Controlleri kezdő fizetések 2012-ben – Németországban

IFUA Horváth & Partners
2013. január 23.

A felsőfokú végzettséggel rendelkező pályakezdő controllerek átlagosan havi 3700 eurót vihetnek haza Németországban – derül ki egy, a Hans-Böckler Alapítvány által nemrégiben készített felmérésből, mely a diplomás pályakezdők kereseti lehetőségeit vizsgálja. A várható fizetés mértékét ugyanakkor jelentősen befolyásolja a szóban forgó iparág, a vállalat mérete és a vállalat telephelyének elhelyezkedése is.

Controlleri fizetés: átlagosan 3700 euró
Mesterszakos egyetemi diplomával átlagosan havi 3700 euró, míg bachelor diplomával 3300 euró kezdő fizetésre számíthat egy pályakezdő controller. Vagyis ezeken a bérszinteken léphetnek be a controlling munkaerőpiacra a frissdiplomások, derül ki a Hans-Böcker Alapítvány kutatásából. A szakszervezetekhez közel álló alapítvány egy, a honlapján közzétett (Absolventen-Lohnspiegel.de) online kérdőív segítségével mérte fel a várható kereseteket. A nem reprezentatív felméréshez az adatokat 2009 harmadik negyedévétől 2012 elejéig gyűjtötték.

A kis- és nagyvállalatok által kínált fizetések között 1000 euró különbség is lehet
Ugyanakkor komoly különbségek lehetnek a frissdiplomások fizetésében attól függően, hogy leendő munkahelyüket mekkora vállalatnál, milyen iparágban és helyileg hol találják meg. Így a maximum 100 fős vállalatoknál elhelyezkedő, főiskolai végzettséggel rendelkező frissdiplomások mintegy 3000 euróra, míg a 100-500 fős középvállalatoknál kezdők 3500 euróra számíthatnak átlagosan havonta. A mesterszakot végzett pályakezdő controllerek pedig közel havi 4000 eurót vihetnek haza a nagyvállalatoknál.

A bankok fizetnek a legjobban
A legmagasabb kezdő fizetést a bankszektorban, az autóipari vállalatoknál és a vegyipari cégeknél lehet elérni – egy frissen végzett diplomás ezekben az iparágakban 4.400 euró körüli havi átlagbérre számíthat a controlling területen. A sor másik végén az építőipari, a nyomdaipari vállalatok és a kiadók állnak, amelyek alig 3.000 eurós fizetéseket tudnak adni, illetve a legkevésbé vonzó kezdő fizetéseket (átlagosan 2650 eurót) a kultúra, a sport és a szórakoztatás területén kínálják.

A kollektív béralku kifizetődő
A Németországban nagy jelentőséggel bíró kollektív béralku is kihatással van a kezdő controllerek fizetésére: aki ugyanis a kollektív béralku intézményét nélkülöző vállalatnál kezdi pályafutását, átlagosan 17%-kal keres kevesebbet. A vállalat telephelyének elhelyezkedése szintúgy befolyásolja a kezdő fizetést: az „új", egyesítéskor csatlakozott szövetségi tartományokban például átlagosan 19%-kal alacsonyabb fizetéssel indul egy főiskolát végzett controller, mint a „régi" tartományokban. Hasonló mértékű az eltérés a férfi és női jelentkezők között is.

Csak minden második controller kapott fizetésemelést 2011-ben
Egy, a Robert Half International személyzeti tanácsadó és a Német Mérlegképes Könyvelők és Controllerek Egyesülete (BVBC) által közösen készített kutatás rávilágít a könyvelők és controllerek bérének alakulására. Eszerint 2011-ben csak minden második controller vagy könyvelő kapott – átlagosan 5,5%-os – fizetésemelést (ez a felmérés a teljes javadalmazási csomagon belül csak a fizetések változására fókuszált.)

A cikk alapjául szolgáló felmérésekről
A Hans-Böckler Alapítvány a diplomás pályakezdők jövedelmi helyzetére vonatkozó adatait a „LohnSpiegel" elnevezésű projekt eredményeiből merítette, melyet a Gazdaság- és Társadalomtudományi Intézet (WSI) végzett a Hans-Böckler Alapítvány közreműködésével. A pályakezdők jövedelmi adatainak imént bemutatott kiértékelése a 2009 3. negyedévétől a 2012 elejéig felvett adatsorokra vonatkozik, melyeket a résztvevők a LohnSpiegel projekt során adtak meg egy nem reprezentatív online kérdőív segítségével.
A Robert Half International (RHI) személyügyi tanácsadó „Bértükör a pénzügyi és számviteli területeken" elnevezésű projektje során több mint 4.300, egész Németország területéről beérkező, anonim kérdőívet értékelt ki. Az elemzés során felhasználásra kerültek továbbá az RHI személyi tanácsadóinak több száz személyes megbeszélésen szerzett tapasztalatai is – közölte a cég. A „Bértükör a pénzügyi és számviteli területeken" című kutatást idén negyedik alkalommal végezte el a cég a BVBC-vel közösen. Emellett az RHI minden évben kiad egy „Salary Survey Finance & Accounting" címmel megjelenő tanulmányt. A Salary Survey a számviteli és controlling szakemberek körében mérvadó orientációs pontként szolgál a bértárgyalások során.

Cimkék: , , , ,