Milyen trendek állnak az üzleti intelligencia (BI) fejlesztések vezető szerepe mögött?

Szél Zoltán, Havas Levente
2012. április 26.

A jelenleg folyó magyarországi informatikai fejlesztéseken belül az üzleti intelligencia projektek vezetnek. A nagy- és középvállalatok, valamint a hasonló méretű közintézmények felénél már működik ilyen rendszer, több mint egyötödük pedig most dolgozik a bevezetésén – derült ki a Budapesti Corvinus Egyetem Információs Erőforrás Menedzsment Kutatóközpontja és az IFUA Horváth & Partners felméréséből, amelyet a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége támogatott.

Az üzleti intelligencia fejlesztések vezető szerepe mögött több olyan nemzetközi trend húzódik meg, mely hazánkban is hat már.

A BI intenzív iparágakban (pl. telekommunikáció, pénzügyi szektor) az elmúlt években jelentős üzleti intelligencia fejlesztéseket hajtottak végre az ügyfélkezelési és kötelező jelentési folyamatokban, így ma már ezek a cégek pontosabb információval rendelkeznek az eladásaikról, a vevőikről, a kockázataikról. Bár e témák továbbra is meghatározóak a BI fejlesztések területén, a cégek – részben a gazdasági válság okozta költségcsökkentési nyomás miatt – egyre inkább BI fejlesztéseket indítanak a belső hatékonyság és működés területén is, mely témákat korábban kevésbé preferáltak.

Szintén meghatározó trend, hogy napjainkban változik meg a BI végeredményeinek fogyasztási módja, eszközei. A kezdetekben a felsővezetők papíron, kinyomtatva kapták meg a számukra releváns riportokat. Ezt követte az elektronikus forma és az e-mail, majd elterjedtek a webes felületek (portálok), és az újból önkiszolgáló BI. Napjainkban az okostelefonok és táblagépek CXO szintű elterjedésével a BI riportok, aggregált információk fogyasztása egyre inkább ezekre az eszközökre helyeződik át. Kiemelendő, hogy ezen eszközök használatával a BI eszközöktől várható felhasználói élmény is fejlődik, ami egyre vonzóbbá teszi a BI rendszereket. Ezek az új technológiák egyrészt a meglévő rendszerek továbbfejlesztését generálják, másrészt gyakran ezen technológiák indukálják egy-egy új BI eszköz beszerzését, bevezetését.

Végül, de nem utolsósorban a BI projektek felfutásának hátterében a BI szektorban az utóbbi években lezajlott konszolidáció, illetve annak következményei is állnak. Az elmúlt években lezajlott felvásárlások eredményeképpen a legnagyobb IT szállítók (pl.: az SAP, IBM) új, korszerű, a piac élvonalába tartozó BI technológiák, know how birtokába jutottak (kiegészülve a hazai BI piacon hagyományosan erős Oracle-lel). A BI eszközök a fenti folyamatok eredményeként bekerültek ezen cégek igen széleskörű és proaktív értékesítési csatornáiba, illetve élvezik a nagy szállítók hagyományosan jó ügyfélkapcsolatait is, melyek szintén az eladások növekedése és új fejlesztési projektek irányába hatnak.

Cimkék: , , , , , , , , , , , , ,