„Hadd főzzek ma magamnak!” – a sikeres önkiszolgáló üzleti intelligencia három előfeltétele

Fekete Gábor
2014. december 17.

A vállalati üzleti intelligenciáért felelős szakemberként nem is tehetünk rosszabbat, mint hogy előkészítés és az eszközök ismerete nélkül beeresztjük a felhasználókat a „konyhába”. A „Csináld magad!” könnyen vezethet elfogadhatatlan minőségű végtermékhez. Nézzük meg a három legfontosabb feltételt, hogy a bajt elkerülhessük!

Képzeljük el, hogy éhesen, de idő szűkében befordulunk egy bizalomgerjesztő önkiszolgáló étterembe, hogy gyorsan és olcsón csillapítsuk, amit ilyenkor kell. Általában valami ilyesmit várunk.

Ha e helyett ez , ez vagy esetleg ez a kép fogad, miközben nem hogy szakács, de szakácskönyv sincs közel sem távol, kaszának, késnek, üstnek nyoma sincs, jogosan gyanakszunk, hogy gyors ebéd már nem lesz. Még akkor sem, ha egyébként otthon uraljuk a konyhát, szívesen és jól főzünk, amit a rokonok és barátok is elismernek.

Az önkiszolgáló üzleti intelligencia (Self-service BI) a tényadatokon alapuló döntés előkészítéssel foglalkozó  szakemberek konyhája. Születését és sikerét annak a tapasztalatnak köszönheti, hogy ezek a szakemberek a lehető leggyorsabban és minél kevesebb külső közreműködés igénybevételével szeretik a szükséges adatokat összegyűjteni, információvá alakítani és prezentálni. Nyersanyaguk az adat, receptkönyvük a vállalati adatszótár, konyhai eszközeik üzleti intelligencia szoftverek. Már persze, ha ezek rendelkezésre állnak …

A vállalati üzleti intelligenciáért felelős szakemberként nem is tehetünk rosszabbat, mint hogy előkészítés és az eszközök ismerete nélkül beeresztjük a felhasználókat a konyhába. A „Csináld magad!” könnyen vezethet elfogadhatatlan minőségű végtermékhez, rosszabb esetben olyan személyi sérüléshez, aminek az elképzelését most az olvasóra bízom. Nézzük meg inkább a három legfontosabb feltételt, hogy a bajt elkerülhessük!

1. Adatok

Csak rendelkezésre álló, megbízható forrásból származó és egész útja során minőségbiztosított alapanyagból lesz jó ebéd. Erről a vállalatokon belül az adatmenedzsment, napjainkban egyre inkább a Data Governance folyamatai és szervezete hivatott gondoskodni. Megfelelő előkészítés nélkül a felhasználók nem lesznek hatékonyan képesek az önkiszolgálásra, ahogy azt sem várjuk el, hogy valaki a saját ebédje érdekében élő állatot vágjon vagy kaszáljon.

2. Adatszótár

Ha az adatokat előkészítettük (adattárházba vagy más, a jelentéskészítés célját szolgáló adatbázisba mozgattuk és a célnak megfelelően átalakítottuk), segítenünk kell a felhasználókat azok helyes értelmezésében. Nem mindegy, hogy a bepácolt hús pulyka vagy csirke, tanyasi vagy brojler, mennyire friss és így tovább. A vállalati adatszótár nyújtja az adatok fogalmi és technikai leírását. Ezzel segít megérteni, hogy milyen információt állíthatunk elő belőlük (és hogy milyet nem célszerű meg sem próbálni). Ennek a felügyeletében nyújt elengedhetetlen segítséget a Data Steward.

3. Szoftver eszközök

Az adatok előkészítettségének és felhasználóink felkészültségének függvényében válasszunk eszközt az önkiszolgáló tevékenység támogatására! Mindig lesznek szuperfelhasználók, akik a kenyeret is maguk sütik
(esetleg a lisztet is maguk őrlik malomkőnyi SQL szkriptekkel), de a többségnek az Excel egyszerűségét a robosztussággal ötvöző megoldások a célszerűek. Szerencsére ma már ezek is könnyen elérhetőek. Itt van például (a teljesség igénye nélkül) a Microsoft PowerPivot vagy az IBM Cognos Insight, előbbi Office felhasználóknak, utóbbi részben korlátozott változatban ingyenes. Mindkettő támogatja a végfelhasználók által önkiszolgáló üzemmódban előállított megoldások megosztását, közzétételét és a kiforrottak véglegesítés után történő elhelyezését a vállalati BI architektúrában.

Legyen egy gyors ebéd készen az önkiszolgáló pultból vagy a magunk ízlésének jobban megfelelő menüsor egy kicsit több munkával elkészítve, ha fenti feltételek teljesülnek, akkor már nem kell más, csak jó étvágy, és az étkezés után elégedetten dőlhetünk hátra.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés