Shared Service Centerek Kelet-Európában Hogyan tovább, outsourcing?

Horváth & Partners
2012. június 21.

Kelet-Európa nagy jelentőséggel bírt, illetve bír ma is a Shared Service
Centerek potenciális helyszíneként. Vajon elérhetőek-e a várt
költségmegtakarítások illetve hatékonyságnövekedés, vagy a vállalatok
által támasztott elvárások túlságosan magasak? Ezek a nyitó kérdések
foglalkoztatták a Horváth & Partnerst, amikor úgy döntött, hogy
átfogó felmérést indít a témában. A Bécsi Gazdasági Egyetemmel közösen
folytatott munka során írásbeli kérdőíveket töltettek ki számos
kelet-európai Shared Service Center vezetőjével. A cikkből rövid
áttekintést kaphat a tanulmány legfontosabb eredményeiről.

 

A felmérés készítésének (adatfelvétel) időpontja: 2011. december és 2012. január között

„Drága álmodozás az alacsony bérről”, így jellemezte a Handelsblatt, Németország egyik meghatározó napilapja 2006. november 22-ei számában
azokat a kihívásokat, amelyekkel a kelet-európai Shared Service Centerrel rendelkező DAX-vállalatoknak szembe kellett nézniük. Abban az
időben az volt a legfőbb nehézség, hogy megtalálják a megfelelő munkatársakat az adott Shared Service Centerek helyszínein, és így realizálják a remélt költségmegtakarításokat. Kelet-Európa nagy jelentőséggel bírt, illetve bír ma is a Shared Service Centerek potenciális helyszíneként. Vajon elérhetőek-e a várt költségmegtakarítások illetve hatékonyságnövekedés, vagy a vállalatok által támasztott elvárások túlságosan magasak? Ezek a nyitó kérdések foglalkoztatták a Horváth & Partnerst, amikor úgy döntött, hogy átfogó felmérést indít a témában. A Bécsi Gazdasági Egyetemmel közösen folytatott munka során írásbeli kérdőíveket töltettek ki számos kelet-európai Shared Service Center vezetőjével.
Áttekintés a tanulmány legfontosabb eredményeiről:
• Kelet-Európa már kerek tíz éve kívánatos helyszínként szolgál, ahol számos nemzetközi vállalat szívesen hoz létre Shared Service Centereket. A cégek főként a pénzügyi folyamatokat szervezik ki (mint például a vevők, szállítók és tárgyi eszközök könyvelése, valamint a beszámolókészítés), illetve az IT-szolgáltatásokat – költségcsökkentési céllal, illetve a folyamat- és az adatminőség növelése érdekében.
• A Shared Service Centerek teljesítményét a vállalatok egyöntetűen pozitívan értékelik. Elégedettnek tűnnek a kitűzött célok elérésével, különösen a költségcsökkentési jellegűekkel.
• Cselekvési, illetve optimalizálási szükséglet három téma kapcsán fogalmazódik meg: a Shared Service Center és a vállalat érintett egységeinek együttműködése, az egyes konkrét ügyek kapcsán a kontaktszemély meghatározása, valamint a felelősségi körök elhatárolása az operatív egységek és az SSC között.
• A hosszú távú teljesítményjavuláshoz a meglevő folyamatok folyamatos optimalizálása szükséges, továbbá a felelősségi körök és a kapcsolódási pontok világos meghatározása.
• A HR-területen különleges intézkedésekre és beruházásokra van szükség. Mindenekelőtt a magas fluktuációs ráta és az ezzel összefüggő toborzási, illetve az új kollégák betanítási költségei befolyásolják hátrányosan a teljesítményt, nem beszélve a munkatársak alacsony képzettségi szintjéről.
• A vállalatok nagy része a Shared Service Center jövőbeni fejlesztését tervezi. A megkérdezett vezetők szemében Kelet-Európa továbbra is vonzó célpont. Terveik között szerepel mind a régióban lévő, jelenlegi Shared Service Centerük fejlesztése, mind új Shared Service Centerek kiépítése más, főként offshore helyszíneken.

Cimkék: , , , , , , , ,