Az elsőszámú marslakó – A Neumann János emlékév alkalmából

Korcsmáros István
2003. március 01.

Neumann Jánost gyakorta emlegetik a "számítástechnika atyja"-ként. Mai világunkban a menedzseri és controlleri munkához már elengedhetetlen a számítógépek használata, ezért úgy éreztük, illő, hogy a Neumann-emlékév alkalmából a Controlling Portál is tisztelettel adózzon a kiváló matematikus, a számítástechnika úttörője előtt.
Jelen cikkünkben azonban nem csak a tudományos eredmények, a szakmai fejlődés állomásainak számbavételére kerül sor, de képet kapunk – sokszor a barátok, hasonlóan kiemelkedő tudóstársak visszaemlékezésein keresztül – Neumann Jánosról, az energikus, életvidám magánemberről is, valamint betekintést nyerhetünk egy korba, ahol a tréfásan marslakóknak nevezett világhírű magyar tudósok csoportja meghatározóan járult hozzá a 20. század műszaki fejlődéséhez.

A szerző, Korcsmáros István az IFUA Horváth & Partners Kft. principálisa. Számos hazai és külföldi projektben tevékenykedett szakmai vezetőként, rendszeres előadója szemináriumainknak. Legfontosabb szakterületei, témái: Üzleti intelligencia, Adatpiac, Adattárházak kialakítása.

Cimkék: , , , , , , , , ,