SAP S4/HANA a beszerzésben

Werle Zoltán
2018. június 18.

A műszaki innováció és az IT technológia töretlen fejlődése lehetővé teszi, hogy az ERP rendszerek is folyamatosan korszerűsödjenek és a mindennapok során előforduló legkülönbözőbb folyamatokhoz igazodjanak. A felhasználói élmény is egyre jobb lehet – amennyiben egy gyártó vagy egy rendszerszállító alkalmazza a lehetőségeket.

Az SAP így tett, amikor az S4/HANA megoldással állt elő. Ez olyan újdonságokkal bír, mint a memóriában történő futás, az „egy igazság”, az egyszerűsítés, a UI (user interface) helyett a UX (user experience).

Az SAP S4/HANA beszerzési és logisztikai megoldást is kínál. Ez a grafikus felhasználói felületnek (Fiori) köszönhetően jelentősen javítja a felhasználói élményt. Lehetőség van összegyűjteni azokat a rendszer-applikációkat, amelyek az adott felhasználó mindennapi munkáját könnyítik meg. Mindezek az applikációk, amelyek aztán  „csempék” (tile)  formájában a felületre helyezhetők, egy applikációs könyvtárból a webes világban megszokott keresésekkel előhúzhatók.

Az egyes folyamatelemek – mint például a beszerzési igény indítása, szállító létrehozása, a megrendelések állapotának megismerése – a „csempék” segítségével valósíthatók meg. Amikor a felhasználó szeretné elvégezni az adott tevékenységet, csak fogja az adott csempét, megnyitja és a jól átlátható, jól kezelhető formának köszönhetően máris könnyebb a dolga.

Tetszetős megoldás a szállítói katalógusokból való közvetlen választás integrálása is. Kialakíthatók a saját „Kedvencek” is, vagyis azokat a tevékenységeket vihetjük csempék formájában a felületre, amelyeket a mindennapok során a leginkább használunk. Olyan az élmény, mint amikor egy ma már természetesnek számító webes felületen dolgozunk. A másik nagy előnye ennek a „csempés” megoldásnak, hogy tevékenységek mellett mutatószámokat, riportokat is hasonló módon tudunk megjeleníteni. Ráadásul ezek a csempék valós időben szolgáltatják az információkat, a változásokat azonnal megjelenítik.

Az SAP S4/HANA így a beszerzésben olyan megoldást ad, amelyet a felhasználók már régen vártak. Az élmény gyakorlatilag olyan, mintha otthon magamnak „vásárolnék”.

Más oldalról megközelítve, amikor a  digitalizációról beszélünk, a középpontba az információk valós időben történő online elérését helyezzük az adatvezérelt működés támogatására illetve biztosítására. Az SAP S4/HANA megoldása pontosan ezt a lehetőséget biztosítja a beszerzési folyamatoknál is.

A szerző az IFUA Horváth & Partners vezető tanácsadója