Green Controlling 2013

Internationaler Controller Verein eV
2014. január 29.

A 2013-as Green Controlling Díjat a Stuttgarti Repülőtér és a Volkswagen AG kapták. A Péter-Horváth Stiftung által alapított 10.000 eurós elismerést 2013. november 28-án harmadik alkalommal adta át az Internationale Controller Verein (ICV) a Stuttgart melletti Ehningen városában megtartott „Controlling Competence Stuttgart – CCS 2013″ IBM-fórum szakmai nap keretében. Idén a Stuttgarti Repülőtér „fairport Controlling” megoldása és a Volkswagen AG „Think Blue. Factory.” környezeti controllingja nyerte el a rangos díjat.

A controlling közösség felismerte a fenntarthatóság ökológiai dimenziójának fontosságát saját munkájában és ennek megfelelően a vállalati gyakorlatban számos megközelítés létezik a környezeti menedzsment bevezetésére, kifejlesztésére. A kitüntetett megoldások controllerei „a menedzsment üzleti partnereként” bizonyították, hogy a „zöld témák”-at szem előtt tartva is lehet nyereségesen működni, továbbá gondoskodtak a a fenntarthatóság három pillérének  – gazdaság, ökológia és társadalom – kiegyensúlyozottságáról.

2011 óta minden évben kitüntetik az ökológiai orientációjú stratégiák, programok és projektek megalkotására, végrehajtására létrejött leginnovatívabb és leghatékonyabb controlling megoldásokat. A Prof. Dr. Dr. h.c. mult. Horváth Péter (Horváth AG, IPRI gGmbH, a Nemzetközi Controller Ötletműhely vezetője) vezette,  Nemzetközi Controller Szövetség (ICV) szakértőiből álló zsűri évente kiválasztja a legjobb integrált megoldásokat a vállalatok és közintézmények controlleri kezdeményezései közül. Az elismerést Horváth professzor és Siegfried Gánßlen, az ICV vezetőségének elnöke, valamint a Hansgrohe SE CEO-ja közösen adták át.

„fairport Controlling” a fenntartható teljesítmény irányításához

A kitüntetett „fairport Controlling” egy olyan megközelítés, mely a Flughafen Stuttgart GmbH (FSG) gazdaságilag fenntartható teljesítményének irányítására szolgál. A repülőtér üzemeltető cég egy fairport-kódexet fejlesztett ki, melyben megfogalmazta fenntarthatósági céljait. Ezeket integrálta stratégiai és operatív tervezési, irányítási és ellenőrzési folyamataiba, valamint megtérülésszámításaiba, továbbá külső és belső beszámolóiba is. Ennek köszönhetően a repülőtér vállalatirányításában ökológiai szempontok is megjelennek. A zöld-controlling központi eleme a vállalaton belül az ökológiai szempontokról való beszámolásnak, továbbá egyidejűleg koordinál és „biztosítja a racionalitást”.

Az FSG controllingja a zöld-controlling felépítésével saját feladatkörét az ökológiai információkra is kiterjesztette. Az új rendszer nagyban integrált, konzisztens adattárolást és -felhasználást tesz lehetővé. Az integrált munkamegosztás a controlling és a környezetmenedzsment között biztosítja a controlling standardok betartását és lehetővé teszi a menedzsment egy forrásból való információellátását, kikerülve a rendszerek párhuzamos használatát.

Prof. Georg Fundel, a Flughafen Stuttgart GmbH ügyvezetője szerint: „A Péter-Horváth Stiftung és a Nemzetközi Controller Szövetség általi elismerés azt mutatja, hogy jó úton haladunk a fenntartható vállalatfejlesztéssel. Controlling rendszerünk továbbfejlesztése nagyobb tudatosságot teremt a vállalat minden részlegén az ökológiai és társadalmi kérdéseket illetően. A „fairport Controlling” döntően hozzájárult ahhoz, hogy megvalósítsuk célunkat, vagyis tartósan Európa egyik legjobban teljesítő és legfenntarthatóbb repterévé váljunk.” A stuttgarti repülőtér folyamatosan optimalizálja fenntarthatósági controllingját. A projekt továbbfejlesztése során az FSG szociális szempontokat is integrál a vállalatirányításba.

 

A Volkswagen „Think Blue. Factory.” környezetcontrollingja

A Volkswagen célkitűzése: a márka előállításának járművenkénti környezetterhelését 2018-ra 25 százalékkal csökkenteni. A „Think Blue. Factory.” egy stratégia ennek a megvalósításához, illetve  egy olyan egységes vállalati megközelítést jelent, mely összekapcsolja az ökológiát és a gazdaságot. A környezeti controlling rendszer számára a kihívás abban áll, hogy az értékteremtés különböző szintjein elhelyezkedő 27 vállalati telephelyet leképezze, valamint azok komplex, nagy mennyiségű adatait és mutatószámait biztonságosan, konzisztensen rögzítse egy nyolc éves projekt során.

A zöld-controlling megközelítés minden alkotóelemét a Volkswagen márka számára fejlesztették ki és validálták. A környezeti controlling a „Think Blue. Factory.”-n keresztül nemcsak a környezeti mutatószámok követéséből és beszámolók készítéséből áll, hanem magába foglal sok változásvezetési irányítási eszközt is.

A termelésben a legfontosabb környezeti értékek 2018-ig történő 25 százalékos csökkentése azt jelenti, hogy a jelentős környezeti mutatókat (KPI) – beleértve az energiát, a széndioxidot, a vízfelhasználást, a hulladékot és oldóanyagkibocsátást – 2010-hez képest járművenként és komponensenként csökkenteni kell. Ahhoz, hogy a „25 százalékkal kevesebb” mérhető és elérhető legyen, mindenekelőtt minden telephely számára egy 2010-es indulóértéket kell definiálni – ez meglehetősen nagy feladat volt.

A Volkswagen környezeti controlling megoldásának kiemelkedő újítása az innovatív kiértékeléssel és előrejelzéssel összekapcsolt KPI-beszámolórendszer. Újdonság az autóiparban a vállalatirányításnak egy olyan támogatása, amely meghaladja a mutatószámok puszta nyomon követését. A kialakított controlling-megoldás része a márka és a konszern környezeti stratégiájának és közvetlenül integrálták a vállalati folyamatokba.

A Volkswagen márka gyártása során már az első két évben több mint 10 százalékkal tudták csökkenteni autónként a környezeti terhelést. Ez az előállítási egységköltségek csökkenését is magával hozta, mely a lecsökkent energia-, hulladék- és vízfelhasználási költségeknek köszönhető.

A Nemzetközi Controller Szövetség (ICV) Németországban, Ausztriában, Svájcban, Lengyelországban és Európa további 11 országában van jelen, mintegy 6.500, a controlling területén tevékenykedő taggal.Az ICV-controlling küldetésének középpontjában a gazdaságilag fenntartható sikeresség áll. Az 1975-ben alapított szövetség a tiszteletbeli elnök, Dr.Dr.h.c. Albrecht Deyhle vezetésével jelentősen formálta a német nyelvterület controllingját ésmeghatározta annak standardjait. Az ICV a controllerek, a CFO-k, a menedzserek és a tudományos szakemberek szakmai témák mentén történő összekapcsolásával a tagok számára kimutatható haszon létrehozására törekszik. A középpontban a tapasztalatcsere, a kommunikáció és a jövőbeli trendekre való fókuszálás állnak. A szövetség összekapcsolja a gyakorlati tapasztalatot a legújabb kutatási eredményekkel és ezt a tudást ülteti át a gyakorlati életbe. Az ICV így járul hozzá tagjai (a tagjainak) személyes sikeréhez és a vállalatok értékének fenntartható növekedéséhez. Az ICV-elnök Siegfried Gánßlen, a Hansgrohe SE, Schiltach elnökvezérigazgatója, az ICV elnökhelyettese pedig Prof. Dr. Heimo Losbichler, FH Steyr. 

Forrás: International Controller Verein

Cimkék: , , , , , ,