Ne visszapillantóból vezess! Gondolatok az SAP NOW konferencia kapcsán

Havas Levente
2018. november 13.

Nagy jót tett az üzleti intelligencia (business intelligence, BI) terjedésének a sok korszerű, adatelemzésre alkalmas eszköz. Meglétüknek köszönhetően a cégvezetők ma már elhiszik, hogy képesek lehetnek adatalapon irányítani a vállalatot.

A szoftvergyártók digitálisan érett megoldásokat tudnak szállítani. Megvalósítható akár a teljes integráció: a különböző eszközök képesek az üzlet ritmusában átadni az adatokat egymásnak. Így a riportokat el lehet készíteni, megosztani pont akkor, amikor kell. És a vezetőknek erre van szükségük.

Az üzleti ritmus követésére remek példa a SAP NOW konferencia házigazdájának terméke, a HANA. Ennek használatakor nem kell SAP adattárházba áttölteni az adatokat, onnan meg a riportokba, mert minden benne van egy olyan korszerű adatbázisban, amely a tranzakciókat, illetve az elemzéseket egyaránt tudja támogatni .

A korszerű felületeknek hála a riportok könnyen áttekinthetők, elkészíthetők, és ez meggyőzi a döntéshozókat. A korszerű fogyasztás, illetve az intuitív elkészítés a self-service BI pedig alapvető dolognak számít ott, ahol megvannak az ehhez szükséges adatok.

Mára a felhő is elfogadottá válik. A korábban mutatkozó félelmek eltünedezőben. A vállalatvezetőknek az a fontos, hogy a céljaikat frusztráció nélkül – értsd: az IT-bevezetés általi technológiai, szervezési kihívások nélkül – érjék el. Egyszerűbb megoldásokat akarnak, amelyeket egy környezet (felhő) biztosít. Ennek használatával ugyanis nem kell szervert technológiailag / típusilag méretezni, beüzemelni, hálózatba kapcsolni – utóbbit a projektben együttműködő tanácsadó is megteheti. Az üzlet szempontjából irreleváns architekturális problémák kiiktatódnak.

A konferencia előadásai is bizonyították a felhő terjedését. Például a Waberer’s is így tervezi a döntéstámogató megoldásait: SAP felhő, Microsoft Azure és más szerepel a választott technológiák között. Egy másik szereplő, a CEU a reporting rendszerét alkotta meg a felhőben.

 

Aki most kimarad, az lemarad

Magyarország élen járó vállalatai – mint a konferencián is előadó MOL Group vagy Waberer’s – már komplex, jelentős BI projekteken dolgoznak. Ez azt is jelenti, hogy a fekete öves szakértők náluk csoportosulnak majd, a többiek nem fognak megfelelő szakemberekhez jutni. Egyre több IT/BI specialistára lesz szükség, miközben nem lesz belőlük több a munkaerőpiacon. Elegendő külsős szakember sem lesz elérhető.

Emiatt a cégeknek excellence centereket érdemes létrehozniuk, s ezek feltöltéséhez olyan szakembereket is át kell képezniük, akik jelenleg az üzleti oldalon ülnek. Ennek persze jelentős előnye is van: utóbbiak értik az üzletet, annak a ritmusát, folyamatait.

A prediktív módszereket is a többieknél hamarabb tudják majd alkalmazni az ilyen élenjáró cégek. Előre akarnak nézni, már nem akarnak „visszapillantóból” vezetni, vagyis úgy, ahogy a múltról szóló riportokból lehetséges. Ezek a cégek időben hozzájutnak az olyan korszerű technológiákhoz, amelyek a predikcióhoz jobban illeszkednek, és tanulni is gyorsabban képesek, mert körülveszik magukat a kompetenciával rendelkező nemzetközi cégekkel.

Ők tisztában vannak azzal, hogy be kell érni a kort.

 

Havas Levente az IFUA Horváth & Partners partnere, az Enterprise Analytics kompetencia központ vezetője.

 

Ha érdekli, hogyan támogatja az üzleti intelligencia a döntéshozatalt, keresse fel az Enterprise Analytics oldalt!