Az adathegyen innen – Törzsadatkezelés

Korcsmáros István
2005. április 01.

Az üzleti intelligencia (Business Intelligence – BI) megoldások kialakítása során felmerülő integrációs feladatok tanulmányozása keretében most egy különlegesnek is nevezhető területtel fogunk foglalkozni az adatintegráció problémakörén belül: a törzsadatkezeléssel (Master Data Management).
A törzsadatok kezelése az informatikai alapismeretek között jóformán triviális: egységes adatbázisban kell kezelni őket – és kész. Ezt mindenki tudja, vagy csak tudni véli? Ugyanis mindez roppant egyszerű, ha egy egységes célrendszer érdekében ügyködünk, mint pl. az ERP-rendszerek esetében. De ma már ez nem elég. Az alkalmazott kiegészítő, szakmaspecifikus rendszerek, az üzleti intelligencia megoldások szükségessé teszik összvállalati szinten a törzsadatok tervszerű, tudatos kezelését. Ezzel kapcsolatos világos elemzést és javaslatokat olvashatunk az alábbi tanulmányban.

A szerző, Korcsmáros István: az IFUA Horváth & Partners Kft. principálisa, az üzleti intelligencia megoldások szakértője. Számos hazai és külföldi projektben tevékenykedett szakmai vezetőként, rendszeres előadója szemináriumainknak. Legfontosabb szakterületei, témái: Üzleti intelligencia, Adatpiac, Adattárházak kialakítása.
e-Mail: istvan.korcsmaros@ifua.hu

Cimkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,