Egy új mérleg és eredményszámítás felé – Az immateriális javak értékelése

Buda Szabolcs
2003. június 01.

A controllerek feladatköre átalakul: a menedzserek operatív munkájának támogatása mellett egyre erőteljesebb bevonásuk a stratégiai szintű feladatokba is. Az újonnan megnyíló területeken új kihívásokkal szembesülünk: az üzletágak, termékek stratégiai szempontú értékelése, a cég pozícióinak, imagenak, márkáinak – és az ezek mögötti, elsősorban szellemi erőforrásoknak a koordinálása, kontrollja. Felmerül a kérdés, hogyan értékeljük mindezeket – a szó szoros értelmében! A számvitel lassabb lépésekkel halad előre, a controlling ezért meghatározó szerepet tölthet be az immateriális javak, a nem megragadható erőforrások, a tudástőke értékelésében.
Tanulmányunkban áttekintjük a hagyományos mérleg és eredményszámítás hiányosságait, valamint az amerikai és az európai – azon belül is az élenjáró dán – gyakorlat újdonságait az immateriális javak értékelése, beszámolóban történő megjelenítése kapcsán.

Buda Szabolcs: tanácsadó, controlling-szakértő. Gépészmérnök végzettségű, több évtizedes műszaki pályafutást követően immár másfél évtizede foglalkozik szervezeti controlling-, vezetői információs és informatikai rendszerek kialakításával, valamint üzleti folyamatok modellezésével. A Magyar Controlling Egyesület alapító tagja.

Cimkék: , , , , , , , , , , , , , , , , ,