Blackberry annak idején a mobilon elérhető e-mail funkciójával forradalmasította az üzleti életet, addig az okostelefonokat, tableteket és társaikat nem tisztán üzleti célokra tervezték. Ezeknek az eszközöknek a növekvő elterjedése folyamatosan növekvő mobilitáshoz vezet, ugyanis a rajtuk alkalmazható új szenzortechnikákkal, a could-computing és a szociális hálózatok növekvő jelentőségével kombinálva a digitális adatmennyiség gyors növekedését eredményezik. Ebben az utóbbiban Deinert érdekes lehetőségeket lát – mind vállalati, mind controlling szempontból.

Az adatok demokratizálása a személyes kizárólagosság helyett
Az önkiszolgáló IT és a Big Data korában felvetődik a kérdés: egyáltalán szükség lesz-e a jövőben controllerekre, ha a vezetők a döntésekhez szükséges adatokat és információkat bármikor, bárhonnan elérhetik, lehívhatják? A válasz egyértelmű, még ha a nem is feltétel nélküli „igen". A controlling előtt számos új kihívás áll, és nem elegendő csupán követni a trendeket – hanem sokkal inkább proaktívan elébe kell menni azoknak. Deinert szerint a controllerek és a pénzügyi vezetők felelőssége van abban, hogy hozzájáruljanak a trendek kialakulásához. Ebbe az irányba mutató, alapvető lépés az „adatok demokratizálása". A controllereknek a kvantitatív információkhoz való személyes kizárólagosságát fel kell oldani: a vállalat számára a többletértékük abban van, hogy képesek az adatokat felhasználóbarát módon feldolgozni/előkészíteni. Így lehetővé válnak valós idejű megoldások révén – mint például a szenzorok által generált tömeges adatokkal – gyorsan és pontosan reagálni a változásokra – legyen szó a szüretelő gépek kopó alkatrészeinek adat alapú cseréjéről vagy a termékeladási adatok azonnali regisztrációjáról pénztár szkenner segítségével.

Az SAP egy új önkiszolgáló BI eszközt dob piacra
A nagy mennyiség és a növekvő mobilitás miatt az adatok ábrázolásának is kiemelt jelentősége van. Annak érdekében, hogy ezt az adatmennyiséget értelmesen és célzottan tudjuk felhasználni, olyan IT megoldásokat kell kínálni a vezetőknek és a szakértőknek, amelyek az információk komplexitását csökkentik, és képesek megfelelő kontextusba helyezni azokat. Itt az SAP jó példával jár elöl: jelenleg olyan interaktív eszközök széleskörű bevezetése zajlik, amelyek lehetővé teszik a legelterjedtebb mutatószámokhoz, előrejelzésekhez való hozzáférést. A felhasználó a saját igényeinek megfelelően alakíthatja ki az adatok nézetét, valamint az áttekintő bemutatástól kiindulva egyre mélyebb adatszintekig lebonthatja az adatokat. Alapvető fontosságú, hogy a számok megfeleljenek az egységes elvárásoknak. Az adatok központi kialakítása és kezelése a controlling felelőssége.

A fent azonosított feladatok a (jövőbeli) controlling tevékenység központi részét fogják képezni, és fokozott kommunikációt követelnek meg a vezetők és a controllerek között, ami egy sor újabb kihívást támaszt a contoller személyiségével szemben (mint például az üzleti ismeretek elmélyítése vagy az érzelmi intelligencia.) A controller készüljön fel ezekre a kihívásokra, ne csak elszenvedje a trendeket, hanem legyen képes aktívan hatni azok kialakulására, hogy a jövőben is elengedhetetlen legyen hozzájárulása a vállalat sikeréhez – hangzik az SAP főcontroller iránymutatása.

Cimkék: , , , , , ,