Controllernek lenni jó – Amerikában és Németországban biztosan

2019. február 18.

A controllereké az egyik legjobb állás az üzleti világban a US News & World Report listáján. Ezen a statisztikus, a matematikus és a könyvelő után a pénzügyi menedzserek kerültek a 4. helyre, s ebbe a kategóriába sorolják a controllereket is.

Az amerikai lap a következőképpen részletezi a pénzügyi menedzserek (financial managers) feladatkörét: az ő felelősségük a vállalat pénzügyeinek irányítása, a csapatukkal együtt a könyvelési munkát koordinálják, pénzügyi jelentéseket, cash-flow kimutatásokat és profit-előrejelzéseket készítenek. Annak érdekében, hogy megfeleljenek a különböző törvényeknek és jogszabályoknak, figyelniük kell a részletekre. A pénzügyi menedzserek dolga az is, hogy a szervezet más munkatársait segítsék a komplex riportok megértésében, ami kiemelkedő kommunikációs képességeket igényel.

Az amerikai Bureau of Labor Statistics 18,7 százalékos bővülést prognosztizál a pénzügyi menedzserek álláspiacán 2016 és 2026 között. Azok az álláskeresők tudnak a legkönnyebben elhelyezkedni, akik kiismerik magukat a nemzetközi pénzügyekben, a pénzügyi eszközök és értékpapírok egyre bonyolultabb világában, ide értve a derivatívokat is.

A US News & World Report a rangsorolásnál figyelembe veszi egyebek mellett a fizetés medián értékét, a foglalkoztatottság mértékét (minél kisebb a munkanélküliségi ráta az adott szakmában, annál jobb), a szakma iránti munkaerőpiaci kereslet várható bővülését, a stressz szintjét valamint a munka és a magánélet egyensúlyát.

A lap értékelése szerint a pénzügyi menedzserek kiemelkedően jól keresnek (10-es skálán 8,8 pontot értek el). Ezzel a legjobban fizető állások listáján (Best Paying Jobs) a 16. helyre kerültek (ezen a listán nem csak üzleti állásokat értékelnek, hanem mindenfélét). A stressz szintje azonban magas ebben a szakmában, a munka és a magánélet egyensúlya pedig átlagos.

Ez az utóbbi két tényező már nem valami kedvező, különösen, hogy a munka és a magánélet egyensúlya egyre fontosabb a munkavállalóknak. Ezt mutatta ki a német Robert Half munkaerőközvetítő felmérése is.

Már nem csak a fizetés számít

Miközben még néhány évvel ezelőtt is a fizetés mértéke volt az álláskeresőknél a döntő, ma már ez nem így van.  Ezért Németországban mind több munkaadó kínál rugalmas munkaidőt, és népszerűbbé válik a részmunkaidő is. Mind a munkaerő megtartásánál, mind új munkaerő felvételénél nagy arányban számít már, hogy van-e mód otthonról dolgozni. A fejlődési lehetőségek is fontosak a munkavállalók számára. Legtöbbjük kész felmondani, ha nem teszik lehetővé a továbbképzést.

A controllerek azonban jó alkupozícióban vannak Németországban, ahol nagyon nehéz megfelelő controlling és számviteli munkatársakat találni – ismerteti a felmérést a haufe.de. Az egyre erősödő standardizálás és automatizálás miatt a digitális kompetenciák és az analitikus képességek nagyon keresettek. Ezekkel azonban a legtöbb álláskereső nem rendelkezik.

A megnövekedett elvárások miatt a tanulmány előrejelzése szerint az idén 8,5%-kal emelkedhetnek a controller fizetések Németországban. Az egyes kategóriákba tartozók fizetése között kétszeres különbség is lehet. A skála alsó részére kerülnek például azok, akik újak egy adott pozícióban. Akik viszont kivételesen nagy tapasztalattal rendelkeznek és ritka szakértelemről tesznek tanúbizonyságot, kiemelkedően jól keresnek.

Mindkét médium részletesen közli az elérhető jövedelmeket:

US News & World Report: Financial Managers Salary

Haufe.de: Controller-Gehalt soll 2019 kräftig steigen