Bérköltség tervezése – Példa valós adatokkal

Kertész Ferenc
2022. április 27.

Mekkora bérköltséggel számoljunk? A szerző egy gazdasági részleg példáján munkaerő-piaci bérekre támaszkodva mutatja be a tervezés lépéseit.

A munkaerőköltség - és ezen belül a bérköltség - a piaci verseny meghatározó tényezője. A vezetők számára több okból is kihívást jelent a bérköltségek tervezése, a ’megfelelő’ bérkeret meghatározása.

 • A munkabér mindenhol a legnagyobb költségtételek között szerepel, ezáltal jelentős mértékben kihat az eredményre.
 • A munkabér a legfontosabb motivációs eszköz, amely alapvetően meghatározza, hogy kik és hogyan dolgoznak a cégnél
  • ha túl keveset fizetünk, akkor nem tudjuk megszerezni, megfelelően motiválni és megtartani a munkatársakat
  • ha túl sokat fizetünk, akkor drága lesz a termék/szolgáltatás, ezáltal romlik a versenyképesség
 • Fontos a benchmark szerepe, nem mindegy, hogy milyen stratégiát követünk és kihez mérjük magunkat (piackövető? piaci medián? piacvezető?), továbbá mikor célszerű bért emelni.
 • A tervezési időszakban gyakran még nem ismertek a következő évi adó- és járulékváltozások, illetve nem állnak rendelkezésre megbízható piaci előrejelzések.

 

A bérköltségek tervezéséhez a következőkre van szükség:

 

Létszám Hány főre van szükség az egyes munkaköri szinteken
Besorolás A munkakörök cégen belüli súlyát kifejező besorolási rendszer
Munkaerő-piaci információ Mennyit fizetnek és milyen emeléssel számolnak a versenytársak

 

 

A következőkben egy vállalat gazdasági részlegének példáján bemutatjuk a bérköltségek tervezését. A vizsgált szervezet létszáma és besorolása az alábbi táblázatban látható.

 

Bérköltség tervezése

 

 • A bérköltségek tervezéséhez a Larskol/Simconsult bérfelmérés adatait vesszük alapul.
  • A felmérésben 106 cég vett részt, az összes foglalkoztatott 51 ezer fő. A résztvevő cégek a pénzügyi munkakörökben a fenti táblázatban látható bért fizetik (2022. áprilisi adatok).
 • A vállalat piacvezetőként felkészült, motivált munkaerő megszerzésére és megtartására törekedik, ezért a tervezésnél a jól fizető cégekhez hasonlítja magát
  • (felső kvartilis = jól fizető cégek; a résztvevők 75%-a ennél kevesebbet fizet).

 

 

A 9 fős gazdasági részleg éves bérköltsége 102,4 millió Forint.

 

LARSKOL BÉRFELMÉRÉS 2022

A Larskol és a Simconsult által a gazdasági élet szereplői körében szervezett éves bérfelmérés azt vizsgálja, hogy a résztvevő cégek mennyit fizetnek, illetve milyen juttatásokat nyújtanak a különböző munkakörökben. A résztvevők által szolgáltatott adatok alapján készülő elemzés felhasználásával munkaköri szintenként ágazati, regionális, szakterületi, cégméret és tulajdonforma szerinti bontásban lehet tájékozódni a jól, az átlagosan és a gyengén fizető cégek béreiről, továbbá a bérezéshez kapcsolódó témákról (béremelés mértéke, időpontja, juttatások, cafetéria, cégautó, pótlékok, stb.).

 

A több ezer egyedi béradatot tartalmazó adatbázis alkalmas bértervezésre, ösztönző bérrendszer megalapozására, munkaerő-piaci vizsgálatokra és a bérezési gyakorlat felülvizsgálatára.

 

 

További információ:

Bérfelmérés 2022. június (ismertető, részvételi feltételek, jelentkezés)

 

A szerző a Simconsult vezetési tanácsadója