Álarc vagy csak egy jó smink? Mi is pontosan a window dressing, s meddig lehet elmenni az alkalmazása során?

Riedl Zsuzsa, Dr.
2011. május 01.

A window dressing, amely eredetileg az amerikai befektetői piac terméke, a kirakatba tett eredmények, a valóságot kissé kozmetikázó, csillogóbb és ígéretesebben hangsúlyozó technikák gyűjtőneve, célirányos szakmai fogásokkal és retorikákkal.
Ám a window dressing kétélű fegyver, ha negatív irányba fordul, általános bizalmatlanságba csaphat át. A controllerek kiszolgáltatottsága e szempontból a legnagyobb: nehezen becsülhető, hogy milyen szituációba kerülnek, azaz a fenti események sodrában cégük megmentőivé vagy minden probléma okozóivá válnak.

Mozgatórugók és technikák
A window dressing technikák a pénzügyi közvetítőrendszerben és a reálgazdaságban is jelen vannak.
Az elvárások sokirányúak: meg kell felelni a tulajdonosoknak, a menedzsmentnek, a felügyeleti és adóhatóságoknak, a kötvénytulajdonosoknak, a finanszírozó bankoknak, az értékelő cégeknek, röviden a stakeholdereknek. Elvárásaik egymásnak ellentmondhatnak, hiszen a magas profit, a jó likviditás a bankoknál, egyéb hitelezőknél vagy a tulajdonosoknál nyerő lehet, de adózás szempontjából nem előnyös. A tartalékok kijátszása sem feltétlenül tulajdonosi érdek.
A technikák változatosak, érdekektől vezérelten, cégtől függően. Klasszikus window dressing a fordulónapokra mérlegtételek mérlegalattivá válása, készletértékelési módszerek változtatása, kintlévőségek értékelése, a vevő-szállító menedzsment, értékcsökkenési leírás módszereinek megváltoztatása, a befektetett eszközök átértékelése, költségtartalékok képzése (mert gondolni kell a jövőre is). A window dressing egyik általános jelensége a folyamatos változtatás, ami az időbeli összehasonlítást az eltérő bázisok miatt nehezíti.
A window dressing belső motivációkhoz is kapcsolódhat: azaz, eredményes eladási tevékenység, betartott költségkeretek, és kockázati szintek, bónuszalapok, vagy más anyagi elismerés megalapozása, illetve az elmarasztalás elkerülése.

Lehet-e könnyebben hitelt kapni?
A window dressing egyik ismert területe a hitelkérelmekhez kapcsolódó kockázatvizsgálat. Ez egy összetett szempontrendszer, objektív és szubjektív elemekkel, amelyek gerince az éves tervek és mérlegbeszámolók, évközi jelentések, egyéb dokumentumok_utf8 értékelése.
Az ezzel foglalkozó szakemberek ismerik, hogy milyen mértékben célszerű ezek mélyére nézni, azaz

Cimkék: , , , , , , , , , , , , , ,