CFO-agenda újratöltve

2020. május 25.

Azok a cégek, amelyek lelkiismeretesen elvégezték a „házi feladatukat” a koronavírus-válságban, már túljutottak a túlélő üzemmód megszervezésén és a működés stabilizálásán.  Most az üzemmenet újraindítása következik, alkalmazkodva az új körülményekhez.

A Horváth & Partners frissítette a CFO-agendát, amely magában foglalja a teendőket a válság minden fázisára. Ennek azt a részét foglaljuk itt össze, amely már az újraindítás fázisára vonatkozik.

CFO-agenda újratöltve

Ebben a szakaszban nyolc pillérre épülnek a CFO-szervezetben szükséges változások. Ezeket a sikeres CFO-agenda központi elemének tekintjük, nemcsak a következő hónapokra, hanem a következő évekre is.

 

  1. A digitalizációs beruházások felgyorsulnak

Megnőtt az üzleti igény az elemzésekre, nőtt a költségnyomás is, a folyamatossá vált hatékonysághiány pedig automatizálásért kiált. Emiatt muszáj beruházni a digitalizációba.

Ehhez egyebek mellett frissíteni kell a digitalizációs stratégiát, az ütemtervet, egységesíteni kell a rendszereket.

  1. Globális adatintegráció

A válság rávilágított arra, hogy a különböző adatforrásokból gyorsan kell magas színvonalú adatokat szolgáltatni, vagyis nagy szükség van integrált adatforrásra. Ehhez fel kell mérni a jelenlegi érettségi szintet és ki kell alakítani egy adatintegrációs ütemtervet.

  1. A prediktív képességek megerősítése

A változások sebessége, valamint a gazdasági bizonytalanság hatalmas mértékben nőtt, ami szükségessé tette a gyakoribb előrejelzéseket. Eljött a rugalmasabb és ’driver-based’ alapú megközelítések ideje, továbbá szükség van a prediktív elemek és a nem strukturált adatok integrálására.

  1. Szigorú teljesítményirányítás a hatékonyság érdekében

A válság hat az értékesítésre, a költségvetésre, a szervezeti felépítésre, valamint a termék- és az ügyfélportfólióra. A negatív hatásokat ellensúlyozni kell költségmegtakarítási intézkedésekkel, módosított beruházásokkal és újraosztott költségvetéssel. Emiatt a CFO-knak az egész vállalat teljesítménymenedzserévé kell válniuk.

  1. A kockázatkezelés a teljesítményirányítás elengedhetetlen része

A jelenlegi helyzetben alapvető feladat a kockázatkezelés integrálása a stratégiai döntéshozatal és a vállalati teljesítményirányítás folyamataiba. Digitalizálni kell a kockázatkezelés folyamatait, ide értve az advanced analytics és a gépi tanulás használatát is.

  1. A digitális üzleti modellek hatékony teljesítményirányítása

Miközben a digitális szolgáltatások és termékek a válság miatt mindennapossá váltak, az új üzleti modellek hatékony teljesítményirányításához szükséges megközelítések és eszközök még hiányoznak. Ennek kialakításához a pénzügyi terület adhat innovatív ötleteket, adatokat, meglátásokat. A CFO most proaktívan támogathatja a döntéshozatalt és a digitális üzleti modellek teljesítményirányítását.

  1. A befektetési stratégia átfogó újraértékelése

A befektetési döntéseknek figyelembe kell venniük az állami ösztönző csomagokat és az adókedvezményeket. Szintén fontos befolyásoló tényező a kamatlábak és az árfolyamok változása és az ellátási láncok átalakulása is.

  1. A hatékony vállalati kormányzás fenntartása

A világjárványban a globális értékláncok sebezhetőnek bizonyultak. A jövőbeli politikai fejleményeket nehéz megjósolni, ám a regionális szervezetek hajlamosak lehetnek az autarchia keresésére. A pénzügyi területnek úgy kell harmonizálnia a teljesítményirányítást globális szinten, hogy figyelembe veszi a megváltozott helyi követelményeket, üzleti modelleket és a kultúrát.

 

Itt találja a teljes tanulmányt, amelynek címe „A legjobb pillanat az áttervezésre: CFO-agenda újratöltve”