Nemzetközi benchmarking felmérés CFO-król CFO-knak: valóban a trendek által előrevetített úton haladunk?

IFUA Horváth & Partners, Szemes Tekla
2014. december 10.

2014 nyarán a Horváth &
Partners  nemzetközi benchmarking
felmérést készített azzal a céllal, hogy átfogó képet kapjunk a CFO terület –
így a pénzügy, controlling, számvitel és treasury menedzsment – működéséről. Elsősorban
a CFO területhez kötődő aktuális trendeket, a CFO-k előtt álló kihívásokat, az
alkalmazott szervezeti megoldásokat, illetve a teljesítményre és hatékonyságra vonatkozó
mutatószámokat vizsgáltuk.  

2014 nyarán a Horváth & Partners  nemzetközi benchmarking felmérést készített azzal a céllal, hogy átfogó képet kapjunk a CFO terület – így a pénzügy, controlling, számvitel és treasury menedzsment – működéséről. Elsősorban a CFO területhez kötődő aktuális trendeket, a CFO-k előtt álló kihívásokat, az alkalmazott szervezeti megoldásokat, illetve a teljesítményre és hatékonyságra vonatkozó mutatószámokat vizsgáltuk.

A CFO-Study kérdőívre több mint 200 feldolgozható válasz érkezett. A válaszok többsége Németországból származik, azonban a kitöltésben jelentős számmal vettek részt svájci, román, illetve magyar vállalatok is. Az ábrán látható, hogy a kérdőív alapján készített benchmark adatbázisban valamennyi iparág megjelenik, illetve egyaránt visszatükröződik a kis- és nagyvállalatok véleménye is.

CFO-Study felmérés beérkező válaszainak megoszlása

Forrás: Horváth&Partners, 2014: CFO-Study 2014 – Organization, Best Practices and Trends in Controlling and Finance, Results of the Study (Kattintásra nagyobb méretben megnyílik.)

A felmérés rámutat, hogy a jelenleg trendként emlegetett CFO témákat a controlling és pénzügyi vezetők milyen mértékben tartják követendő iránynak. A trendek alátámasztása vagy épp megkérdőjelezése mellett a CFO-Study fontos vizsgálati szempontja volt annak megállapítása is, hogy a vállalatok jelenleg hol tartanak a trendként kitűzött célok, az optimálisnak tekintett állapot megvalósításában.

Az aktuális irányzatokat nagymértékben meghatározzák a CFO-k előtt álló kihívások, amelyek megítélését az alábbi ábra tükrözi:

CFO-k előtt álló kihívások

Forrás: Horváth&Partners, 2014: CFO-Study 2014 – Organization, Best Practices and Trends in Controlling and Finance, Results of the Study (Kattintásra nagyobb méretben megnyílik.)

A CFO-k saját értékelése alapján a controlling és pénzügyi vezetők előtt álló kihívások az elmúlt években jelentős változáson mentek át. Korábban a vállalatok számára a likviditás megfelelő biztosítása, a hibás adatok kiszűrése, illetve a sztenderdek hiánya jelentette a fő kihívást. Mára azonban a vállalatok többsége megoldotta ezeket a problémákat és új kihívásokkal küzd, amelyek közül a heterogén üzleti modellek megfelelő összehangolása és irányítása, valamint a folyamatosan változó szabályozási környezethez való igazodás tekinthető a legjelentősebbnek.

Érdemes megfigyelni továbbá, hogy az elmúlt években a vállalatirányítási területen végbement jelentős informatikai fejlesztések ellenére a vállalatok 53%-a küzd a széttagolt, nehezen integrálható IT rendszerek alkalmazásából eredő problémákkal.

A CFO-Study felmérés alapján az aktuális trendek közül elsősorban a következő területek fejlesztésében rejlik potenciál a résztvevők szerint:

  • Big Data kezelése: Napjainkban a vállalatok egyre nagyobb mennyiségű információ gyűjtésére és rögzítésére képesek, azonban – annak ellenére, hogy a CFO-k ezt jelentős versenyelőnynek tekintik – a felmérés alapján az adatok megfelelő feldolgozásában és következtetések levonásában még jelentős potenciál rejlik. A kihasználatlan lehetőség legfőbb oka a felmérés szerint, hogy a vállalatok többsége még nem látja pontosan, milyen elemzések készítésére alkalmasak a beáramló információk, illetve nem rendelkezik a nagymennyiségű adatbázis feldolgozásához szükséges fejlett elemzési eszközökkel.
  • Industry 4.0 alkalmazása: A Controlling Világ Industry 4.0-ről szóló cikkében bemutatott megoldást a vállalatoknak még csak kis része ismeri. Előremutató azonban az, hogy a válaszadók ötöde már be is vezette a Smart Manufacturing megoldást, illetve többen vallották azt is, hogy az Industry 4.0 növelte a termelés hatékonyságát.
  • Értéklánc controlling bevezetése: Az értéklánc egészének és az egyes területek teljesítményének megfelelő mérése, értékelése a vállalatok többsége számára kiemelten fontos. Ennek ellenére a válaszadók alacsony százaléka vezetett be controlling rendszert a teljes értékláncra, mindössze néhány funkciót tekintve valósult meg a teljesítmény tényleges mérése és értékelése.

A felmérés a bemutatott trendeken túl számos tanulságos összehasonlító elemzést és mutatószámot tartalmaz, amely segít a vállalatok számára meghatározni saját CFO területük jelenlegi teljesítményét és a potenciális fejlesztési lehetőségeket.

A CFO-Study 2014 eredményi és tanulságai iránt érdeklődők számára ingyenes konzultációs lehetőséget biztosítunk. Kérdéseivel, illetve konzultációs időpont egyeztetésével kapcsolatban keresse kollégánkat a következő elérhetőségeken:


Szemes Tekla

Tanácsadó
Telefon: +36-30-760-6419
E-mail: tekla.szemes@ifua.hu

Azon vállalatoknak, akik további mutatószámok mentén szeretnék mérni és értékelni saját CFO területük teljesítményét, érdemes csatlakozniuk a CFO-Study 2014-re épülő CFO-Panel programhoz. A programról bővebb információk itt találhatók.

Cimkék: , , , , ,