A nők magasabb aránya a vezetők között csökkenti a kockázatot

Romeike, Frank, Fordította: IFUA Horváth & Partners
2011. május 01.

A női kvóta bevezetéséről szóló vita továbbra is aktuális. Több női vezetőre lenne szükség a vállalati kockázatkezelés területén is.

A „Women in European Business” elnevezésű gazdasági konferencia keretében a Deutsche Bank 10 különböző európai országból kérdezett meg 500 női vezetőt a kockázatmenedzsmentről. Az európai női menedzserek többsége meg van róla győződve, hogy jobban lehetne a vállalati kockázatokat kezelni, ha több nő töltene be vezető pozíciót – a megkérdezettek 63%-a egyetértett ebben a kérdésben.

Saját felelősség vezetőként
A válaszadók mintegy kétharmada szerint a férfiak sokkal jelentősebb kockázatvállalásra hajlandóak, mint a nők. Hogy mit tartanak a női vezetők vállalatuk három legfontosabb kockázatának? A megkérdezettek első helyen nevezték meg a menedzsment színvonalát, másodikként a szabályozást és a jogszabályi környezetet, míg harmadik helyen a jó hírnevet.
Mindez azt jelenti, hogy a megkérdezett női menedzserek nagyon is tudatában vannak a vállalat sikerességét illetően saját felelősségük jelentőségével.
Ezzel egyidejűleg azonban kiemelt szerepet tulajdonítanak a keretfeltételeket meghatározó államnak és szabályozó hatóságoknak abban, hogy a vállalatok valóban elérik-e a kitűzött célokat. Nem utolsósorban pedig a siker egyik fontos előfeltételének tartják a nyilvánosság előtt kialakult pozitív vállalati képet.

Az európai női menedzserek vállalják a kockázatot
Az európai női menedzserekről semmi esetre sem állítható az, hogy félnének a kockázatvállalástól. Épp ellenkezőleg: meg vannak győződve arról, hogy a saját karrierjük érdekében is kockáztatniuk kell. 64 százalékuk egyetért azzal a kijelentéssel, hogy a magasabb kockázatvállalási hajlandóság

Cimkék: , , , , , , , , ,