Hogyan fejlesszük angol tudásunkat?

2019. május 06.

Hacsak nem beszélünk anyanyelvi szinten angolul, jó szolgálatot tehet a tudásunk fejlesztése. Aki pedig gyengébb ezen a téren, annak különösen. A karrierépítésben ugyanis nagy jelentősége van az angol nyelvtudásnak. Adunk hát 7 tippet arra, mi könnyítheti meg célunk elérését, ha rászántuk magunkat a tanulásra.

Fotó: Spencer Davis / Unsplash

  1. Tűzzünk ki konkrét célokat!

Pontosan, határidővel együtt határozzuk meg, hogy mit szeretnénk elérni! A következő célkitűzés például túl általános: „Szeretnék képessé válni arra, hogy angolul tartsak prezentációt”. Ehelyett inkább így fogalmazzunk: „Augusztus végére szeretnék képessé válni arra, hogy magabiztosan megtartsak egy tízperces prezentációt angolul az értékesítési célokról”. Ambiciózus, ugyanakkor teljesíthető célokat tűzzünk ki magunk elé!

  1. Olvassunk, tévézzünk, videózzunk angolul!

„Azért olvassunk, mert a tudást a könyv nyújtja a legszórakoztatóbb módon” – írta Lomb Kató, a tizenhat nyelvű tolmács Így tanulok nyelveket című könyvében. Számunkra izgalmas könyvet válasszunk – ez persze lehet szakkönyv is –, merüljünk bele, ne szótárazgassunk! A sok megszakítás ugyanis elkedvetlenít, jobb, ha megpróbáljuk kikövetkeztetni az ismeretlen szavak jelentését. Lomb Kató korában az idegen nyelven történő tévézés még nem jött szóba, de ma, az okostévék világában nem probléma bennünket érdeklő angol nyelvű műsorokat, filmeket, TED-videókat nézni. Amelyek szintén sokkal szórakoztatóbbak, mint a tanulás hagyományos formái.

  1. Használjunk ki minden percet a tanulásra!

Az éppen olvasott angol könyvet, magazint vagy a szótárfüzetünket bárhová magunkkal vihetjük és alkalomadtán előkaphatjuk. Ilyen alkalom lehet, ha valahol – orvosnál, fodrásznál stb. – várakoznunk kell, vagy éppen utazunk. A magyar munkavállalók egyharmada fél-egy óra, másik egyharmada maximum fél óra alatt ér be a munkahelyére. Mivel haza is kell menni, nyugodtan állíthatjuk, hogy utazás közben napi 1 tanórányi időt (45 percet) nyelvtanulásra tudunk fordítani. Ez lehet olvasás, ha tömegközlekedünk, és lehet angol nyelvű podcast hallgatása, ha autóval járunk. A minden lehetséges helyzetben való tanulás azért is hatékony, mert ha különböző helyszíneken tanulunk, akkor könnyebben megragadnak bennünk az új ismeretek.

  1. Jól válasszunk tanárt!

A nyelvtudásunk fejlesztéséhez sokszor elég, ha mi magunk rendszeresen foglalkozunk vele. De ha félünk megszólalni, akkor nem hagyhatjuk ki a tanártól való tanulást. Ne sajnáljuk tehát a fáradságot a számunkra jó tanár kiválasztására! Ehhez két fontos kritérium: érezzük jól magunkat az óráin, miközben sok ismeretet ad át nekünk.

  1. Kiscsoportos órákra járjunk!

„Aránylag legjobb eredménnyel a hármasban való tanulás kecsegtet” – állítja Lomb Kató. „Egyrészt azért, mert önkéntelenül egy kis – igyekezetre serkentő – verseny szokott kialakulni a partnerek között. Másrészt, mert így időnként csökkenhet a figyelem feszültsége. Jelen vagyunk, hallunk is, látunk is, de ’relaxált’ állapotban.” Nagyobb csoportnál „az élénkebbek és gátlástalanabbak a pedagógus minden igyekezete ellenére is ’elszívják a levegőt’ a passzívabb természetűek elől… külön veszélyt jelent, hogy többet halljuk tanulótársaink rossz, mint tanárunk jó kiejtését.”

  1. Kérjünk segítséget a kollégáinktól!

Majdnem minden munkahelyen vannak már olyan kollégák, akik korábban tanultak, dolgoztak angol nyelvi környezetben. Ha az elénk kerülő szakmai szövegekben nem értünk valamit, vagy ha nem sikerül valamit jól megfogalmaznunk angolul, nyugodtan kérjünk tőlük segítséget! Az emberek sokkal szívesebben segítenek másoknak, mint gondolnánk.

  1. Hívjuk segítségül az internetet!

Ha nem értünk valamit és a(z online) szótárban sem találjuk, keressünk rá az interneten! Ez akkor is hasznos, ha nem tudjuk eldönteni, hogy az adott összefüggésben milyen alakban kell használni az általunk egyébként ismert szót. Nagy valószínűséggel másnak is volt ilyen problémája, és rákérdezett már valamelyik önsegítő csoportban. A Google sokszor magától kiadja a helyes szerkezetet, ha begépeljük az általunk tippelt variációt. De vannak az angol nyelvtan rejtelmeiben eligazító oldalak, köztük ingyenesek is. A szókincsünk bővítéséhez is számos segítséget találunk online.