Keresettek a pénzügyi szakemberek

Vrannai Katalin
2017. május 09.

Válogathatnak az állásajánlatok között a megfelelő tudással rendelkező pénzügyesek. A mozgás mindazonáltal a karrier első néhány évében jellemző, később inkább cégen belül lépnek előre a szakemberek – mondta el Jerkovich Péter, a HAYS fejvadász cég Accountancy & Finance részlegének vezetője, aki előadást tartott a XXIX. Budapesti Menedzsment és Controlling Fórumon is.

Jerkovich Péter, HAYS

Milyen tudás keresett pénzügyi területen?

Az utóbbi egy-másfél évben felborult a kereslet és a kínálat egyensúlya ebben a szakmában. Ennek egyik oka, hogy itt is lecsökkent az aktív álláskeresők száma, de van ennél két lényegesebb dolog is. Az egyik technikai természetű: a számviteli törvény 2015-ös módosítása miatt az elkövetkező években egyre bővül az a vállalati, pénzintézeti kör, amelyben eleinte megengedett, a későbbiekben pedig kötelező lesz a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (International Financial Reporting Standards, IFRS) szerint készíteni a beszámolót. Az átmeneti időszakban megnő a munkaterhelés, plusz munkaerőre van szükség. Sok számviteli, controlling pozíció erről is szól: a magyar szabályok szerint zárnak, majd átteszik IFRS-be a beszámolót. Egyelőre a cégeknek nem elég egy OKJ-s oklevél, megkövetelik, hogy a jelöltnek legyen gyakorlata IFRS terén, de várhatóan ebből engedniük kell majd a kialakuló jelölthiány miatt.
A másik fontos tényező a közös szolgáltató központokat (Shared Service Center, SSC) érintő trend. Ezekben tradicionálisan olyan egyszerű pénzügyi műveleteket végeztek – például adatrögzítést ERP rendszerekbe -, hogy sokszor pénzügyi végzettséget sem követeltek a munkatársaktól. Ezek közül az SSC-k közül sokan már 10-15 éve itt vannak, és most már az egyszerű feladatokat áttelepítik ázsiai, afrikai régiókba, hozzánk pedig összetettebb feladatok jönnek. Korábban hiába kínáltak jó fizetést és karrierlehetőséget az SSC-k, sokaknak szakmailag nem voltak vonzóak, de most már igazi alternatívát jelentenek a normál vállalati pénzügyes pozíciókkal szemben.
Controlling területen az IFRS ismeretek nagyon sokat számítanak. Ugyanakkor a cégek már engednek abból az elvárásból, hogy a jelöltek ismerjenek egy konkrét ERP rendszert – ha valaki ismeri az egyiket, meg tudja tanulni a másikat is.
Látható, hogy két-három éven belül az üzleti intelligencia (business intelligence, BI) egyre jobban felértékelődik. Ez határterület az informatikával, de tradicionálisan inkább a pénzügyhöz tartozik. A Big Data terjedése miatt egyre nagyobb adathalmazokkal kell dolgozni.
Fontos az angol nyelvtudás, ez controllereknél meg is szokott lenni, hiszen nemzetközi cégeknél jellemzően külföldre jelentenek. Könyvelőknél már ritkább a magas szintű, magabiztos angol nyelvtudás, pedig nekik is kell. Emellett fontos az IFRS ismerete és a teljes körű könyvelésben szerzett gyakorlat.

Keresettek a pénzügyi szakemberek

Megfelelő pénzügyi tudással remek állásajánlatok között lehet válogatni

Milyen pozíciókra keresnek inkább szakembereket?
A teljesen kezdő pozíciók betöltését a legtöbb cég egyre erősebb employer brandinggel és az egyetemi, valamint állásbörzéken lévő erőteljesebb jelenléttel sokszor sikeresen megoldja. A két-három éves tapasztalatot igénylő pozíciók viszont már bekerülnek a látókörünkbe, sőt, sokszor ezekre az üresedésekre a legnehezebb megtalálni a megfelelő jelöltet. Öt évnél régebbi gyakorlattal, közép- és felsővezetői pozíciókra értelemszerűen ritkábban van keresés, de a velük való munka arányaiban sokkal nehezebb, mert akik ezen a szinten vannak, már nehezebben mozdíthatók. Jellemzően a karrierjük első 3-4 évében nézik aktívabban a lehetőségeket a szakemberek. Egy pénzügyi vezető inkább csak akkor vált, ha valami gondja van a cégnél, például nem jön ki az új főnökével. Azért ők is mozdíthatók, de ehhez már fejvadász kell.

Milyen gyakran váltanak munkahelyet a pénzügyi szakemberek?

Jellemzően az első pár évben mozdulnak. Például 1-2 év után, mert így drasztikusabban növelhetik a fizetésüket. Régebben a cégek kerülték a „job hopper”-eket, akik 4-5 éves tapasztalatukat 3-4 munkahelyen szerezték meg, de most már nem tudnak annyira válogatni. A vezetői pozíciókat pedig gyakran belülről töltik fel, s az emberek 3-4 év tapasztalattal már inkább kivárnak. Ritka, hogy valakit szakértői pozícióból venne fel vezetőnek egy másik cég.

Mi motiválja a váltást?

A pénz inkább csak a karrier elején. Később már a szakmai fejlődés lehetősége számít nagyobb vonzerőnek. Ezért is szeretik a jelöltek a laposabb szervezeteket, hiszen ezeknél könnyebb magasabb pozícióba jutni.

 

 

Cimkék: ,