Kolozsvárról egy német világcég legfelső vezetésébe Interjú Weissenbacher Emesével

Vrannai Katalin
2018. április 10.

Magyar CFO-ja van a világ vezető szűrőgyártójának, a 3,5 milliárd euró árbevétellel rendelkező Mann+Hummelnek. Interjú Weissenbacher Emesével, a multinacionális vállalat igazgatóságának tagjával.

– Ön Romániában nőtt fel, s Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyetemen tanult. Hogyan vezetett az útja Ludwigsburgba, a minden kontinensen jelen lévő, több mint 20 ezer embert foglalkoztató Mann+Hummelhez, a CFO-i székbe?

– Szatmárnémetiben születtem, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségiztem. Kolozsváron nem fejeztem be a tanulmányaimat, csak 3 évet végeztem. 1986 augusztusában hagytam el férjemmel az országot.

Weissenbacher Emese, a Mann+Hummel CFO-ja, az igazgatóság tagja

Weissenbacher Emese, a Mann+Hummel CFO-ja, az igazgatóság tagja

Eredetileg csak a vakációnkat akartuk Magyarországon tölteni. Ismerősökön keresztül azt az információt kaptuk, hogy a Magyar Népköztársaság az erdélyi magyar kisebbséghez tartozókat humanitárius meggondolásból vízum és nyugatra érvényes útlevél nélkül átengedi Ausztriába. Összeszedtük minden bátorságunkat és nekiindultunk Hegyeshalomnak. Az információ igaz volt, és mi mint menekültek átkerültünk Ausztriába, ahol a traiskircheni ENSZ-menekülttáborban lejelentkeztünk. A férjem német származására tekintettel innen továbbmentünk Németországba.

1988-ban a téli szemeszterben Stuttgartban elölről kezdtem a közgazdasági tanulmányaimat. 1994 nyarán kaptam meg a diplomámat. Ebben az időben nem volt egyszerű egy fiatal anyának két gyerekkel állást kapni. Így elfogadtam a Mann+Hummelnél egy gyakornoki állást a humán erőforrás osztályon. 4 hónap után véglegesítettek.

A karrierem első 5 évében (1995-2000) különböző controlling funkciókban voltam. A következő 15 évben (2000-2014) general management vonalon dolgoztam, mind a termelésben, mind Business Unitban. Mielőtt CFO lettem, 5 évig vezettem az európai régiót, 6 országban 7 vállalatot.

– Milyen változások hatnak leginkább az Önök CFO-szervezetére?

– A vállalatra 3 fő trend gyakorol erős hatást: a fenntarthatóság, az e-mobilitás és a digitalizáció. Ez megköveteli
1. a gyors folyamatokat és döntéshozatalt (speed, agility, flexibility),
2. a kiválasztott piacokra, ügyfelekre, termékekre és stratégiai projektekre irányuló fókuszt valamint
3. a bátorságot, akaratot és a készséget a változásra (change management).

– Ebből adódóan melyek a legfontosabb projektek, amelyek a CFO-területet érintik?

– Ezek a következők:
1. A Business Operating Model valamint a Financial Steering Model továbbfejlesztése, mivel a kettő szorosan összefügg,
2. A Shared Service Centereink globális szintre emelése úgy, hogy az adminisztratív tranzakciós folyamatok megszakítás nélkül (End-to-End folyamatként) menjenek végbe,
3. State-of-the-Art Treasury, Tax és IT-infrastruktúra,
4. Digital Finance térkép felállítása, valamint az első PoC (Proof of Concept) azonosítása és kivitelezése,
5. Customer Oriented Performace Culture kialakítása és a contollerek Business Partnerré való fejlődése.

 

A Mann+Hummel központja

A Mann+Hummel központja / Fotó: Benjamin Stollenberg

Cimkék: , ,